Zo voeg je een watermerk toe aan je eigen foto's

© PXimport

Zo voeg je een watermerk toe aan je eigen foto's

Software

Geplaatst: 9 januari 2022 - 13:49

Aangepast: 14 december 2022 - 10:09

Toon van Daele

In dit artikel bespreken we hoe je zowel zichtbare als onzichtbare watermerken of copyright-meldingen aan je foto’s toevoegt, zodat mensen weten dat jij degene bent die de auteursrechten over de afbeelding bezit.

Zichtbaar watermerk

Om te vermijden dat anderen zomaar de eer opstrijken wanneer je foto’s deelt, kun je er een zichtbaar watermerk aan toevoegen, zoals een logo of een copyright-melding. Hiervoor hoef je verder geen verstand te hebben van fotobewerkingsprogramma's, er bestaan namelijk gespecialiseerde tools voor.

Vind je het okay om je foto’s te uploaden, dan is www.batchwatermark.com een prima app. Je kunt meerdere foto’s in formaten als jpg, png en webp, naar je browservenster verslepen of je uploadt de plaatjes via Kies Afbeeldingen. Vervolgens geef je aan of je Beeld of Tekst wilt. In het eerste geval upload je dan bijvoorbeeld een logo, in het tweede geval vul je de tekst in een geschikt font op de webpagina in. Verder kun je hier ook de Positie, Rotatie, Vulling, Grootte, Zichtbaarheid (transparantiegraad), Beeldkwaliteit, Afbeelding achtergrond en Beeldformaat instellen. 

Helemaal onderaan vind je een aangepaste url. Het kan handig zijn om die te bewaren, zodat je de volgende keer meteen dezelfde instellingen hanteert. Druk op Begin om het watermerk op alle geüploade foto’s aan te brengen en het resulterende zip-bestand te downloaden.

Ben je er niet zo happig op om foto’s te uploaden, dan kun je ook een desktop-applicatie als het gratis ImBatch gebruiken. Deze app kan met nog veel meer fotoformaten overweg en laat ook allerlei extra batchbewerkingen toe. 

Voor het aanbrengen van een watermerk voeg je de gewenste afbeeldingen toe, klik je op Toevoegen taak, kies je Maak aantekeningen en selecteer je Watermerk (voor een plaatje) of Watermerk tekst. Selecteer de toegevoegde taak en pas alles naar wens aan in het eigenschappenvenster. Je zet de operatie in gang met de blauwe pijlknop, linksboven.

© PXimport

Onzichtbaar watermerk

Zichtbare watermerken zijn wellicht de meest eenvoudige en gebruikelijke manier om je foto’s tegen ongeoorloofd kopiëren te beschermen maar, zichtbaar als ze zijn, ontsieren zulke watermerken de foto’s en kunnen ze wellicht makkelijk worden verwijderd.

Daarom zijn onzichtbare watermerken vaak een beter alternatief. Op www.invisiblewatermark.net vind je een gratis tool voor het aanbrengen van een onzichtbaar watermerk, weliswaar voor één foto tegelijk. Kies Add watermark en druk op Upload image. Bij Edit watermark text vul je je verborgen boodschap in. Ten slotte druk je Embed and download en haal je de bewerkte foto op.

Wanneer je vermoedt dat iemand je foto zomaar heeft gekopieerd, kun je dat exemplaar naar deze dienst uploaden, waarbij je deze keer het tabblad Retrieve watermark opent en op Extract watermark klikt. Nu zie je meteen of de foto inderdaad jouw verborgen watermerk bevat.

Er zijn ook wel desktop-applicaties waarmee je boodschappen in foto’s - en zelfs audio en video - kunt verbergen, zoals OpenStego, maar de meeste apps zijn helaas behoorlijk gedateerd. Ze zijn trouwens ook meer bedoeld als steganografische tools, en dus niet zozeer om copyright-schendingen op te sporen.

Wil je tot slot meer weten over het aanpassen van je foto's, dan raden we de cursus Foto's bewerken aan. 

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000