Google Assistent-stemcommando’s verwijderen: goed voor je privacy!

© PXimport

Google Assistent-stemcommando’s verwijderen: goed voor je privacy!

Geplaatst: 18 januari 2023 - 09:35

Wesley Akkerman

Wanneer je slimme producten van Google gebruikt, dan is de kans groot dat het bedrijf jouw stemopnames opslaat (en mogelijk gebruikt). Het kan dus geen kwaad om dergelijke instellingen een keertje na te lopen – dat kan je privacy ten goede komen. Hoe je dat precies doet, leggen we uit in dit artikel over de Google Assistent.

We hoeven er niet omheen te draaien: wanneer je producten en diensten van Google gebruikt, dan verzamelt het bedrijf jouw persoonlijke gegevens. Die dataverzameling wordt dan wel geanonimiseerd, maar dan nog vindt niet iedereen het een fijn idee dat er servers vol met informatie over jou staan te ronken.

Via de Mijn activiteit-pagina van Google kun je precies zien wat je zoal uitspookt met de producten van het bedrijf en welke gegevens staan opgeslagen. Ook kun je hier instellen wat voor data je wilt verwijderen; dat heeft betrekking op Maps, YouTube en de Assistent.

De Google Assistent-stemopnames

Voor dit artikel leggen we de focus even op de Google Assistent. Die is aanwezig op menig slimme speaker, smartphone en tablet, waardoor de kans groot is dat je ermee in aanraking komt of ooit bent gekomen. Om de stemassistent te activeren, gebruik je het commando 'Hé Google'. Maar je kunt die assistent ook aanspreken via je telefoon: dat gebeurt bijvoorbeeld via een app. En mensen met een slimme speaker weten eveneens dat Google soms ‘per ongeluk’ meeluistert, omdat de speaker denkt het bekende commando op te vangen. Kortom: de assistent verzamelt zodoende een schat aan data.

En die data kun je gewoon verwijderen, op elk moment. Dat doe je door naar de eerdergenoemde Mijn activiteit-pagina te gaan. Daar log je in met het Google-account waarmee je ook bent aangemeld op bijvoorbeeld je smartphone. Het moet hetzelfde account zijn waarmee je Google Assistent gebruikt, anders kom je de opnames logischerwijs niet tegen. We presenteren hieronder een handig stappenplan voor het verwijderen van alle data, zodat je zeker weet dat Google die niet zomaar opslaat of gebruikt voor doeleinden waar je het niet mee eens bent.

0

Powered by

logo

Google Assistent-stemopnames verwijderen

Om de Google Assistent-stemopnames te verwijderen, ga je als volgt te werk.

  • Ga naar Mijn activiteit en log in met je Google-account.

  • Klik op Web- en app-activiteit en daarna op Alle web- en app-activiteit beheren.

  • Klik nu op Filteren op datum en product, selecteer de optie Assistent en druk daarna op Toepassen.

  • Nu krijg je een overzicht van commando’s te zien. Je kunt per commando op X klikken om hem te verwijderen. Maar je kunt rechts op de knop Resultaten verwijderen klikken; dan verdwijnen alle resultaten die nu in beeld staan. Scheelt heel wat klikken. Je kunt eventueel ook een bepaalde periode instellen door eerst een begin- en einddatum in te stellen.

google assistent mijn activiteit

Als we dat hebben gedaan, kunnen we de Google Assistent zo instellen dat die na een bepaalde periode automatisch alle stemopnames verwijdert.

  • We blijven hiervoor op de pagina Mijn activiteit. Mocht je niet weten hoe je terugkeert naar de homepage van de site, klik dan links in het menu op Activiteitopties.

  • Scrol onder Web- en app-activiteit naar de optie Automatisch verwijderen (uit). Klik nu op Kies een optie voor automatisch verwijderen.

  • Zet nu een blauw bolletje bij de optie Automatisch activiteit verwijderen die ouder is dan. Klik daarna op 18 maanden. In het dropdownmenu zijn er drie opties: 3 maanden, 18 maanden en 36 maanden. Selecteer de optie die je zelf prettig vindt.

  • Druk nu op de knop Volgende. Je krijgt nu te zien dat de instellingen zijn opgeslagen.

En dat is het wel. Mocht je later de tijdsduur toch nog willen aanpassen, dan kun je de bovenstaande stappen gewoon nogmaals doorlopen.

Google Assistent-stemcommando’s verwijderen: goed voor je privacy!-24868718

Voorkomen dat de Google Assistent opnamen maakt

Tot slot kijken we nog even naar de optie waarmee je voorkomt dat Google Assistent stemopnamen blijft maken. Hier kleeft wellicht een nadeel aan, want dan kun je bijvoorbeeld geen zoekopdrachten meer uitvoeren met de Assistent (zoals op de Google Nest-speakers). Wilde je dat toch al niet, dan is dat natuurlijk geen onoverkomelijk probleem. Voorkomen dat Google ook maar iets opneemt, werkt gelukkig vrij simpel. Ook nu moeten we terug naar de Mijn activiteit-pagina, waar je inlogt met het juiste Google-account. Ga naar het kopje Web- en app-activiteit.

Google Assistent-stemcommando’s verwijderen: goed voor je privacy!-24868719

Vervolgens haal je het vinkje naast Inclusief spraak- en audioactiviteit weg. Als je dat doet, verschijnt er een pop-up in beeld. In die pop-up legt Google uit wat je allemaal misloopt en hoe je de diensten kunt helpen verbeteren door de vinkje te laten staan. Scrol lekker door de tekst heen naar beneden en geef aan dat je niet geïnteresseerd bent. Let wel op: eerder opgeslagen content blijft gewoon beschikbaar voor Google. Dat heeft dus alleen invloed op de toekomst. Maar inmiddels weet je ook hoe je reeds gemaakte stemopnames kunt verwijderen!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten