Screenshots maken en bewerken met PicPick

© PXimport

Screenshots maken en bewerken met PicPick

Software

Geplaatst: 9 juni 2022 - 06:49

Aangepast: 14 december 2022 - 09:55

Toon van Daele

Toegegeven, Windows 10 en 11 hebben zelf al een paar functies ingebouwd om schermafbeeldingen te maken, maar zelfs de meest uitgebreide – het knipprogramma – laat slechts een beperkt aantal vormen en bewerkingsmogelijkheden toe. Met PicPick kun je ook screenshots maken.

PicPick komt zowel in een installeerbare als in een nagenoeg identieke portable versie. Dat geldt ook voor de gratis en de commerciële editie, maar de gratis versie is alleen voor persoonlijk gebruik bedoeld. De tool kan automatisch met Windows mee opstarten en laat zich zowel via (wijzigbare) sneltoetsen als vanuit het Windows-systeemvak bedienen.

Schermopname

Er zijn verschillende sneltoetsen waarmee je een schermafbeelding kunt maken, simpelweg omdat er meerdere screenshot-types mogelijk zijn: een compleet schermbeeld, een venster(onderdeel), een automatisch scrollend venster of een screenshot met de vrije hand. Een schermvideo is eigenlijk het enige dat ontbreekt. Bij je schermopnames kun je eventueel kiezen voor een instelbare vertraging en al dan niet de schermcursor mee laten opnemen.

Standaard belandt je schermopname in een editormodule, maar je kunt die ook meteen laten bewaren in een specifiek formaat: png, bmp, jpg, gif of pdf. Sociaal is de app overigens ook: schermopnames kun je meteen delen met allerlei sociale media, uploaden als url naar Imgur, maar ook doorsturen naar bijvoorbeeld een ftp-server of een Office-applicatie.

© PXimport

Editor

We zijn ook zeer te spreken over de ingebouwde editor, waarmee je op allerlei manieren screenshots kunt aanpassen en van effecten kunt voorzien. Eigen tekst, pijlen met Bézier-curves, vervagingen, kaders, watermerken, stempels, nummeringen … je kunt het zo gek niet bedenken of de editor biedt het aan. Eigen stempels toevoegen of creëren, is helaas niet mogelijk. Handig is verder dat de editor met verschillende screenshots tegelijk overweg kan, elk op een ander tabblad.

Vermeldenswaard zijn eveneens de geïntegreerde tools, waaronder een draadkruis, liniaal, kleurenpipet, vergrootglas, gradenboog en zelfs een whiteboard dat zich naderhand ook als screenshot laat bewaren.

© PXimport

Conclusie

PicPick is overkill voor wie af en toe schermopnames nodig heeft, maar verder niet hoeft te bewerken. In alle andere gevallen is het een prima aanwinst. Niet voor niets heeft PicPick een vaste plaats op ons eigen Windows-systeem gekregen.

9,0

ONS OORDEEL

PicPick

Pluspunten

Flexibele opslag- en deelopties

Veel mogelijkheden en tools

Uitgebreide editor

Minpunten

Geen screencasts

Geen eigen stempels

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Nederlands **OS** Windows **Website** [https://picpick.app](https://picpick.app/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000