© PXimport

Transwiz - In de verhuiswagen

Geplaatst: 19 juni 2017 - 03:19

Aangepast: 14 december 2022 - 14:24

Toon van Daele

Je werkt nog met een eerdere Windows-versie, zoals Windows 8, 7 of zelfs XP en je wilt overstappen naar (een nieuwe computer met) Windows 10. Dan had je wellicht graag het gebruikersprofiel van je oude Windows-account mee overgezet. Met Transwiz blijkt dat moeiteloos te lukken.

Wie vroeger migreerde naar een nieuwere Windows-versie, zoals Windows 7 of 8, kon nog gebruikmaken van de ingebouwde migratietool Windows Easy Transfer. Jammer genoeg blijkt dat handige tooltje in Windows 10 verdwenen. Aanvankelijk bood Microsoft nog een gratis oplossing aan in de vorm van Laplinks PCmover Express, maar ook die deal is intussen afgelopen. Gelukkig is er nog een tool als Transwiz.

Exporteren

De werking van Transwiz is even eenvoudig als logisch – en doet trouwens heel goed denken aan de methode die de reeds vermelde migratietools hanteerden. Allereerst start je het programma op je oude computer op en maak je duidelijk dat je van hieruit data naar een andere computer wilt overzetten. Vervolgens geef je aan welk gebruikersprofiel je precies wilt migreren: je kunt slechts één profiel (tegelijk) selecteren en dat mag niet het actieve profiel zijn. Ten slotte vul je het doelpad in. Standaard pakt Transwiz het hele profiel in één groot zip-bestand in. Als je dat wilt, kun je ook nog een wachtwoord aan dit bestand koppelen. Daarna is het even wachten geblazen. Zet het bestand op bijvoorbeeld een externe schijf.

© PXimport

Importeren

Na afloop start je de doelcomputer op en zorg je dat ook daar Transwiz is geïnstalleerd. Deze keer maak je duidelijk dat je data wilt importeren en verwijs je naar het zonet gecreëerde archiefbestand (op je externe schijf). Je krijgt de mogelijkheid om een andere accountnaam in te vullen. Als dat een niet-bestaand account is of als het om een standaard- dan wel een administratoraccount gaat, krijg je de vraag wat het bijhorende wachtwoord moet zijn. Op het einde van de rit zijn alle gegevens naar het nieuwe profiel overgezet en kun je ermee aan de slag.

Wil je meerdere accounts tegelijk migreren, eventueel aangestuurd vanuit de opdrachtregel? Of wil je meer vrijheid in wat er precies in de verhuiswagen moet? Dan heb je de Professional Edition nodig, die met € 84,95 aardig aan de prijs is.

Conclusie

Wie als enige bedoeling heeft een of hooguit een paar gebruikersprofielen van een oudere Windows (of computer) naar een andere, nieuwere Windows-versie over te hevelen, zit goed met Transwiz. Veel meer hoef je van deze gratis tool echter niet te verwachten.

© PXimport

6,0

ONS OORDEEL

Transwiz

Pluspunten

Gebruiksvriendelijk

Van Windows XP tot en met 10

Minpunten

Slechts één profiel tegelijk

Nauwelijks opties

Conclusie

**Taal**Engels **OS**Windows XP en hoger **Website** [forensit.com](http://www.forensit.com/move-computer.html)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000