ID.nl logo
DuckDuckGo-browser komt met speciale privacytool voor tracking
Huis

DuckDuckGo-browser komt met speciale privacytool voor tracking

DuckDuckGo ken je misschien als een privacyvriendelijk alternatief voor de Google-zoekmachine. Maar het bedrijf heeft ook een eigen browser, die onder meer beschikbaar is op Android. Die app heeft nu een speciale privacytool waarmee tracking door derden geblokkeerd wordt. Een handig, maar niet geheel nieuw idee – zeker niet op Android.

In dit artikel kijken we naar de volgende punten.

  • Wat is de privacytool van DuckDuckGo?
  • Wat zijn enkele populaire alternatieven?
  • En is dit de oplossing voor alles?

Er bestaan verschillende apps voor Android waarmee je trackers en advertenties blokkeert. Wanneer je zo’n app gebruikt, dan neemt die zowel de browser (en dus allerlei websites) als de apps op je smartphone of tablet mee. Daardoor krijg je een veel rustiger ervaring op het mobiele platform, aangezien je niet langer continu bekogeld wordt met (veelal gepersonaliseerde) advertenties. DuckDuckGo gooit z’n gewicht nu in de strijd met App Tracking Protection.

Privacytool van DuckDuckGo

De tool was al een tijdje beschikbaar voor een handjevol Android-testers, maar nu is de bèta voor een grotere groep gebruikers opengesteld. Dat betekent niet dat er geen nieuwe opties zijn voor de oude testgroep. App Tracking Protection laat voortaan namelijk ook zien welke gegevens trackers verzamelen – denk daarbij aan leeftijd en locatiegegevens. Maar wat is ATP precies en hoe werkt de dienst? Welnu, als je bekend bent met App Tracking Transparency van Apple dan kom je al een heel eind.

App Tracking Protection (ATP) blokkeert enorme aantallen verzoeken van het gros van de Android-apps die data doorsturen naar derde partijen. Met nadruk op ‘het gros’, aangezien nog niet letterlijk élke tracker kan worden achterhaald en geblokkeerd. Wel werkt DuckDuckGo aan een lijst met geblokkeerde trackers, die constant wordt geüpdatet. ATP wordt als het ware opgezet als een soort nep-VPN waar de data doorheen wordt gestuurd. Die data gaat vervolgens echter niet naar de servers van het bedrijf.

Wat is een VPN ook alweer...? Volgens de experts van Kaspersky is een VPN-verbinding een beveiligde verbinding tussen jou en het internet. Via een VPN (Virtual Private Network) wordt al je dataverkeer door een versleutelde virtuele tunnel geleid. Dat zorgt ervoor dat je IP-adres verborgen blijft wanneer je het internet gebruikt, zodat de locatie ervan voor iedereen onzichtbaar is. Ja, óók voor je internetserviceprovider.

Dit soort extra apps op je smartphone of tablet installeren kan geen kwaad. DuckDuckGo meldt dat een gemiddelde Android-gebruiker zo’n 35 apps op zijn of haar apparaat heeft staan. Dat levert dagelijks 1000 tot 2000 van dit soort verzoeken op. Alle informatie, afkomstig van die trackers, wordt vervolgens gedeeld met gemiddeld zeventig bedrijven. Bedrijven die je kent en bedrijven die je wellicht niet kent – terwijl ze allemaal feilloos weten wat jij allemaal op het internet uitspookt.

Alternatieven op Android

De functie is nu beschikbaar voor Android en is te gebruiken via de officiële Privacy Browser van het bedrijf. Dat geldt helaas niet voor iOS-gebruikers, maar die profiteren sowieso al van App Tracking Transparency, een soortgelijke functie die gebruikers online beschermt. Overigens blijkt uit onderzoek dat Apple het zelf ook niet zo nauw neemt met de regels voor het volgen van gebruikers. Wat apps van derde partijen niet mogen, daar maken Apples eigen apps zich wel gewoon schuldig aan.

Sta je er dan alleen voor op iOS? Nee, je kunt bijvoorbeeld terecht bij een soortgelijke dienst genaamd Blokada. Dat is een populaire advertentieblocker en privacytool die voor zowel Android als iOS beschikbaar is. Het is een betaalde applicatie (in tegenstelling tot DuckDuckGo) die gebruikers meer opties geeft met betrekking tot het blokkeren van domeinen. Mocht je Blokada eerst gratis willen proberen, download dan versie 5. Vanaf versie 6 dien je te betalen.

Wat is een tracker? Microsoft legt uit dat trackers gegevens verzamelen over hoe je met een site communiceert, zoals de inhoud waarop je klikt. Ze kunnen ook functionaliteit inschakelen op sommige websites, zoals opmerkingssecties, knoppen om artikelen te delen op sociale media en persoonlijke advertenties.

Een ander alternatief voor Android is de app TrackerControl. In de basis verschillen TrackerControl en de App Tracking Protection van DuckDuckGo weinig van elkaar, maar qua uitgebreide functies kun je beter TrackerControl binnenhalen. Wanneer je een app installeert, zie je meteen welke trackers actief zijn (die door de app worden herkend). Ook kun je een bepaalde app de internettoegang volledig ontzeggen, zodat je je totaal geen zorgen hoeft te maken over wel of niet online gevolgd worden.

Oplossing voor alles?

Als je met dit soort software werkt, vergeet dan niet dat het geen wondermiddel is. De nep-VPN-tunnels herkennen helaas niet alle trackers en advertentieplatforms. Ook helpt het niet als je je telefoon of tablet volgooit met allerlei games en apps waarvan de oorsprong op z’n minst dubieus is. Veel apps hebben bovendien verbinding met het internet nodig om (goed) te kunnen functioneren, dus je kunt helaas ook niet zomaar alles blokkeren.

Dat betekent echter niet dat je apps als DuckDuckGo Privacy Browser geen kans hoeft te geven, want iets doen is natuurlijk altijd beter dan helemaal niets doen. Wanneer je dan ook nog een eigen (echte) VPN op de achtergrond hebt draaien, dan ben je in elk geval al veel beter beveiligd dan wanneer je al deze stappen niet onderneemt. Wil je dus dat bedrijven je minder (goed) kunnen tracken dan nu, probeer dan een van de opties in dit artikel.

▼ Volgende artikel
Maakt je blender lawaai? Zo los je het op
© InsideCreativeHouse
Huis

Maakt je blender lawaai? Zo los je het op

Een blender of een keukenmachine maakt geluid, dat is nu eenmaal zo. Er zitten bewegende onderdelen in, en er komt flink wat kracht bij kijken. Maar wat als je blender meer lawaai maakt dan zou moeten? Gelukkig kun je dat vaak zelf oplossen. Hier lees je hoe.

In dit artikel lees je:

  • Waarom je blender zo'n herrie maakt
  • Dat dat eigenlijk best logisch is
  • Dat je er (misschien) toch iets aan kunt doen

Lees ook: 9 dingen die je óók met je blender kunt maken

Waarom maakt mijn blender lawaai? 

De messen van een blender draaien doorgaans in de rondte met zo'n 20.000 toeren per minuut – bijna tien keer zo veel als de wielen van je auto als je lekker aan het cruisen bent. Geen wonder dus dat daar wat geluid bij komt kijken. 

Oudere blenders maken vaak meer lawaai dan nieuwe, en hoe langer je je blender hebt, des te meer geluid hij gaat maken, omdat de onderdelen verouderd raken. Daar is verder weinig aan te doen, behalve een nieuwe blender kopen. 

Stille blenders

Er zijn steeds meer stille blenders op de markt, al blijven ze natuurlijk altijd geluid maken. Doorgaans geldt dat hoe krachtiger het model, des te hoger de geluidsproductie. Denk dus goed na of je wel de krachtigste blender nodig hebt, of dat je het met een simpeler – en stiller! – model af kan. 

Fabrikanten doen er ook steeds meer aan om het geluid tegen te houden, bijvoorbeeld door een geluidsreductiesysteem en een slimme vorm van de messen en de glazen kan. Nieuwer is niet altijd beter, maar in dit geval vaak wel. 

©HP

Resonantie

Een van de hoofdredenen van een luide blender is de resonantie in de rest van je keuken. Probeer je blender maar eens op te tillen tijdens het blenden: dan hoor je meteen een stuk minder. Dat komt doordat het geluid doordreunt in het keukenblad, of zelfs in de muren waar de blender bij in de buurt staat. 

Zorg er dus voor dat de blender zo vrij mogelijk staat, niet tegen de muur en er ook niet vlakbij. Je kunt ook tijdelijk een handdoek of theedoek onder de blender leggen om het doordreunen te voorkomen, al moet je er wel voor zorgen dat het apparaat waterpas blijft staan. 

Veel blenders en keukenmachines hebben zuignappen, zodat ze wel op hun plek blijven staan, maar niet direct met het aanrechtblad in aanraking komen. Dat scheelt ook weer een slok op een smoothie! 

Conclusie

Je blender maakt nu eenmaal geluid, daar is weinig aan te doen. Je kunt het wel binnen de perken houden door te zorgen dat de blender goed waterpas staat en dat alle onderdelen goed schoon zijn. Zet hem niet tegen of in de buurt van de muur, en zet hem eventueel op een handdoek of theedoek om de ergste trillingen te voorkomen. En anders kun je natuurlijk altijd op zoek gaan naar een nieuwe, stille blender.

▼ Volgende artikel
Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps
© Kaspars Grinvalds - stock.adobe.com
Huis

Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

Google Maps is een veelgebruikte navigatie-app binnen zowel Android als iOS. Veel mensen zijn inmiddels gewend aan die app en hebben geen behoefte aan alternatieven. Maar als je om je heen kijkt, zijn er genoeg kaarten-apps die de moeite waard zijn.

In dit korte overzicht zetten we vier apps in het zonnetje. Mocht je Google Maps zat zijn, of minder van Google afhankelijk willen zijn, dan kun je één van de onderstaande apps uitproberen:

  1. Here WeGo
  2. Apple Maps
  3. Waze
  4. OsmAnd

Ook interessant: Maak kennis met Waze: een slim alternatief voor Google Maps

Google Maps is inmiddels meer dan alleen een app voor het navigeren. Je kunt er eveneens informatie over je omgeving of buurt mee opzoeken, en zodoende leuke plekjes ontdekken. Ook biedt de app informatie over bijvoorbeeld files en de luchtkwaliteit. Daarnaast laten mensen er zelf recensies en foto's op achter, waardoor je nog een beter beeld krijgt van wat er in jouw omgeving gebeurt. En vergeet de Steet View-functie niet om een omgeving elders op de wereld te verkennen.

Maar dit is natuurlijk niet de enige dienst die je op deze manier op je smartphone kunt gebruiken. In dit artikel bieden we vier alternatieven voor Google Maps aan.

GRATIS OF BETAALD? Alle apps die we in dit artikel noemen zijn gratis te gebruiken. Alleen in het geval van OsmAnd kun je eventueel kiezen voor een abonnement, met prijzen variërend van 1,82 tot 39,99 euro.

1- Here WeGo

De eerste app in dit korte lijstje is Here WeGo. Dit is een gratis te downloaden app, die in de basis hetzelfde doet als Google Maps – maar dan zonder Google. Je hebt toegang tot verschillende soorten navigatieopties, zoals wandelen, met de auto of het ov, en kunt directies opvragen die je van deur tot deur brengt. Daarnaast zijn er allerlei mogelijkheden waarmee je de reis, ongeacht het voertuig, personaliseert. Zo kun je kiezen voor de snelste of de kortste route (het verschil zit hem in snelheid) en of je in realtime omgeleid wil worden wanneer dat nodig is. Zo kan Here WeGo rekening houden met files en eventueel oponthoud. Verder zijn er twee weergavemodi: een zoals in Google Maps en een met een satellietbeeld van de omgeving.

Here WeGo is beschikbaar voor Android en iOS.

Watch on YouTube

🚲Leestip: Ga eropuit! De beste sites en apps voor wandelen en fietsen

2- Apple Maps

We kunnen het ons bijna niet voorstellen dat je dit niet weet als je een iPhone hebt, maar Apple biedt met zijn eigen kaartenapplicatie Apple Maps ook een prima alternatief voor Google Maps aan. Hoewel de software eerder onbruikbaar was, heeft de app de afgelopen jaren flinke sprongen vooruit gemaakt. Had je de app eerder afgeschreven, dan kun je je er nu aan wagen. Net zoals bij andere navigatie-applicaties heb je de keuze uit verschillende reisopties, zoals met de auto, de fiets en bijvoorbeeld een taxi. Apple Maps biedt routenavigatie, locatie delen, plaatskaarten en een interactieve 3D-weergave aan van allerlei omgevingen. Zo krijg je een beter beeld van wat er te beleven valt, of hoe er een stad, dorp of weg vormgegeven is.

Apple Maps is alleen beschikbaar voor iOS.

Watch on YouTube

3- Waze

Mocht je iemand zijn die uit het Google-ecosysteem wil stappen, of minder van Google afhankelijk wil zijn, dan is Waze wellicht niet de beste optie. Google is namelijk eigenaar van deze app. Maar voor andere gebruikers kan dit wel een goed alternatief zijn. Veel van de informatie die Waze presenteert, is namelijk afkomstig vanuit de community. Gebruikers houden andere mensen dus op de hoogte. Daardoor krijg je veel meer updates in realtime over wat er om je heen gebeurt of wanneer je eenmaal de weg op gaat. Ongelukken en dergelijke zijn daardoor geen verrassingen meer. Waze kan bovendien razendsnel andere routes aanbieden, en je kunt van tevoren aangeven dat je bepaalde wegen of gebieden wilt vermijden.

Waze is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

4- OsmAnd

OsmAnd is tot slot een navigatieapplicatie die volop gebruikmaakt van opensource-informatie. In dit geval gaat het om de data van OpenStreetMap. Dat is niet het enige dat dit zo'n sterke app maakt. Want OsmAnd legt voornamelijk de nadruk op offline gebruik. Zo kunnen gebruikers niet alleen hun eigen omgeving, maar ook gewoon de kaart van een volledig land offline beschikbaar maken. Dat zal de app dan ook meteen vragen op het moment dat je hem voor het eerst opent. Daardoor kun je niet alleen data besparen, ook heb je gewoon een goede kaart tot je beschikking wanneer je in een gebied bent met slecht internet. Verder is het fijn om te zien dat OsmAnd de basis op orde heeft als het gaat om de interface en navigatieopties. Alle basale functies die je mag verwachten van een kaartenapp zit in OsmAnd, dus je hoeft niets te missen.

OsmAnd is beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Watch on YouTube

Liever een losse navigatie voor in je auto?

Voordeel: leidt je niet af met appjes en meldingen