Cursus: Zet je dvd-collectie over naar de cloud

© PXimport

Cursus: Zet je dvd-collectie over naar de cloud

Software

Geplaatst: 2 september 2013 - 09:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:01

Redactie Computer!Totaal

De kans is groot dat je er een flinke collectie van hebt staan: dvd's. Digitaal gecodeerde versies van je favoriete films en tv-series, gevangen op fysieke schijfjes. Maak ze weer makkelijk toegankelijk door ze in de cloud te zetten!

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite PCWorld.com, geschreven door Rick Broida (@justrick). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl.

Nu dvd-spelers langzaam van de markt beginnen te verdwijnen en dvd-stations niet langer standaard in pc's worden gebouwd, is het tijd om je films uit hun glimmende ronde gevangenis te bevrijden. Je wilt ze namelijk ook in een spelerloze toekomst nog kunnen bekijken. Een prettige bijkomstigheid is dat je je films door ze te rippen op meer apparaten kunt bekijken, zoals je telefoon, tablet, mediaspeler, gameconsole, enzovoorts.

Als je eenmaal je filmbibliotheek naar digitale bestanden geconverteerd hebt, kun je ze op een server opslaan en overal naartoe streamen, wanneer je maar wilt. Mediabedrijven komen er langzaam achter hoe handig dit is en bouwen diensten zoals Flixster, Ultraviolet en Vudu die dvd-naar-digitaal conversies leveren: Stop een schijfje in je pc en de dienst voegt deze toe aan je online account. Daarna kun je de film naar een app of settopbox streamen.

Elke conversie kost echter een paar euro, en sommige films kun je (vanwege beperkingen die door filmstudio's zijn opgelegd) niet eens converteren. Maar je kunt voor een directere aanpak kiezen en het zelf doen, gratis en voor niks.

Sla aan het rippen

Om een fysieke dvd om te zetten naar een digitaal bestand dat je naar je favoriete platform kunt streamen, moet je het van de schijf rippen. Net als bij het rippen van cd's kopieer je de inhoud van een dvd naar je computer en converteer je deze inhoud naar een cloudvriendelijk formaat. Hier heb je uiteraard wel een pc met dvd-station voor nodig.

Even een waarschuwing vooraf: De politie zal echt niet direct je deur intrappen omdat je wat dvd's aan het rippen bent die je al in je bezit hebt, maar technisch gezien breek je wel de auteurswet. Maar zolang je geen films via BitTorrent verspreidt of kopieën verkoopt, geldt het als 'fair use'.

Dat gezegd hebbende, je hebt wel een dvd-ripper nodig die het Content Scrambling System (CSS), of vergelijkbare beveiligingen die het rechtstreeks kopiëren beletten, kan verwijderen. Je kunt een commerciële ripper aanschaffen, zoals DVDFab DVD Ripper (50 dollar) of WinX DVD Ripper Platinum (40 dollar). Deze kunnen allebei de meeste kopieerbeveiligingen omzeilen en de schijfjes naar je gewenste bestandsformaat converteren.

© PXimport

Een betaalde dienst als WinX DVD Ripper Platinum biedt onder meer een helpdesk voor technische problemen.

Maar er is een gratis optie die bijna net zo goed werkt: HandBrake. Dit programma converteert dvd's ook, maar het heeft wat hulp nodig bij het verwijderen van de kopieerbeveiliging. Na de installatie moet je een bestand genaamd libdvdcss-2.dll gebruiken, wat je kunt downloaden op deze archief site.

Na het downloaden van libdvdcss-2.dll kopieer je het naar de map waarin je Handbrake geïnstalleerd hebt - normaal gesproken is dat C:\Program Files\Handbrake. Dat zou genoeg moeten zijn. Op mijn systeem kon HandBrake na het toevoegen van dit bestand alle geteste dvd's lezen, waaronder Monty Python and the Holy Grail en Despicable Me.

Migreren

Nu kun je je films naar de volledig digitale toekomst gaan migreren. Open HandBrake en stop een dvd in je pc. Klik vervolgens op de Source-knop, en kies de locatie van het dvd-station - op mijn pc is dat D:. Wees geduldig - het kan een paar minuten duren voordat HandBrake klaar is met het lezen van de inhoud van de dvd.

Zodra HandBrake klaar is met het voorbereidende werk, zou in het Source-veld de naam van de film moeten staan, en in het Title-veld zou zoiets moeten staan als een lengte die overeenkomt met de speelduur van de film. Als deze veel te kort lijkt, open dan het keuzemenu Title, en zoek naar een item met de juiste lengte. Selecteer vervolgens Browse, en kies een bestemming en bestandsnaam voor het videobestand dat je gaat aanmaken - een bestand met de originele titel van de film in de Windows map Mijn Videos lijkt een handige keuze.

© PXimport

HandBrake ziet er misschien niet al te sexy uit, het biedt wel enkele handige opties om je dvd's te rippen.

Ten slotte kies je een preset voor de conversie. Als je van plan bent om de film voornamelijk op mobiele apparaten te bekijken, selecteer dan de optie die het beste past bij wat je hebt - of kies voor Universal als je iets wilt dat op vrijwel alles afspeelbaar is. Klik op Start en wacht rustig af: Het proces van rippen en converteren kan wat tijd in beslag nemen.

Als HandBrake eenmaal klaar is, speel het eindproduct dan even af om te controleren of het in orde is. Verwijder daarna de dvd uit je pv en berg het schijfje ergens veilig op - je zult het de eerstkomende tijd niet meer nodig hebben.

Ga streamen

Als je eenmaal je filmcollectie bevrijd hebt, wil je deze overal kunnen afspelen, wanneer je maar wilt. Je hebt op dit moment een aantal mogelijkheden: Je kunt alles naar een opslagdienst op afstand uploaden, zoals Dropbox of SugarSync, en films on-demand streamen naar de apparaten die deze dienst ondersteunen; of je kunt je pc omtoveren in een mediaserver en zo in principe je eigen 'cloud' hosten.

Met het gebruik van clouddiensten heb je meteen een backup op afstand van al je bestanden en kun je video's streamen via de mobiele app van de dienst - een goede optie voor onderweg. Maar met een gratis Dropbox of SugarSync-account krijg je slechts een paar gigabytes aan opslagruimte, dus wees bereid om een maandelijks bedrag te betalen als je veel ruimte nodig hebt. Bovendien kost het tijd om een grote hoeveelheid films te uploaden, en je zult ze niet naar settopboxen kunnen streamen. Deze beperkingen zijn niet vreselijk, maar ik denk dat de meeste mensen beter af zijn met een persoonlijke mediaserver met gratis streamingsoftware.

© PXimport

Plex is gratis software die je middels een mooie interface door je films laat bladeren.

Een programma als Plex biedt het beste van twee werelden. Plex indexeert alle media op je pc en streamt deze vervolgens naar mobiele en aangesloten apparaten - dus je kunt onderweg op je smartphone of tablet films bekijken, of op settopboxen zoals de Roku, PlayStation 3, Wii U en Xbox 360.

Het nadeel is dat je je pc constant aan moet laten staan, of op zijn minst wanneer je je filmcollectie wilt kunnen streamen. De Plex software belast je systeem ook enigszins, vooral tijdens het indexeren van bestanden en het transcoderen ervan tijdens het streamen.

Laten we tot slot eens kijken hoe we Plex eenvoudig aan een settopbox koppelen. In dit geval gaan we aan de slag met een Roku-box, maar het proces is op veel mediaspelers nagenoeg hetzelfde. Hiermee kan je eenvoudig al je geripte films op je grote tv-scherm kijken.

Films kijken

Allereerst moet je er voor zorgen dat Plex de map gescand heeft waarin je geripte filmbestanden staan. Klik met de rechtermuisknop op het Plex-icoon in het Systeemvak, en klik op Media Manager. Klik in het gedeelte My Library op het plus-icoon, kies Movies en voeg de juiste map toe.

Ga, terwijl Plex de inhoud scant, naar de website van Roku en voeg het Plex kanaal toe. Hiervoor moet je ingelogd zijn op je Roku account. Als je een enigszins nieuwe Samsung televisie, Xbox 360, PlayStation 3 of Google TV-box hebt, zou je op dat apparaat ook een Plex-kanaal moeten kunnen vinden.

Zet je tv aan, schakel de Roku-box in, en ga naar het Plex-kanaal. Je zou nu toegang moeten hebben tot al je films! Bedenk wel dat het even kan duren voordat de nieuwe kanalen zichtbaar worden, en het kan nog langer duren voordat Plex klaar is met het scannen en indexeren van je map met films. Dus maak je geen zorgen als je niet meteen je volledige collectie te zien krijgt.

En dat is het! Zolang Plex draait kun je je films via apps en settopboxen benaderen. Je hebt zojuist met de cloud je dvd-collectie nieuw leven ingeblazen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000