Verwijder spionerende achtergrondapps in Windows 10

© PXimport

Verwijder spionerende achtergrondapps in Windows 10

Geplaatst: 14 december 2016 - 05:15

Aangepast: 24 november 2022 - 12:17

Robbin Ooijevaar

In Windows 10 staat je startmenu vol met allerlei apps die je misschien nooit gebruikt. Een deel van deze apps is standaard op de achtergrond actief. Er kan dan constant informatie worden verzameld. In dit artikel lees je hoe je de achtergrondapps uitschakelt. Ook bespreken we hoe je de standaard Windows 10-apps volledig van je systeem verwijdert.

Stap 1: Apps

In sommige gevallen is het logisch dat een app op de achtergrond mag draaien. Als je bijvoorbeeld de app Alarm&Clock gebruikt als wekkertje, moet deze app actief zijn om je te kunnen alarmeren. Ook het automatisch doorsturen van informatie is soms goed verklaarbaar. Een app als Weather moet je locatie weten om je actuele weersinformatie te kunnen geven. Het is eenvoudig om na te gaan welke apps toestemming hebben om op de achtergrond te draaien. Klik op Start / Instellingen / Privacy en ga naar Achtergrond-apps. De kans is groot dat alle apps toestemming hebben om in de achtergrond actief te zijn. Afgezien van privacy-issues, kost dit onnodig extra energie en dat is vooral voor laptopgebruikers vervelend. Schakel dus alle apps uit die je niet gebruikt door op de schakelaar te klikken.

© PXimport

Stap 2: Verwijderen

Als je je al een tijdje ergert aan de aanwezigheid van bepaalde apps in Windows 10, kun je deze op meerdere manieren verwijderen. De meeste mensen hebben CCleaner al op hun systeem staan, dus nemen we dit programma als voorbeeld. Open CCleaner en ga naar Gereedschap / Programma's deïnstalleren. Je krijgt een overzicht van alle programma’s en apps. Klik op de kolom Auteur om alle software netjes onder elkaar te krijgen. Kijk bij Microsoft en verwijder de apps die je niet langer op je systeem wilt hebben met de knop Deïnstalleren.

© PXimport

Stap 3: Alles verwijderen

10AppsManager hebben we al vaker besproken om Windows 10-apps te verwijderen. Het voordeel van 10AppsManager is dat je uitsluitend de Windows 10-apps ziet. Ook heeft 10AppsManager twee handige knoppen. Met Remove all worden alle standaard-apps in één keer verwijderd. Gebruik deze optie alleen als je zeker bent dat je geen enkele app hiervan gebruikt. De knop Reinstall installeert de apps opnieuw. Dit laatste kan ook via PowerShell in Windows 10, maar dat is alleen weggelegd voor experts.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000