Google Foto's: delen is nu veiliger

© PXimport

Google Foto's: delen is nu veiliger

Software

Geplaatst: 13 juni 2020 - 12:02

Aangepast: 14 december 2022 - 13:13

Wesley Akkerman

De app Google Foto's is een prima middel om foto’s te delen met familie en vrienden, zodat je elkaar toch een beetje op de hoogte kunt houden van recente ontwikkelingen – met beeldmateriaal. Handig om het opgroeien van de kleine toch op de voet te kunnen volgen. Maar gebeurt dat ook veilig?

Voorheen was het zo dat wanneer je een foto, video of album deelde via een link, daar altijd toegang tot had. Ook wanneer de toegang ontzegd was. Iedereen die de link opende in een incognitotab binnen z’n browser, kon het materiaal nog steeds gebruiken. Reden genoeg voor Google om actie te ondernemen en ervoor te zorgen dat dit soort dingen niet meer kunnen gebeuren.

Vanaf nu werkt dit net even anders. Niet alleen kun je zo’n foto direct delen binnen de app, via een privégesprek, ook kun je het materiaal nu uitsluitend delen met iemands Google-account. Je kunt dan kiezen voor één persoon of meerdere personen. Zodoende heb je meer te zeggen over wie toegang heeft tot de gedeelde foto’s, video’s en complete albums.

© PXimport

Delen via Google Foto’s

Het is overigens nog steeds mogelijk content te delen via een link. Die kun je dan gebruiken in een e-mailbericht, via communicatiediensten op je smartphone of via sociale media. Handig voor de mensen zonder Google-account of Google Foto’s. Zodra je een link gedeeld hebt met iemand, kun je ook de toegang weer ontzeggen. Dat heeft wel grote gevolgen.

Alle foto’s en video’s van diegene in een album zullen dan verdwijnen, waardoor die ook niet meer voor andere mensen te zien zijn. Heeft die persoon een reactie geplaatst? Die verdwijnen die eveneens uit beeld. En wanneer je iemand blokkeert via Google Foto’s, dan is het niet meer mogelijk contact met diegene te leggen via de andere diensten van de zoekmachinegigant.

De toegang ontzeggen, wanneer iemand toegang kreeg middels een link, werkt heel simpel. Je schakelt het delen van de link uit en dan weer aan. De oude link werkt dan niet meer. Maar je moet wel de nieuwe link opnieuw delen met de mensen die je wel vertrouwt. Het is wel belangrijk dat je dit doet, aangezien iedereen met de oude link anders nog steeds kan meekijken.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000