Zo komt je kleding minder gekreukeld uit de wasmachine
Een berg wasgoed en nu moet het ook allemaal nog gestreken worden? Want al die kreuken! Goed nieuws: die kreukels kun je voorkomen. We geven tips zodat je kleding minder gekreukeld uit de wasmachine komt.
Bijna niemand vindt strijken leuk, dus kun je het best zorgen voor zo weinig mogelijk kreukels in je schone was. In dit artikel lees je: Hoe je kreukels kunt verminderen door het juiste wasprogramma te kiezen| Waarom je de trommel niet te vol moet doen | Wat de rol van je wasmiddel is.
Meer tips over wassen? Lees: 8 veelgemaakte fouten bij het wassen
Minder kreukels na het wassen (zonder strijken)
Vezels zijn rekbaar. Als de vezels een tijdje opgepropt hebben gezeten, houden ze die vorm. Dat is meestal nog erger als ze nat zijn. Gevolg: je kleding komt gekreukeld uit de wasmachine. Hoe erg het is met de kreukels, hangt onder andere af van de stof. Gelukkig kun je die kreukels wel tegengaan. Lees onze tips!
©StockPhotoPro - stock.adobe.com
Minder kreukels? Leg nieuwe kleding eerst in koud water
Door nieuwe kledingstukken in koud water te leggen, help je de vezels in de stof om soepel te worden en zichzelf op natuurlijke manier uit te rekken. Hierdoor verminder je de kans op kreukels en blijft de vorm van het kledingstuk beter behouden. Dit is vooral belangrijk bij stoffen die gevoelig zijn voor kreuken, zoals katoen en linnen.
Stop niet te veel was in je trommel
Een te volle belading van de wasmachine kan veel druk op de vezels van je kleding geven. Hierdoor krijg je vervorming en kreuken. Als de trommel te vol is hebben de kledingstukken ook niet genoeg ruimte om vrij te bewegen en zich te verplaatsen in de machine. Dit kan de kans op kreuken verhogen. Door minder wasgoed in de trommel te doen, geef je je kledingstukken meer ruimte om vrij te bewegen en zich te spreiden tijdens het wassen, waardoor de kans op kreuken kleiner wordt.
Zit je wasmand ook altijd veel te vol?
Zorg dan dat je er in elke kamer eentje hebt staan!
Eén van de eenvoudigste manieren om te zien of de wastrommel te vol zit, is om je hand in de trommel te plaatsen en te controleren of er nog voldoende ruimte is tussen de kledingstukken en de wand van de trommel. Als je hand er nog gemakkelijk tussen past, zit je goed.
Een andere manier is om de trommel niet meer dan 2/3 te vullen. Dit geeft de kledingstukken voldoende ruimte om vrij te bewegen en te voorkomen dat ze gaan kreuken.
Laat de was niet in de machine zitten om kreuken tegen te gaan
Zodra het wasprogramma klaar is, kun je de was het best direct ophangen. Door het nat en opgefrommeld te laten liggen, kreukt het juist. Schud het bij voorkeur nog even goed uit, voor je het ophangt. Hiermee komt er lucht tussen de vezels.
Ben je een wasje vergeten in de machine, of had je niet direct tijd om het op te hangen, dan kun je het even kort in de droger stoppen (als je die natuurlijk hebt). Een minuut of tien is genoeg om de ergste kreukels glad te strijken, dan kan het alsnog aan de lijn. Beter voor je was en beter voor het milieu.
Met droogtrommeldoekjes kom je was trouwens altijd heerlijk geurend uit de trommel!
©Pasta Design
Een kreukherstellend wasprogramma
Sommige wasmachines hebben een kreukherstellend programma. Dat is een fijne manier om je kleding te verzorgen en ervoor te zorgen dat ze er na het wassen en drogen minder gekreukeld uitzien. De koele spoeling aan het einde van de wascyclus helpt in de eerste plaats om kreukels te voorkomen. Ook maakt de wasmachine minder omwentelingen en het centrifugeren op lagere toeren, helpt ook. Het kreukherstellend programma op je wasmachine gaat ook nog eens krimpen tegen. Mooi meegenomen!
Sorteer de was niet alleen op kleur
Het sorteren van je was helpt ook om kreuken te verminderen. Vooral als je zware kledingstukken, zoals spijkerbroeken, samen wast met lichte kledingstukken, zoals bloesjes of T-shirts, kan de was extra kreuken. Door de was vooraf te sorteren en deze items apart te wassen, voorkom je dat. Kijk hierbij naar het gewicht, vooral als het stuk nat is. Hiermee verleng je ook de levensduur van je kledingstukken en blijven ze er langer als nieuw uitzien.
©Volodymyr
Je was kun je op verschillende manieren sorteren:
- Op kleur, lichte kleuren bij elkaar, donkere kleuren, wit en soms zwart apart. Dit voorkomt dat kleuren door elkaar lopen en dat lichte kledingstukken grijs worden.
- Stof, delicate stoffen zoals zijde en wol apart van zware stoffen zoals spijkerbroeken en handdoeken.
- Vuilheid
- Sorteer op wasvoorschriften, vooral temperatuur.
Kies het juiste wasmiddel
Om gekreukte was tegen te gaan, kun je het beste kiezen voor een vloeibaar wasmiddel in plaats van poeder. Vloeibare wasmiddelen zijn zachter en minder ruw dan poeders, waardoor ze minder schade aanrichten aan de vezels van je kleding. Hierdoor kreukt je kleding minder snel en blijft het ook nog eens langer mooi. Naast het gebruik van het juiste wasmiddel, kan het gebruik van wasverzachter ook helpen om kreukels te verminderen. Het maakt de vezels zachter, waardoor ze minder snel kreukelen.
Minder kreukels in je kleding na het wassen
Om er netjes uit te zien, is kreukvrije kleding toch wel noodzakelijk. Strijken zal voor overhemden en bloesjes vaak nog steeds nodig zijn. Hopelijk hebben we de strijkstapel in elk geval kleiner weten te maken!