Veel grote vernieuwingen bevat Roxio Creator 2011 niet, of het moet het importeren en bewerken van mkv-bestanden zijn. Belangrijk en vooral leuk is de nieuwe mogelijkheid tot het creëren van 3D-foto's en -video's.

Het centrale punt van alle verschillende applicaties is nog altijd het Roxio-startscherm met de vier rubriekstabbladen Gegevens kopiëren, Video Films, Muziek en audio en Foto. Per tabblad kunt u een keuze maken uit de verschillende taken, zoals bijvoorbeeld Video vastleggen, Foto's importeren, Schijf kopiëren of Audio bewerken, waarna de juiste applicatie wordt gestart.

Alle applicaties starten prima, behalve het backupprogramma BackOnTrack. Na drie herinstallaties op drie verschillende pc's moeten we concluderen dat dit programma niet werkend te krijgen is, omdat de desbetreffende service niet wil starten. De interfacevernieuwingen van dit programma moeten we u dan ook schuldig blijven.

3D-foto's

De voornaamste vernieuwing van Roxio Creator 2011 is de mogelijkheid om foto's en video's te converteren naar 3D. Om deze 3D-beelden te kunnen bekijken, wordt een papieren 3D-bril meegeleverd. Het creëren van een goede 3D-foto is lastiger dan het lijkt, ondanks de zeer eenvoudige opzet van het programma. U importeert een 2D-foto en door te klikken op verschillende pijlen, regelt u het gewenste stereoscopische effect. Lastig is het om dit exact goed te krijgen, maar als u dit lukt, dan is het een hele beleving, omdat de foto dan echt tot leven komt. Voor u het weet, maakt u de gekste bewegingen achter de pc om de foto van verschillende kanten te kunnen bekijken. De resetknop zult u bij het bewerken echter vaak gebruiken, omdat u direct duizelig wordt als het stereoscopisch effect niet goed is. De geproduceerde 3D-foto's kunt u opslaan en vervolgens op tv bekijken.

3D-video

Roxio VideoWave is geschikt gemaakt voor het importeren van bestaande 3D-video's en voor het converteren van 2D-video's naar 3D. Hebt u bestaande 3D-video's in RealD- of mpo-formaat, dan kunt u deze alleen bekijken met een actieve sluiterbril, een videokaart die 3D ondersteunt en moet u tevens beschikken over een monitor die deze 3D-beelden kan weergeven. Importeert u daarentegen 3D-anaglyphbeelden, dan kunt de beelden bekijken met de bijgeleverde 3D-bril.

Als u normale videobestanden importeert in een 3D-project, dan worden deze automatisch omgezet naar anaglyphbeelden (een apart linker- en rechterbeeld). De snelheid waarmee dit gebeurt, hangt af van uw computer. Op onze quadcore AMD 9550 2,20 GHz met 4 GB geheugen duurde het ruim een half uur om een hd-videoclip van twee minuten te converteren. Dit is ontzetten lang, maar het resultaat is de moeite waard.

Exporteren

Uw montage kunt u exporteren naar MyDVD. U kiest tussen het maken van een dvd of avchd-dvd en u moet een keuze maken tussen anaglyph of RealD. Kiest u voor anaglyph, dan kunt u op de meeste computers en televisies de beelden afspelen en bekijken met de papieren 3D-bril. Het is jammer dat het niet mogelijk is om een menu te maken voor een disk met 3D-video. Daarnaast is export naar blu-raydisc ook nog steeds niet mogelijk zonder de aanschaf van de blu-rayplugin.

Het laatste programma dat een vernieuwing heeft ondergaan, is Cineplayer. Met deze mediaspeler kunt u de gemaakte 3D-foto's en video's bekijken. Cineplayer ondersteunt alle 3D-formaten, maar alleen voor het bekijken van anaglyphbeelden hebt u geen speciale hardware nodig. De 3D-film ziet er prima uit en speelt zonder problemen af. Het is sterk afhankelijk van de videobeelden of het 3D-effect goed zichtbaar is of niet. Dat het beeld wel degelijk 3D is, kunt u perfect zien als u een ander venster over de film in Cineplayer positioneert. Dan is het diepte in het beeld ineens veel duidelijker zichtbaar.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • compleet multimediapakket

  • leuke 3D-functionaliteit

  • BackOnTrack werkt niet

  • pakketprijs € 10 verhoogd

De nieuwe versie van Roxio Creator is de moeite waard. We gaan er dan wel vanuit dat de bug in BackOnTrack wordt verholpen. Beschikt u al over Roxio Creator 2010, dan is upgraden alleen zinvol als u van de 3D-functie gebruik gaat maken.Downloadversie beschikbaarjaBesturingssysteem (minimaal benodigd)Windows 7
Windows Vista
Windows XP

8,0

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten