6 veranderingen in Android 4.4 KitKat
Google lanceerde onlangs zijn nieuwe besturingssysteem Android 4.4 KitKat. Deze versie oogt een stuk mooier en kent een aantal grote verbeteringen qua functionaliteit. Ik ging met Android 4.4 KitKat aan de slag op de Nexus 5, en zet de grootste verbeteringen voor je op een rij...
Fragmentatie
Opvallend aan Android 4.4 is dat de Android-ontwikkelaars diensten van Google zelf nog prominenter hebben gemaakt. Veel van deze diensten zijn echter als losse applicatie in het besturingssysteem verpakt. Dat is slim, want zo kan Google de apps zelf via de Play Store updaten en zijn ze niet meer afhankelijk van systeemupdates van toestelfabrikanten als Samsung, Sony en HTC. Ook is het niet zo'n groot probleem meer dat veel Android-toestellen verschillende versies van het besturingssysteem draaien.
Uiterlijk
Android ziet er nog steeds heel herkenbaar uit in versie 4.4. Toch zijn er subtiele uiterlijke veranderingen zichtbaar. Icoontjes zijn een stuk groter en de notificatiebalk bovenin is transparant en daardoor minder opvallend. Bovendien is het voor apps makkelijker om fullscreen te gaan, waarbij de gehele notificatiebalk, inclusief batterijstatus, gps-icoontje en verbindingsindicator, verdwijnen.
©PXimport
Android 4.4 KitKat.
Het applicatieoverzicht is een stuk minimalistischer: er zijn geen knoppen te vinden en het widget-tabblad is ook verdwenen. Om widgets toe te voegen, moet je een homescreen ingedrukt houden, waarna enkele opties verschijnen, waaronder het toevoegen van widgets. Over homescreens gesproken, ook hier is het een en ander veranderd. In plaats van standaard een vijftal homescreens begin je er met één. Door widgets en snelkoppelingen te plaatsen breid je het aantal homescreens uit.
Google Now
Je merkt ook dat Google zijn eigen diensten een prominentere plek heeft gegeven. Google Now is de opvallendste. Google Now geeft naast een zoekmachine ook relevante informatie op basis van bijvoorbeeld je locatie, agenda, tijdstip, et cetera. Denk hierbij bijvoorbeeld aan weerinformatie, de reistijd naar huis, valuta en toeristische trekpleisters in de buurt.
Als je het homescreen naar rechts wegsleept kom je meteen in Google Now terecht, je hoeft er dus geen app meer voor te starten. Om informatie van Google Now in de toekomst uit te breiden, heeft Google het ook voor applicatieontwikkelaars mogelijk gemaakt informatie door te geven aan Google Now.
©PXimport
Google Now bereik je door het homescreen naar rechts te vegen.
Hangouts
De standaard sms-applicatie is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor Google Hangouts. Deze chat-app is nu het centrale punt voor sms en chat met Google contactpersonen. Maar de uitwerking laat nog te wensen over. Sms'jes van contactpersonen worden niet gekoppeld aan gewone chatberichten, en zijn dus in twee verschillende conversaties weergegeven. Een volledige integratie, zoals die in iMessage zit, is nog ver te zoeken en ook Whatsapp loopt mijlenver voor op Hangouts. Google wil graag de strijd aan gaan met diensten als deze, maar voordat het zover is moet er nog veel gebeuren.
QuickOffice
Android 4.4 kan standaard Office-documenten aanmaken en bewerken, omdat de app QuickOffice voorgeïnstalleerd staat. Zo zet Google Microsoft een hak, dat zelf wel een Office-applicatie heeft voor Android, maar gebruikers hier een maandelijks bedrag voor laat betalen met Office 365. QuickOffice kan je gebruiken voor tekstverwerking, spreadsheets en presentaties. Overigens kan je QuickOffice ook gebruiken op oudere Androids, door de app uit de Play Store te installeren.
Snel en soepel
Een eerste ervaring met Android 4.4 wordt extra prettig gemaakt omdat het besturingssysteem ontzettend soepel en snel werkt. Ook de Chrome-browser (die van motor heeft gewisseld, Webkit naar Chromium) laadt razendsnel en reageert soepel. De Android-ontwikkelaars hebben ervoor gezorgd dat de systeemeisen lager zijn dan voor Android 4.3 Jelly Bean.
Deze lagere systeemcapaciteit geeft een merkbare boost en zelfs Androids met slechts 512 MB aan werkgeheugen kunnen KitKat prima draaien. Google wil het op deze manier fabrikanten zo makkelijk mogelijk maken om de nieuwste versie van Android op alle apparaten werkbaar te krijgen. Maar natuurlijk hebben ze hier ook de medewerking van fabrikanten nodig, die zelf altijd veel wijzigingen aanbrengen aan het opensource Android.
©PXimport
Google diensten zijn prominent aanwezig in Android 4.4.