ID.nl logo
Haal meer uit Collabora Office met deze tips
© PXimport
Huis

Haal meer uit Collabora Office met deze tips

Voor zowel iOS/iPadOS en Android is een uitstekende Office-suite beschikbaar in de vorm van Collabora Office. Helemaal gratis en gebaseerd op LibreOffice. Door deze tips ontdek je wellicht handige functies waarvan je het bestaan nog niet kende.

Als je op zoek bent naar een echt bruikbare en uitgebreide versie van Office voor met name je tablet, dan is Collabora Office wel heel interessant. Deze app bevat een tekstverwerker, spreadsheet en presentatieprogramma. Alles is gebaseerd op LibreOffice, met een voor de tablet geoptimaliseerde gebruikersinterface.

We adviseren je echter voor serieus gebruik een muis en een toetsenbord aan je apparaat te hangen, zeker als je langere lappen tekst gaat tikken. 

Voor tablet en smartphone

Vorig jaar schreven we al een keertje over Collabora Office, dat inmiddels de kinderziekten alweer een tijd ontgroeid en zeer bruikbaar is. We focussen ons in de dit voorbeeld op de iPad-versie, maar onder Android werkt ’t allemaal nagenoeg hetzelfde. En ja: je kunt het geheel ook op een smartphone gebruiken, maar het kleine scherm daarvan maakt echt serieus werk natuurlijk wat onpraktisch. 

Wél handig is, dat je bijvoorbeeld een presentatie maakt op je tablet en deze meeneemt op je smartphone. Scheelt weer een apparaat meezeulen en de presentatie draaien vanaf de telefoon is geen probleem. Mits je de HDMI- of VGA-dongle om je toestel aan een beamer of grootbeeld-tv te koppelen niet vergeet.

©PXimport

Teksten, spreadsheets en presentaties

De centrale aankomsthal van Collabora Office op de iPad is feitelijk de app bestanden van iPadOS. Met als enig verschil dat er nu een snelkoppeling in de vorm van Nieuw document aanwezig is. Tik of klik hierop en kies het soort bestand dat je wilt gaan maken: Tekstdocument, Werkblad of Presentatie. Wil je de tekstverwerker starten, kies dan voor Tekstdocument. 

Om over te schakelen naar de bewerkingsmodus tik je op het pennetje rechtsonder in beeld. Ineens zie je een lint met een uitgebreid arsenaal aan knoppen en gereedschappen: een zeer uitgebreide tekstverwerker. Deze heeft zonder meer méér te bieden dan bijvoorbeeld de vrij beperkte Word/Office-app van Microsoft!

Vaak zijn lang niet alle knoppen van dat lint te zien. Je kunt het geheel heen-en-weer schuiven, zodat meer inhoud verschijnt. Dat is bijvoorbeeld goed te zien op de ‘tab’ Start, dat kun je nog een eind naar rechts vegen. Dat er meer te zien is, zie je aan de vage grijze afscheiding helemaal aan de rechterkant (of links, als je helemaal naar rechts hebt geschoven).

Veel finetune-mogelijkheden

Bij veel opties verschijnt ofwel een paneel aan de rechterkant ofwel een compleet zwevend venster. Daarmee is de betreffende optie naar wens aan te passen. Tik bijvoorbeeld maar eens op Invoegen en dan op de knop Diagram. Een standaard voorbeeldgrafiek wordt ingevoegd, maar daar zit je (natuurlijk) niet aan vast. 

In het paneel rechts klik je daarvoor op Bewerk diagram. Kies uit een van de beschikbare grafiektypen, die je vervolgens eventueel ook nog een mooi 3D-effect mee kunt geven. Mogelijkheden genoeg! Om de voorbeeldwaarden aan te passen dubbeltik je op de ingevoegde grafiek (als je de aanpassingsmodus alweer verlaten hebt), daarna druk je lang op het blokje met de legenda (Rij 1…4 in het standaardvoorbeeld). Tik in het geopende contextmenu op Gegevenstabel.

©PXimport

Met de knopjesrij in het nu geopende venster kun je rijen en kolommen toevoegen of verwijderen, plus de bestaande namen en waarden aanpassen. Om de bewerkingsmodus te verlaten tik je na aanpassen op Sluiten. Tik vervolgens ergens in de lopende tekst van je document en je werkt weer verder. 

Overigens gebruiken we hier met toch wat nadruk het woord ‘tik’. Ja: Collabora Office werkt ook met de muis. Maar zoals je wel vaker ziet bij iPad-apps houden de ontwikkelaars daar jammer genoeg toch duidelijk minder rekening mee. In geval van deze app werkt de standaardbedienmethode van de iPad – je vinger – dus vaak net wat praktischer.

 Hopelijk komt daar in de toekomst nog wat verandering in, want juist in een Office-pakket komt volledige muisfunctionaliteit vanzelfsprekend wel heel erg van pas.

Gelijkvormigheid van de onderdelen

De andere onderdelen van het Office-pakket ogen qua lint behoorlijk gelijkwaardig aan die van de tekstverwerker. Waarbij er natuurlijk verschillen zijn betreffende zaken die heel specifiek voor dat bepaalde onderdeel bedoeld zijn. Kijken we bijvoorbeeld naar de spreadsheet, dan zie je onder de tab Invoegen net als in de tekstverwerker de optie om vormen toe te voegen. Dat komt met regelmaat van pas. 

Zeker in de presentatiemodule zijn vectortekeningen wel heel handig. En als we het dan toch over dat presentatiepakket hebben, dan zien we dat daarin eigenlijk alle mogelijke onderdelen voor het in elkaar zetten van een moderne en dynamische presentatie beschikbaar zijn. Zo zijn onder meer onderdelen op een dia te animeren en meer.

©PXimport

Bestandsformaten

Standaard bewaart Collabora Office alle documenten in het lekker universele Open Document bestandsformaat. Daar kan eigenlijk iedere zichzelf respecterende moderne Office-suite mee overweg. Ook importeren in Microsoft Office moet geen enkel probleem opleveren. Eventueel kun je – onder Bestand – nog uit andere bestandsformaten kiezen. Zoals bijvoorbeeld de huiseigen Microsoft Office-bestandsformaten.

Daarbij moet je wel bedenken dat soms kleine verschillen gaan optreden. Dat geldt ook voor als je een MS Office-document importeert. Dat komt omdat Microsoft nooit de eigen formaten open heeft gemaakt. Alles bij niet-Microsoft Office-evenknieën is dus gebaseerd op reverse-engineering. Dat gaat tegenwoordig heel goed, maar het is nog altijd niet perfect. 

Wil je 100% zeker zijn dat de ontvanger van jouw document het geheel exact zo ziet als jij bedoelde, dan is er het universele PDF. Dat is met name bij het verspreiden van tekstdocumenten dé aangewezen weg, want volledig systeem-onafhankelijk.

Opslaan

Collabora Office heeft inmiddels nauwelijks nog last van kinderziekten. Hier en daar zie je nog wel eens wat vreemds, maar er wordt hard gewerkt aan onderhoud en verbeteringen van het pakket. Zonder meer de moeite waard om eens uit te proberen. 

Tip tot slot: vergeet tijdens het werken aan je document niet met regelmaat je spullen op te slaan. Maar dat geldt eigenlijk voor ieder softwarepakket…

▼ Volgende artikel
Zo deel je je keuken handig en logisch in
© Andy Dean Photography
Huis

Zo deel je je keuken handig en logisch in

Of je nu graag uitgebreid kookt of elke avond snel klaar wilt zijn: een slimme keukenindeling maakt het verschil. Alles moet logisch op zijn plek staan, zodat je moeiteloos overal bij kunt en na afloop ook weinig tijd kwijt bent aan opruimen.

Je keuken slim indelen? Wij hebben tips voor:
  • Vaatwasser, gootsteen en vuilnisbak
  • Werkblad en kookplaat
  • Koelkast
  • Neem de keuken-driehoek als uitgangspunt
  • Kies de optimale werkhoogte
  • Opbergruimte

Lees ook: Fornuis op maat: kies het aantal pitten dat bij je past

Vaatwasser, gootsteen en vuilnisbak

Heb je plannen voor een nieuwe keuken? Denk dan nu al na over welke slimme keuzes je kunt maken met de indeling. Plaats bijvoorbeeld de vaatwasser, de spoelbak en de afvalemmer dicht bij elkaar. Je hoeft dan nooit ver te lopen met vieze borden en je kunt ze makkelijk leegschrapen, eventueel afspoelen en direct inruimen. Staat de afvalbak in een kastje direct naast de vaatwasser? Let er dan op dat je het deurtje nog goed kunt openen als de deur van de vaatwasser omlaag staat. Dat werkt makkelijker bij het inruimen. Plaats verder de vaatwasser niet direct tegen een zijmuur. Tijdens het inruimen loop je dan sneller kans op spetters tegen de muur.

Werkblad en kookplaat

Het werkblad is meer dan alleen een plek om iets op te zetten. Je gebruikt het om te snijden, te mixen, spullen neer te leggen en borden op te scheppen. Zorg daarom dat je voldoende vrije werkruimte overhoudt – dus niet alles volbouwen met apparatuur. Plaats de spoelbak of kookplaat liever niet op een hoek. Je hebt aan beide kanten plek nodig, zodat je je handen vrij kunt houden en spetters opvangt. Reken aan weerszijden minimaal veertig centimeter. Dat oogt niet alleen rustiger, het werkt ook prettiger. Handig om te weten: bij je keukenspecialist wordt hiervoor vaak de term aflegruimte gebruikt. En nog even over de kookplaat: plaats die bij voorkeur niet pal naast de koelkast of een hoge kast; dat geeft weinig bewegingsvrijheid en maakt het lastig om met meerdere mensen tegelijk in de keuken te staan.

©Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy

Koelkast

Een koelkast gebruik je vaker dan je denkt – gemiddeld zo'n 35 keer per dag. Zet 'm daarom op een plek waar je er makkelijk bij kunt, ook als je vanuit de woonkamer even snel iets wilt pakken. Zet de koelkast liever niet helemaal achterin of op een plek waar je niet vanzelf langsloopt; dat is al snel onhandig in het dagelijks gebruik. Let ook op de temperatuur rondom de koelkast. Zet hem niet naast een oven, radiator of op een plek waar veel zonlicht komt. Kan het echt niet anders, zorg dan voor een isolerende tussenplaat en houd minstens drie centimeter ruimte vrij tussen warmtebron en koelkast.

Gebruik de keuken-driehoek

In de basis draait een keuken om drie functies: koken, spoelen en koelen. Je fornuis, gootsteen en koelkast vormen samen een denkbeeldige driehoek. Als de afstanden tussen deze drie goed gekozen zijn, werk je prettiger. Staan ze te ver van elkaar, dan loop je onnodig veel. Staan ze te dicht bij elkaar, dan dan wordt het al snel krap en onhandig. Een keukenspecialist kan helpen bij het vinden van een goede verhouding, maar je merkt het zelf vaak ook al als iets net niet lekker werkt.

Optimale werkhoogte

Ook de hoogte van je werkplekken telt mee. Een oven op armhoogte is een stuk prettiger dan op kniehoogte, zeker als je vaak bakt. Het voorkomt bukken. Heb je een kleine keuken? Kies dan voor een compacte oven of voor een fornuis met geïntegreerde oven. Datzelfde geldt voor de vaatwasser: als je die wat hoger plaatst, spaar je je rug en knieën. Voor de kookplaat geldt een andere regel: meet de afstand van je onderarm tot het werkblad. Is die ongeveer twaalf centimeter, dan zit je goed qua houding en belast je je schouders niet onnodig.

Apparatuur wat hoger plaatsen (als dat kan) heeft nog een voordeel. Wanneer je kleine kinderen hebt rondlopen, kunnen die er minder makkelijk bij. Wel zo veilig!

©lev dolgachov

Opbergruimte

Tot slot: denk na over hoe je spullen opbergt. Onderkastjes bieden veel ruimte, maar vragen vaak veel van je rug. Bovenkastjes kunnen juist weer te hoog zijn. Een buffetkast biedt uitkomst: wat je dagelijks gebruikt zet je op ooghoogte, wat minder vaak nodig is kan best wat lager of juist hoger.

Slim indelen = een fijnere keuken!

Een goede keuken draait niet alleen om de juiste apparatuur, maar vooral ook om slimme keuzes die het koken makkelijker maken. Denk na over looproutes, werkhoogtes en voldoende bewegingsruimte. Positioneer alles op logische plekken, zorg voor een werkblad met voldoende vrije ruimte en let op kleine details zoals de draairichting van kastdeurtjes. Daarmee wordt de keuken (nog meer) het hart van je huis!

▼ Volgende artikel
Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken
© xMarshall
Huis

Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken

Warm! Dorst! Hoog tijd dus voor ijskoffie en ijsthee. Je hoeft er niet eens voor naar de winkel: je kunt het binnen een paar minuten zelf maken, vaak gewoon met wat je al in huis hebt. Lekker verfrissend, en meestal ook gezonder én goedkoper dan wat je in de supermarkt vindt. In dit artikel lees je precies hoe je dat doet. Proost!

🧊 ➕ ☕ 🟰 😋
  • Zelf ijskoffie maken
    • Koud zetten
    • Met warme koffie
  • Extra luxe: affogato
  • Zelf ijsthee maken
  • 5x varieertips voor ijskoffie
  • 5x varieertips voor ijsthee

Lees ook: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken? Natuurlijk kan dat! 

Wie van koffie houdt, kan met ijskoffie alle kanten op. Je kunt koffie koud zetten (cold brew), of juist warme koffie gebruiken en die laten afkoelen.

In beide gevallen begint het met sterke koffie. Hoe sterker, hoe beter, want ijsblokjes verdunnen de smaak. Zet bijvoorbeeld een dubbele espresso of gebruik een koffiemachine op de hoogste intensiteit. Laat de koffie afkoelen, giet 'm over een glas vol ijsblokjes en voeg melk of plantaardige drink (haver, amandel of soja) toe als je dat lekker vindt.

Liever iets milders? Dan is cold brew een goed alternatief. Meng grofgemalen koffie met koud water in een kan of fles. Je moet er wel de tijd voor nemen, want je moet het daarna zo'n twaalf uur in de koelkast laten trekken. Daarna filter je het koffiedik eruit met een zeef of koffiefilter. Het resultaat is een zachte, cafeïnerijke drank die minder bitter is dan je zou verwachten – ideaal voor wie gewone zwarte koffie te scherp vindt. Verdun het naar smaak met melk, water of siroop, bijvoorbeeld vanillesiroop of hazelnootsiroop. Tip: je kunt ook wat meer maken dan je nodig hebt en dat in de koelkast bewaren (maximaal drie dagen). Heb je op een later tijdstip dan trek in ijskoffie, dan hoef je niet eerst twaalf uur te wachten.

Gebruik je een espressomachine, dan heb je meer controle over de smaak. Voor een krachtige ijskoffie kies een Arabica/Robusta-blend. Door de Robusta-bonen in deze melanges krijg je een pittige smaak en een stevige crèmelaag – ook lekker in ijskoffie.

Liever iets zachters of fruitigers? Ga dan voor 100% Arabica-bonen. Die zijn milder en hebben vaak meer nuance. Zulke bonen geven je ijskoffie een verfijnde smaak, soms met citrus- of bloemtonen.

Ook decafé werkt prima, bijvoorbeeld als je 's avonds nog iets kouds wilt drinken zonder daarna klaarwakker te liggen.

©annapustynnikova

IJskoffie of dessert? Wat maakt het uit: affogato ☝🏼is altijd lekker!

Traditionele ijskoffie maak je met ijsblokjes. Heb je zin in een luxe update? Dan is affogato echt iets voor jou. Schenk hiervoor een warme espresso over een bolletje vanille-ijs. Het ijs smelt deels, de koffie wordt iets zachter van smaak en samen vormen ze een combinatie om je vingers bij af te likken. Je serveert affogato in een glas of klein schaaltje, eventueel met wat geraspte pure chocolade, amandelschaafsel of een scheutje likeur erbij.

IJsthee: verkoelende dorstlesser

Ook ijsthee maak je in een paar simpele stappen. Gebruik losse thee of gewone theezakjes, maar zet het sterker dan je normaal zou doen. De thee wordt namelijk verdund zodra je er ijs aan toevoegt. Zwarte thee is een klassieker, maar groene thee, kruidenmengsels of gearomatiseerde soorten werken net zo goed. Let wel op: groene thee en kruideninfusies zijn gevoeliger voor een bittere nasmaak als je ze te lang laat trekken. Hou de trektijd dus korter dan bij zwarte thee. Hieronder lees je welke watertemperatuur je moet gebruiken en hoe lang je het mengsel moet laten trekken.

Zwarte thee: 95–100 °C, 4–5 minuten
Groene thee: 70–80 °C, 2–3 minuten
Kruideninfusies/rooibos: 95–100 °C, 5–6 minuten

©shersor

Laat de thee eerst een beetje afkoelen, of gebruik niet te veel ijs in één keer. Zo blijft de smaak in balans en voorkom je dat je thee bitter of waterig wordt. Je kunt de thee ook helemaal laten afkoelen op het aanrecht en daarna in de koelkast zetten – dan krijg je een heldere, frisse ijsthee zonder smaakverlies.

Voeg daarna eventueel smaakmakers toe zoals schijfjes citroen, munt of een beetje honing. Suiker los je het best op in de thee als die nog warm is, anders blijft het onder in je glas liggen. Houd je liever van minder zoet, dan kun je het ook bij een paar druppels citroen of een scheutje appelsap houden. Gebruik je verse vruchten zoals perzik of sinaasappel, snijd die dan in dunne plakjes en laat ze even meetrekken.

Gooi je ijsthee niet direct vol ijs, zeker niet als je hem lang wilt bewaren. Door de ijsklontjes vlak voor het serveren toe te voegen, blijft de smaak beter behouden. En als je slim bent, vries je wat van de thee zelf in als ijsklontjes. Zo wordt je drankje koud, zonder dat het verwatert.

Tot slot: experimenteren en bewaren

Het fijne aan zelf ijskoffie of ijsthee maken, is dat je eindeloos kunt variëren. Wissel af met kruiden, citrus, melksoorten of zoetmakers. Probeer eens een koude espresso met gecondenseerde melk of een groene ijsthee met gember en limoen. Hieronder hebben we zowel voor ijskoffie als ijsthee vijf smaakvariaties voor je verzameld.

Maak in één keer een grotere hoeveelheid en bewaar die in een afsluitbare fles in de koelkast. Zo heb je altijd iets klaarstaan als je behoefte hebt aan iets verfrissends én lekkers te drinken. Let er wel op dat vers gemaakte ijsthee en cold brew koffie maar een paar dagen houdbaar zijn. Drink het binnen drie dagen op, dan is de smaak op z'n best.  

©vikakurylo81 - stock.adobe.com

5 bijzondere ijskoffievariaties

Kokos-kardemom: kokosmelk, gemalen kardemom, honing
Sinaasappel-kaneel: geraspte sinaasappelschil, kaneelpoeder, ahornsiroop
Hazelnoot-salted caramel: hazelnotenmelk, karamelsiroop, snufje zeezout
Chocolade-chili: cacaopoeder, cayennepeper, bruine suiker
Rozemarijn-citroen: verse rozemarijn, citroensap, agavesiroop

5 bijzondere ijstheevariaties

Watermeloen-munt: watermeloensap, verse munt, limoen
Perzik-basilicum: verse perzik, basilicumblaadjes, honing
Hibiscus-granaatappel: hibiscusbloemen, granaatappelsap, stevia
Komkommer-dille: komkommer, verse dille, snufje zeezout
Ananas-tijm: ananasblokjes, tijmblaadjes, kokoswater

Smaakvariaties: hoe & wat

Tijdens het trekken (in de hete koffie/thee):

• Kruiden zoals kardemom, kaneel, rozemarijn, basilicum, dille, tijm
• Citrusschil (sinaasappel)
• Hibiscusbloemen

Na het afkoelen toevoegen:

• Verse sappen (watermeloen, granaatappel, citroensap)
• Verse stukjes fruit (perzik, ananas, komkommer)
• Melksoorten (kokosmelk, hazelnotenmelk, amandelmelk)
• Zoetmakers (honing, stroop, stevia)
• Verse kruiden die snel bitter worden (munt)

Extra smaakmakers:

• Cacaopoeder: eerst mengen met beetje heet water, dan toevoegen
• Zeezout: altijd op het laatst, naar smaak

Maak je ijskoffie

nóg lekkerder met een scheutje koffiesiroop