Sylpheed - Er is leven buiten Outlook

© PXimport

Sylpheed - Er is leven buiten Outlook

Software

Geplaatst: 7 november 2017 - 06:52

Aangepast: 14 december 2022 - 14:13

Toon van Daele

Outlook is wellicht het meest gebruikte e-mailprogramma, maar het is jammer genoeg niet gratis. Gebruikers op zoek naar een gratis alternatief komen vaak bij Thunderbird uit. Minder bekend is Sylpheed: ook Nederlandstalig, overzichtelijk en met enkele handige functies aan boord.

Sylpheed, van Japanse origine, is beschikbaar voor Linux, macOS en Windows. In dit artikel bekijken we de Windows-versie. Het programma heb je snel geïnstalleerd en blijkt zuinig om te springen met systeembronnen. Als we de makers mogen geloven is het bovendien erg stabiel, zelfs wanneer je mailboxen met duizenden berichten zitten volgestouwd.

Vertrouwde interface

Alles begint met het aanmaken van een e-mailaccount en daarvoor kun je op een wizard rekenen. Sylpheed is een typische pop3- en imap4-client, met expliciete ondersteuning ook voor Gmail. De interface heeft een klassieke indeling, ongeveer zoals je die ook in Outlook aantreft: links een overzicht van de accounts met de respectieve mailboxen, rechtsboven de lijst met berichten van de geopende mailbox, en rechtsonder een voorbeeldweergave van het geselecteerde bericht.

In eerste instantie krijg je alle berichten in chronologische volgorde te zien. Vind je een andere weergave handiger, dan vergt het slechts een muisklik om die op onderwerp, afzender, datum of grootte te sorteren. Er zijn tevens wat filters beschikbaar, zodat je snel kunt inzoomen op bijvoorbeeld ongelezen mails, berichten met een kleurlabel, met een bijlage, of mails binnen een zekere periode.

© PXimport

Nuttige functies

Sylpheed zelf ondersteunt voor het opstellen van berichten jammer genoeg geen html, maar je kunt eventueel wel een externe editor laten opstarten. Bestanden invoegen of als bijlage versturen is uiteraard wel mogelijk, net als het toevoegen van (eenvoudige) handtekeningen. Handig is ook dat je sjablonen kunt creëren om die snel op een nieuw bericht te kunnen toepassen. Een module voor filterbeheer laat je toe mails op basis van (gecombineerde) criteria automatisch in bepaalde mappen onder te laten brengen. Berichten die je nog niet onmiddellijk wilt versturen laat je gewoon in een aparte mailbox (Wachtrij) terechtkomen: die verstuur je dan zelf wel op het juiste moment. Verder voorziet Sylpheed nog in een basaal adresboek, evenals in een zelflerend spamfilter.

Conclusie

Sylpheed is een lichtvoetige pop3- en imap4-e-mailclient die prima voldoet voor wie het zonder veel toeters en bellen kan stellen … en voor wie het niet kunnen versturen van html-mail geen breekpunt is.

© PXimport

6,0

ONS OORDEEL

Sylpheed

Pluspunten

Gebruiksvriendelijk

Kan overweg met sjablonen

OpenPGP- en tls/ssl-ondersteuning

Minpunten

Minimalistische teksteditor (geen html)

Conclusie

**Taal** Nederlands **OS** Windows XP/Vista/7/8/10; macOS, Linux **Website** [sylpheed.sraoss.jp](https://sylpheed.sraoss.jp/en)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000