Dit is er veranderd aan het privacybeleid van WhatsApp

© PXimport

Dit is er veranderd aan het privacybeleid van WhatsApp

Software

Geplaatst: 22 december 2021 - 08:33

Aangepast: 14 december 2022 - 10:10

Justin Doornekamp

WhatsApp heeft zijn privacybeleid aangepast, nadat het eerder dit jaar een miljoenenboete kreeg omdat het niet voldoende inzicht gaf in de manier waarop de chatdienst omgaat met de gegevens van gebruikers. Wat is er veranderd?

WhatsApp kreeg eerder dit jaar van een Ierse waakhond een boete van maar liefst 225 miljoen euro en werd gedwongen om het privacybeleid aan te passen. Hoewel de chatdienst in hoger beroep gaat tegen de uitspraak, past het wel zijn beleid aan om te voldoen aan de regels in Europa en het Verenigd Koninkrijk. 

Meer details

Als gebruiker van WhatsApp zul je daar vermoedelijk weinig van merken. De chatdienst heeft laten weten dat er met de update van het beleid meer details komen over de manier waarop WhatsApp met gegevens van gebruikers omgaat. Je krijgt dus meer inzicht in hoe het bedrijf data verzamelt en gebruikt. Waarom worden gegevens bewaard, wanneer worden gegevens verwijderd en hoe ze zijn beveiligd? Op deze vragen geeft WhatsApp antwoord.

Er verandert dus weinig aan het WhatsApp-privacybeleid inhoudelijk, er wordt enkel meer transparantie geboden. Ook geldt het uitgebreide beleid enkel voor de Europese versie van WhatsApp. Voor gebruikers in de rest van de wereld geldt een ander beleid.

“Er vinden geen veranderingen plaats in de contractuele overeenkomsten met gebruikers en zij hoeven dan ook niets te doen om WhatsApp te kunnen blijven gebruiken”, aldus de chatdienst in een verklaring. 

Nieuwe privacyvoorwaarden

Eerder dit jaar zette WhatsApp zijn gebruikers nog voor het blok door akkoord te vragen voor nieuwe privacyvoorwaarden. Onder de nieuwe voorwaarden zou WhatsApp-communicatie tussen gebruikers en bedrijven via het platform van Meta gaan lopen. Wie niet akkoord zou gaan met het nieuwe beleid, zou de chatdienst niet meer kunnen gebruiken. 

© PXimport

De invoering van de nieuwe voorwaarden werd uiteindelijk meerdere keren uitgesteld, maar kwam in mei toch tot stand. Desondanks trok WhatsApp een eerdere dreiging in, dat gebruikers de chatdienst niet meer zouden kunnen gebruiken als zij geen akkoord gaven voor de nieuwe voorwaarden.

Chatten zonder pottenkijkers

WhatsApp wordt als onderdeel van Meta (voorheen Facebook) doorgaans niet gezien als de beste chatapp als het om je privacy gaat. Facebook-topman Marc Zuckerberg staat erom bekend dat hij graag data van zijn gebruikers verkoopt, om eraan te verdienen. Daarom hebben we eerder al een overzicht met veiligste chat-apps voor je gepubliceerd.

WhatsApp zegt wel te blijven werken aan het verbeteren van de privacy van zijn gebruikers. Eerder deze maand kondigde de chatdienst bijvoorbeeld een nieuwe functie aan, waarmee berichten automatisch verwijderd worden na een bepaalde tijd

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000