DuckDuckGo-browser komt met speciale privacytool voor tracking

DuckDuckGo-browser komt met speciale privacytool voor tracking

Geplaatst: 4 januari 2023 - 13:04

Aangepast: 6 januari 2023 - 06:31

Wesley Akkerman

DuckDuckGo ken je misschien als een privacyvriendelijk alternatief voor de Google-zoekmachine. Maar het bedrijf heeft ook een eigen browser, die onder meer beschikbaar is op Android. Die app heeft nu een speciale privacytool waarmee tracking door derden geblokkeerd wordt. Een handig, maar niet geheel nieuw idee – zeker niet op Android.

Er bestaan verschillende apps voor Android waarmee je trackers en advertenties blokkeert. Wanneer je zo’n app gebruikt, dan neemt die zowel de browser (en dus allerlei websites) als de apps op je smartphone of tablet mee. Daardoor krijg je een veel rustiger ervaring op het mobiele platform, aangezien je niet langer continu bekogeld wordt met (veelal gepersonaliseerde) advertenties. DuckDuckGo gooit z’n gewicht nu in de strijd met App Tracking Protection.

Privacytool van DuckDuckGo

De tool was al een tijdje beschikbaar voor een handjevol Android-testers, maar nu is de bèta voor een grotere groep gebruikers opengesteld. Dat betekent niet dat er geen nieuwe opties zijn voor de oude testgroep. App Tracking Protection laat voortaan namelijk ook zien welke gegevens trackers verzamelen – denk daarbij aan leeftijd en locatiegegevens. Maar wat is ATP precies en hoe werkt de dienst? Welnu, als je bekend bent met App Tracking Transparency van Apple dan kom je al een heel eind.

App Tracking Protection (ATP) blokkeert enorme aantallen verzoeken van het gros van de Android-apps die data doorsturen naar derde partijen. Met nadruk op ‘het gros’, aangezien nog niet letterlijk élke tracker kan worden achterhaald en geblokkeerd. Wel werkt DuckDuckGo aan een lijst met geblokkeerde trackers, die constant wordt geüpdatet. ATP wordt als het ware opgezet als een soort nep-VPN waar de data doorheen wordt gestuurd. Die data gaat vervolgens echter niet naar de servers van het bedrijf.

Dit soort extra apps op je smartphone of tablet installeren kan geen kwaad. DuckDuckGo meldt dat een gemiddelde Android-gebruiker zo’n 35 apps op zijn of haar apparaat heeft staan. Dat levert dagelijks 1000 tot 2000 van dit soort verzoeken op. Alle informatie, afkomstig van die trackers, wordt vervolgens gedeeld met gemiddeld zeventig bedrijven. Bedrijven die je kent en bedrijven die je wellicht niet kent – terwijl ze allemaal feilloos weten wat jij allemaal op het internet uitspookt.

DuckDuckGo-browser komt met speciale privacytool voor tracking-23782271

Een melding afkomstig van de DuckDuckGo-browser. Kijk vooral even naar het aantal tracking-pogingen dat is voorkomen.

Alternatieven op Android

De functie is nu beschikbaar voor Android en is te gebruiken via de officiële Privacy Browser van het bedrijf. Dat geldt helaas niet voor iOS-gebruikers, maar die profiteren sowieso al van App Tracking Transparency, een soortgelijke functie die gebruikers online beschermt. Overigens blijkt uit onderzoek dat Apple het zelf ook niet zo nauw neemt met de regels voor het volgen van gebruikers. Wat apps van derde partijen niet mogen, daar maken Apples eigen apps zich wel gewoon schuldig aan.

Sta je er dan alleen voor op iOS? Nee, je kunt bijvoorbeeld terecht bij een soortgelijke dienst genaamd Blokada. Dat is een populaire advertentieblocker en privacytool die voor zowel Android als iOS beschikbaar is. Het is een betaalde applicatie (in tegenstelling tot DuckDuckGo) die gebruikers meer opties geeft met betrekking tot het blokkeren van domeinen. Mocht je Blokada eerst gratis willen proberen, download dan versie 5. Vanaf versie 6 dien je te betalen.

Een ander alternatief voor Android is de app TrackerControl. In de basis verschillen TrackerControl en de App Tracking Protection van DuckDuckGo weinig van elkaar, maar qua uitgebreide functies kun je beter TrackerControl binnenhalen. Wanneer je een app installeert, zie je meteen welke trackers actief zijn (die door de app worden herkend). Ook kun je een bepaalde app de internettoegang volledig ontzeggen, zodat je je totaal geen zorgen hoeft te maken over wel of niet online gevolgd worden.

Oplossing voor alles?

Als je met dit soort software werkt, vergeet dan niet dat het geen wondermiddel is. De nep-VPN-tunnels herkennen helaas niet alle trackers en advertentieplatforms. Ook helpt het niet als je je telefoon of tablet volgooit met allerlei games en apps waarvan de oorsprong op z’n minst dubieus is. Veel apps hebben bovendien verbinding met het internet nodig om (goed) te kunnen functioneren, dus je kunt helaas ook niet zomaar alles blokkeren.

Dat betekent echter niet dat je apps als DuckDuckGo Privacy Browser geen kans hoeft te geven, want iets doen is natuurlijk altijd beter dan helemaal niets doen. Wanneer je dan ook nog een eigen (echte) VPN op de achtergrond hebt draaien, dan ben je in elk geval al veel beter beveiligd dan wanneer je al deze stappen niet onderneemt. Wil je dus dat bedrijven je minder (goed) kunnen tracken dan nu, probeer dan een van de opties in dit artikel.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten