KeyLock - Vergrendel je pc met stick of app

© PXimport

KeyLock - Vergrendel je pc met stick of app

Geplaatst: 14 augustus 2017 - 05:06

Aangepast: 24 november 2022 - 12:39

Toon van Daele

Om te vermijden dat al te nieuwsgierige collega’s in je pc snuisteren wanneer je die tijdens een korte pauze onbeheerd achterlaat kun je het toestel vanuit Windows vergrendelen. Je moet dan telkens wel je wachtwoord intikken om de machine te ontgrendelen. Met KeyLock volstaat een usb-stick of een Android-app.

Voor de meeste mensen volstaat de ingebouwde vergrendelfunctie van Windows. Maar wie het vervelend vindt telkens zijn wachtwoord te moeten intikken om de pc te ontgrendelen, kan KeyLock misschien goed gebruiken.

Voorbereiding

KeyLock, dat sinds enkele maanden (opnieuw) freeware is geworden, is op zich een eenvoudige tool, maar je moet wel weten hoe je die correct instelt en gebruikt. Het is de bedoeling dat je eerst één of meer ontgrendelapparaten (unlock devices) definieert: je hebt keuze uit een Android-smartphone en een verwijderbaar usb-medium. Bij deze laatste volstaat het naar een ingeplugde usb-stick (met fat32) te verwijzen. Kies je (ook) een smartphone, dan moet je daar eerst de gratis KeyLock-app op installeren. Pas wanneer je in deze app de publieke en private sleutels hebt ingevoerd die door de desktop-applicatie worden gegenereerd, kun je ook je smartphone inzetten voor de ontgrendeling.

Het is een eenvoudige tool, maar je moet wel weten hoe je ermee omgaat.

© PXimport

Vergrendelen en ontgrendelen

Ben je klaar met de voorbereidingen, dan kun je aan de slag. Zodra je bij je computer wegloopt, dan verwijder je de betreffende usb-stick, of je stelt de Android-app op de Lock-status in. Of beide, wanneer je beide apparaten voor ontgrendeling hebt ingesteld. Vervolgens vergrendel je de pc op de gewone manier, met Windows-toets+L.

Om die naderhand weer te ontgrendelen, hoef je enkel de usb-stick opnieuw in de pc te steken en/of de Unlock-status op je app te activeren. Een wachtwoord intikken is niet langer nodig. Verlies je je ontgrendelingsapparaat, dan kun je altijd nog toegang krijgen op de klassieke wijze, mét je wachtwoord.

Een nuttig extraatje is nog dat KeyLock je automatisch een e-mailbericht kan toesturen wanneer de tool iets ongewoons vaststelt, bijvoorbeeld als iemand probeert je pc met een foutief wachtwoord te ontgrendelen. Dader betrapt!

Je kunt ook meerdere ‘unlock devices’ toevoegen en tegelijk gebruiken.

© PXimport

Conclusie

KeyLock is een leuke app met een hoog ‘omdat het kan’-gehalte, waarmee je je Windows-pc snel en zonder wachtwoord kunt vergrendelen en weer ontgrendelen.

6,0

KeyLock

Pluspunten

Dubbele ontgrendelingsmethode

E-mailnotificatie

Minpunten

Extra service actief

Hoog ‘omdat het kan’-gehalte

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Engels **OS** XP/10 **Website** [brabonet.com/keylock](https://brabonet.com/keylock)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000