© PXimport

Optellen in Excel doe je zo

Software

Geplaatst: 1 december 2021 - 04:04

Aangepast: 25 november 2022 - 11:18

Dirk Schoofs

Een totaal berekenen in Excel is een basisfunctie waarvan de meeste mensen wel weten hoe ze dat moeten toepassen. Maar hoe handig is het als je Excel automatisch rijen of kolommen kunt laten berekenen?

Totaalrij

Als eerste moet je de gegevens omzetten naar een tabel via het tabblad Start / Opmaken als tabel. Dit is een onderschatte functie, want het ziet eruit alsof Excel je alleen maar een keuze biedt uit verschillende opmaakmogelijkheden. Maar in werkelijkheid opent deze functie extra mogelijkheden die je kunt toepassen op de gegevens. Kies dus een opmaakstijl uit de galerie en klik op OK. Als je nu op een cel in de tabel klikt, zul je zien dat er in het lint een nieuw tabblad beschikbaar is: Tabelontwerp. De makkelijkste manier om het totaal te laten zien, is door het vakje Totaalrij aan te vinken in de groep Opties voor tabelstijlen. Excel laat nu het totaal van de laatste kolom zien.

© PXimport

Vervolgkeuzelijst

Ook met een toetscombinatie kun je een totaalrij aan de tabel toevoegen. Klik op een cel in de tabel en druk op Ctrl+Shift+T. Om de andere kolommen van totalen te voorzien, klik je onderaan de kolom en kies je uit de vervolgkeuzelijst Som. Als je in de formulebalk kijkt, zul je zien dat de toegevoegde formule eigenlijk een subtotaal is. Dat is een referentieformule, uitsluitend bedoeld voor tabellen in Excel. Selecteer de cel waarin het totaal is berekend en sleep de cel aan de hand van het hoekje rechtsonder naar de resterende cellen aan de rechterkant om ook daar de totalen te laten berekenen.

© PXimport

SOM-formule

Een andere eenvoudige manier om een totaalrij toe te voegen aan een tabel, is door de SOM-formule te gebruiken en die te kopiëren. Dit doe je door =SOM( te typen en daarna alle cellen te selecteren die je wilt optellen. Sluit af met haakje sluiten ()) en druk op Enter. Excel geeft het nu eindresultaat van de formule. Nog een paar andere mogelijkheden: Ga naar het tabblad Start en klik in de groep Bewerken op de knop AutoSom. Je kunt ook Alt+= typen in Windows of Cmd+= in macOS.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000