Maak een professioneel cv in Word op je iPad

© PXimport

Maak een professioneel cv in Word op je iPad

Geplaatst: 26 april 2016 - 06:49

Aangepast: 14 december 2022 - 12:04

Redactie

Een cv maken is niet iets waar de meeste mensen naar uitkijken, simpelweg omdat het een verplicht nummertje is om in aanmerking te komen voor die ene baan. Dan is het fijn om te weten dat je dat tegenwoordig op de bank kunt doen, met de gratis Word-app, met je iPad op schoot.

Het fijne van de apps die Microsoft voor de iPad heeft gemaakt is dat ze, hoewel ze specifiek zijn ontworpen voor de tablet, toch precies hetzelfde aanvoelen als de gelijknamige programma's voor je computer. Dat is fijn, want dan hoef je er niet helemaal opnieuw mee te leren werken. Immers, een mooi cv maken is al moeilijk genoeg. In dit artikel leren we je hoe je met behulp van Word en je iPad een prachtig cv in elkaar kunt draaien. Al moet je de inhoud natuurlijk wel zelf bij elkaar gewerkt hebben. Lees ook: Microsoft Office voor iPad - Echte productiviteit op je tablet.

Microsoft Word ****

Prijs: Gratis

Omvang: 248 MB

1 Nieuw of template

Je hoeft een cv niet helemaal zelf te ontwerpen. Nu is onze ervaring dat de iPad-versie van Word niet echt een aantrekkelijk cv-sjabloon biedt. De desktopversie wel, en die kun je natuurlijk opslaan in OneDrive en verder bewerken op je iPad. Dat kan, maar wij bouwen in deze workshop een cv van de grond af aan op, omdat je zo het beste met Word leert werken.

© PXimport

Je kunt een cv als template nemen, maar van zelf bouwen leer je veel meer.

2 Abonnement

De iPad-versie van Word is sinds enige tijd een stuk aantrekkelijker geworden. Want waar je voorheen zonder Office 365-abonnement alleen maar documenten kon bekijken, is het sinds eind vorig jaar mogelijk om vrijwel álle functies in Word te gebruiken zonder abonnement. Uiteraard is er wel een verschil met de betaalde versie, maar dit heeft alleen betrekking op geavanceerde functies zoals wijzigingen bijhouden, geavanceerde tabellen enzovoort. Alles wat we bespreken in deze workshop kun je zonder problemen uitvoeren wanneer je geen Office 365-abonnement hebt.

© PXimport

Voor Word heb je wel een Microsoft-account nodig, maar geen Office 365-abonnement.

3 Nieuw document

Om te beginnen met je cv start je Word op je iPad, log je in met je Microsoft-account en druk je op Leeg document. Handig is om nu alvast een lettertype en lettergrootte te selecteren waarin je je cv wilt maken, dat scheelt je later weer aanpassen. Overigens is later aanpassen natuurlijk wel altijd mogelijk, zie ook stap 8.

© PXimport

Kies na het maken van je document alvast het lettertype en de lettergrootte die je wilt.

4 Titel

Je kunt natuurlijk gewoon heel groot Curriculum Vitae boven je document zetten, maar het kan creatiever. Zo kun je bijvoorbeeld drukken op Invoegen / Vorm om een gekleurd vlak in te voegen aan de linkerrand van je pagina (druk wel even op Vorm / Tekstterugloop en kies voor Achter tekst, zodat je je niet aan de marges van het document hoeft te houden). Typ in deze balk met een groot formaat lettertype Curriculum Vitae en druk op Indeling / Tekstrichting om de tekst van boven naar beneden te laten lopen.

© PXimport

Je kunt de titel saai bovenaan zetten, maar je kunt er ook creatief mee doen.

5 Foto

Of het nu wel of niet slim is om een pasfoto in je cv te gebruiken, daar gaan wij natuurlijk niet over. Wat we je wél kunnen vertellen is hoe je een foto toevoegt als je besluit dat je cv er eentje nodig heeft. Plaats je 'cursor' op de plek waar je de pasfoto wilt invoegen en druk vervolgens op Invoegen / Afbeeldingen. Word vraagt dan om toegang tot je foto's. Sleep de foto naar het juiste formaat door de hoeken van de afbeelding te verslepen.

6 Persoonsgegevens (uitlijnen)

Nu is het zaak om wat persoonsgegevens toe te voegen aan je cv. Echter, wanneer je gaat typen, zul je zien dat de tekst onder de foto terechtkomt die je zojuist hebt geplaatst. Om dit te veranderen druk je op de foto en vervolgens op het tabblad Afbeelding / Tekstterugloop. Wanneer je nu kiest voor Vierkant, zal de tekst links en rechts naast je afbeelding getoond worden. Omdat onze afbeelding al helemaal links staat, wordt de tekst automatisch alleen rechts van de afbeelding getoond.

© PXimport

Zorg wel voor de juiste tekstomloop, zodat je tekst netjes uitlijnt naast je foto.

7 Content

In de vorige stap heb je gezien dat de tekst wel mooi naast de foto staat, maar dat het er verder nogal ongeorganiseerd uitziet. Dat is bewust, want er is niets irritanter (in ieder geval op je iPad) dan alle content opgemaakt te hebben en vervolgens te ontdekken dat er zaken ontbreken, waardoor je alles weer moet verschuiven. Dus ons advies? Zorg dat je eerst alle informatie in je cv typt; je opleiding, werkervaring, hobby's, noem maar op. En pas als je alles hebt, ga je aan de opmaak denken.

© PXimport

Typ eerst de gehele inhoud van je cv voordat je aan de slag gaat met opmaak.

8 Tekstopmaak

Het opmaken van je cv is wel even wat werk, maar het loont de moeite om daar energie in te steken, omdat het er daarna allemaal een stuk beter uitziet. Opmaak kun je toepassen door een stuk tekst te selecteren en vervolgens in het lint bovenin (tabblad Start) een lettertype te selecteren, een andere lettergrootte toe te passen, een andere letterkleur te kiezen enzovoort. Ook kun je lijstopsommingen toepassen, bijvoorbeeld handig als je opsomt met welke computerprogramma's je ervaring hebt.

9 Uitlijning

Tekstopmaak is mooi, maar de echte rust in je cv creëer je natuurlijk door je tekst uit te laten lijnen. In eerste instantie lijkt dit met Word voor de iPad niet te kunnen, want er mist nogal een belangrijke toets op het toetsenbord: de Tab-toets. Gelukkig heeft Microsoft die met een ander trucje toegevoegd. Houd je vinger ingedrukt op de plek waar je een tab wilt invoegen, en kies in het menu dat verschijnt Invoegen / Tab. Het werkt iets omslachtiger dan een tab-toets, maar het werkt... en dat is het belangrijkste.

10 Grafische elementen

Afhankelijk van wat voor soort cv je maakt, kun je er ook voor kiezen om grafische elementen toe te voegen. Pas hier wel een beetje mee op, want als je te veel grafische elementen toevoegt, dan is de kans groot dat je er een circus van maakt en dát staat allesbehalve professioneel. Een grafisch element, zoals een vorm, voeg je eenvoudig in door te drukken op het tabblad Invoegen en vervolgens te drukken op Vormen.

© PXimport

Als je wilt kun je natuurlijk grafische elementen toevoegen, maar doe dit met mate.

11 Opslaan

Een van de sterke punten die Microsoft onlangs aan zijn Office-apps heeft toegevoegd, is de mogelijkheid om documenten op te slaan in verschillende clouddiensten. Wanneer je linksboven op de terug-pijl tikt, opent het venster Opslaan als en vraagt Word naar een documentnaam. Je kunt standaard kiezen voor OneDrive om het document op te slaan in de cloud, of voor iPad voor een lokaal bestand. Via Meer kun je extra clouddiensten toevoegen.

© PXimport

Je geeft het document één keer een naam, daarna wordt het automatisch opgeslagen.

12 Delen

Net als in Pages is het mogelijk om je cv rechtstreeks vanuit Word te delen. Je kunt dat op twee manieren doen. Wanneer je rechtsboven in de app drukt op het pictogram van het mannetje met het plusteken, dan kun je ervoor kiezen om een koppeling naar het bestand via de e-mail te versturen. Je verstuurt nu niet het bestand zelf, waardoor jij de controle houdt over je eigen bestand. Je kunt het bestand ook als bijlage via e-mail verzenden.

© PXimport

Je kunt je cv rechtstreeks vanuit Word delen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000