ID.nl logo
Familiefoto’s omtoveren tot films doe je zo
© PXimport
Huis

Familiefoto’s omtoveren tot films doe je zo

Heb je iets gefilmd en vind je het achteraf gezien jammer dat je geen foto hebt gemaakt? Dan kun je altijd nog een plaatje uit het filmmateriaal halen. Maar is er alleen een foto, dan lijkt het onmogelijk om daar een film van te maken. Toch kan het. Sinds kort kun je oude familiefoto’s omtoveren tot films.

De kans is groot dat je nog ergens een schoenendoos vol oude familiefoto’s in huis hebt. Met een beetje geluk heb je de dierbaarste foto’s al gedigitaliseerd. Op die manier kun je ze op je gemak op het computerscherm bekijken. Met zo’n fotoarchief maak je een tijdreis. Je betreedt ook onbekend terrein, want behalve foto’s uit jouw eigen jeugd, zitten er vast oude foto’s in van je ouders, grootouders en misschien zelfs platen die nog verder teruggaan in de tijd. Kostbare momenten waar je zelf geen weet van hebt, simpelweg omdat je toen te jong was of nog niet was geboren. Hoe leuk zou het zijn als dit bewegende beelden zouden zijn, zodat je een veel realistischer indruk krijgt van hoe deze mensen in het echt waren. Deep Nostalgia gaat ons helpen dat te realiseren.

Schaarse beelden

Helaas zit je met een schoenendoos of schijf vol met momentopnamen. Op foto’s staat tenslotte alles stil. Iedereen is letterlijk bevroren in de tijd. Omdat ongeveer vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw de videocamera’s voor consumenten zijn intrede deed, bestaat de kans dat er in ieder geval vanaf dat moment wat bewegend beeld beschikbaar is. Afhankelijk van hoe fanatiek er gefilmd is. Want 8mm-filmpjes hadden slechts een opnameduur van drie minuten. Onbegrensd filmen was pas mogelijk met de latere vhs- en dv-bandjes.

Van daarvoor bestaat dus helaas geen bewegend beeld. En hoe verder je teruggaat in de tijd, hoe minder foto’s er nog zijn overgebleven. Van overgrootouders en eerdere familieleden bestaan meestal alleen wat spaarzame foto’s. En juist op die heel oude foto’s kijken mensen nogal nors en formeel in de lens, dat waren meer statieportretten. Hoe zou het zijn als ze vriendelijk naar je lachten en nieuwsgierig om zich heen keken? Kortom, hoe waren ze als mens in hun gewone doen en laten?

©PXimport

Terug in de tijd

Natuurlijk kunnen we niet even terugreizen in de tijd om snel een paar filmopnamen te maken met de geavanceerde camera’s die we tegenwoordig hebben. Maar met behulp van kunstmatige intelligentie en slimme software komen we wel een heel eind. Want sinds kort kun je dankzij deep learning-technieken oude familiefoto’s omtoveren in korte filmpjes.

Het is echt een openbaring om voorouders die je tot nu toe alleen van oude vergeelde foto’s kent, of je ouders in hun jonge jaren, plotseling op het scherm tot leven te zien komen. Ze glimlachen naar je, knipperen met de ogen en kijken ontspannen om zich heen. Het is een beetje vergelijkbaar met de levende schilderijen uit de Harry Potter-films, alleen gaat het ditmaal om bewegende foto’s van jouw eigen familie!

Zien is geloven

Dit is echt iets wat je met je met eigen ogen moet zien, want dan besef je pas hoe bijzonder het is. En dat kan ook, nu op dit moment zelfs. Het enige wat je hoeft te doen, is een dierbare foto van een familielid opsnorren, naar de website van Deep Nostalgia gaan en de foto daar uploaden. Slechts luttele seconden later kijkt dit familielid jou opgewekt en vriendelijk lachend aan.

Het is bijna eng, zo ongelofelijk realistisch ziet het eruit. Bijna alsof je in een live videoverbinding zit, maar zo ver gaat deze kunstmatige intelligentie (nog) niet. Oude foto’s zien er meestal niet onberispelijk uit, maar ook als het prentje wat vaag en vergeeld is, kan daar meestal nog wel een prima animatie van gemaakt worden. De foto wordt namelijk eerst via slimme software geoptimaliseerd.

©PXimport

Mogelijkheden

Deep Nostalgia is een onderdeel van het MyHeritage-platform, een website waar je via historische gegevens, familiestambomen en DNA-matchingtechnologieën op ontdekkingsreis gaat in jouw verleden, dat van familieleden en voorouders. Deep Nostalgia mag je gratis uitproberen. Na een aantal animaties is een abonnement nodig om familiefoto’s om te zetten in levendige filmbeelden. Een andere handige fotofunctie is een tool waarmee je zwart-witfoto’s via deep learning-technologieën kunt omzetten in kleurenfoto’s. Sinds kort kunt je hiermee ook vervaagde kleurenfoto’s lekker opfrissen. Ook vervaagde foto’s kunnen worden opgeknapt, waardoor gezichten weer goed scherp worden weergegeven.

Beeldvariatie

Bij een gewone filmopname ligt alles vast. Hoe vaak je het fragment ook afspeelt, er gebeurt niet ineens iets heel anders. Bij Deep Nostalgia werkt dat anders, want er zijn meerdere animaties waaruit je kunt kiezen. Momenteel zijn dat er tien, waardoor iemand steeds weer op een net wat andere manier beweegt, rondkijkt en jou in de ogen kijkt.

Daarnaast zijn er enkele speciale animaties, zoals lachen, dansen (meer meedeinen op een denkbeeldig deuntje) of een goedkeurende blik. Niet elke animatie werkt bij elke foto even goed, dus ook om die reden is het prettig dat er veel variatie is in animaties. Daarnaast ontdek je zo steeds weer ‘een nieuwe kant’ van een familielid en raak je er niet zo snel op uitgekeken. Elke animatie kun je als een kant-en-klaar filmpje downloaden naar je computer of smartphone, waarna je het zonder speciale AI-software op elk moment kunt afspelen.

©PXimport

Hoe werkt het?

Net als bij een optreden van een goochelaar of illusionist, rijzen natuurlijk de vragen: hoe werkt dit? Wat is de truc? Hoe krijgen ze dit in hemelsnaam voor elkaar? Ook nu is het geen tovenarij of magie en zelfs geen illusie. Er wordt gebruikgemaakt van basisvideo’s waarop echte mensen een reeks vaste bewegingen maken. Deep Nostalgia kan dit vervolgens heel nauwkeurig op een gezicht in een historische foto projecteren, waardoor het net lijkt of jouw familie tot leven komt.

Afhankelijk van iemands houding op de foto, wordt automatisch een bijpassende basisvideo en dus animatie gekozen. Het is goed vergelijkbaar met de zogeheten deep fake-technieken waarmee je tegenwoordig je eigen gezicht over dat van iemand anders kunt zetten in een video. Zijn er meerdere personen op de foto te zien? Momenteel kan één gezicht tegelijk bewegen, maar je mag wel zelf aangeven wie dat moet zijn. De onderliggende techniek is afkomstig van D-ID, een bedrijf dat is gespecialiseerd in synthetische media op basis van deep learning.

©PXimport

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

Dit zijn enkele frames uit de automatisch gegenereerde video.

Je jongere ik

Dat je Deep Nostalgia voor historische foto’s gebruikt, mag je heel ruim zien. Er is bijvoorbeeld niets mis mee om een foto van jezelf te gebruiken. Misschien is er geen of weinig videomateriaal uit jouw jeugd beschikbaar en dan krijg je alsnog een leuke impressie doordat je jouw jongere ik ziet bewegen, lachen en nieuwsgierig om zich heen ziet kijken.

Wat ook kan is een historische foto van een bekende of beroemde persoon gebruiken, waarvan je benieuwd bent hoe het zou zijn om die een keertje in het echt te ontmoeten. Bijvoorbeeld Albert Einstein, of wie dan ook. Van deze wetenschapper bestaan wel historische filmbeelden, maar dat is toch heel anders dan wanneer je met Deep Nostalgia een filmpje maakt waarin het lijkt alsof je elkaar recht in de ogen kijkt. Gratis historische foto’s die je hiervoor prima kunt gebruiken, vind je onder andere op https://pixabay.com.

©CIDimport

▼ Volgende artikel
Excel-tabellen afdrukken: zo behoud je de rasterlijnen
© Andreas Prott - stock.adobe.com
Huis

Excel-tabellen afdrukken: zo behoud je de rasterlijnen

Op het scherm ziet een Excel-tabel er erg duidelijk uit. De kolommen en rijen worden immers van elkaar gescheiden door subtiele randen rondom de cellen die je niet handmatig hoeft toe te voegen. Standaard worden deze rasterlijnen echter niet afgedrukt, tenzij je dit expliciet instelt.

In dit artikel laten we zien hoe je rasterlijnen in Excel kunt afdrukken:

  • Via het tabblad Pagina-indeling
  • Via de Afdrukweergave

Altijd handig om te weten: Scrol-proof Excel: zo zet je rijen en kolommen vast

Stap 1: Rasterlijnen versus celranden

Er is een verschil tussen rasterlijnen en celranden. Wanneer je een leeg Excel-werkblad opent, zie je de rasterlijnen die de cellen afbakenen. Als je straks bij de afdruk aangeeft dat deze rasterlijnen ook op papier moeten komen, dan zal Excel zorgen dat dit fijne raster alleen te zien is rondom de cellen die je hebt ingevuld.

Voeg je nog extra gegevens toe of verwijder je de inhoud van cellen, dan zullen de rasterlijnen deze wijzigingen automatisch in de afdruk verwerken.

Anders zit het met celranden. Dat zijn randen die je handmatig toevoegt. De randen die je toepast, worden weergegeven als dikkere lijnen. Je kunt zelfs het type van de lijn en de kleur van de celranden aanpassen. Bij het afdrukken zal Excel ook lege cellen afdrukken die voorzien zijn van deze celranden.

De rasterlijnen zijn lichtgrijs, terwijl we een aantal celranden rood hebben gekleurd.

Werk je liever met pen en papier?

Deze ruitjesschriften bieden uitkomst

Stap 2: Instellen in het tabblad

Om rasterlijnen af te drukken, ga je naar het tabblad Pagina-indeling. In de groep Werkbladopties staat standaard een vinkje bij Rasterlijnen weergeven, maar niet bij Rasterlijnen afdrukken. Door die laatste aan te vinken, zullen ook de rasterlijnen op papier komen.

Om een preview te zien of om het blad af te drukken, ga je naar het tabblad Bestand en kies je Afdrukken. In deze voorvertoning zie je de rasterlijnen. Wil je de volledige werkmap met rasterlijnen afdrukken, dan moet je deze optie eerst bij elk afzonderlijk werkblad toepassen, zoals we net hebben uitgelegd.

In het tabblad Pagina-indeling vind je de optie Rasterlijnen afdrukken.

Stap 3: Instellen in het afdrukvoorbeeld

Ben je in de opdracht Afdrukken vergeten om de rasterlijnen op het tabblad Pagina-indeling aan te vinken, dan is het toch nog mogelijk om in het afdrukvoorbeeld de rasterlijnen toe te voegen. In het venster Afdrukken zie je onderaan een groene link Pagina-instellingen. Klik daarop. In het dialoogvenster Pagina-instelling zie je vier tabbladen. Open het vierde tabblad: Blad. Daar kun je bij de groep Afdrukken de optie Rasterlijnen aanvinken. Vervolgens verschijnen de rasterlijnen in het afdrukvoorbeeld van het spreadsheet.

In de Pagina-instelling van het afdrukvoorbeeld kun je ook de rasterlijnen activeren.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je een camper- of caravanbeziiter? Dan hebben we voor jou een selectie gemaakt van compacte 24-inch televisies voor in die caravan of camper (of elke andere plek met beperkte ruimte)!

Ook op vakantie wil je af en toe een film kunnen kijken of op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen via het nieuws op tv. Daarom kan een televisie in je camper of caravan best handig zijn. Maar welke moet je dan hebben? De ruimte is vaak wat beperkt, dus een 48-inch televisie zit er dan niet in. De helft daarvan blijkt echter een prima formaat, als het op het woongedeelte aankomt.

Salora CUBE24 

De Salora CUBE24 is een stijlvolle 24-inch HD Ready led-tv met Android TV. Met ingebouwde Chromecast en bluetooth biedt deze tv toegang tot streamingdiensten en draadloze connectiviteit. Dankzij HDR10-ondersteuning en Dolby-audio levert hij een helder beeld en rijk geluid. Drie HDMI-poorten en een slank ontwerp maken hem veelzijdig en geschikt voor diverse ruimtes. En dankzij Android TV kun je allerlei streaming-apps installeren, zoals Netflix of Disney+.

Philips 24PHS6808

Deze Philips 24-inch HD Ready-tv combineert eenvoud met slimme functies. Met Pixel Plus HD-technologie biedt hij scherpe beelden en levendige kleuren. De tv ondersteunt HDR10 en HLG, en beschikt over Dolby Atmos-geluid. Met drie HDMI-poorten en ingebouwde wifi is hij ideaal voor kleinere ruimtes.

Samsung UE24N4305AKXXC

Deze smart-tv van Samsung heeft een led-display en een helderheid van 400 cd/m. De tv beschikt over wifi, twee HDMI-poorten en een usb-aansluiting, en ondersteunt diverse digitale signalen. Dankzij het slimme besturingssysteem kun je op deze Samsung-tv ook al je favoriete streaming-apps installeren.

Thomson Google TV 24

Deze slimme tv van Thomson 24HG2S14C is een 24-inch HD Ready-televisie, voorzien van een lcd-display en direct-led-achtergrondverlichting. Hij ondersteunt meerdere digitale signalen en biedt zowel wifi- als ethernet-connectiviteit. Met een brede kijkhoek van 178 graden en een verversingssnelheid van 60 Hz levert hij goede beeldkwaliteit, zonder dat je voor dit toestel de hoofdprijs betaalt. Dankzij Google TV installeer je ook op deze televisie je favoriete (streaming-)apps. De televisie is geschikt voor het 12V-stroomnetwerk of de sigarettenaansteker in de caravan of camper.

Lenco DVL-2483BK

Deze veelzijdige Lenco DVL-2483BK is een HD Ready smart-tv met ingebouwde dvd-speler en 12V-adapter voor in de auto, waardoor deze tv ideaal is voor onderweg. Met HDR-ondersteuning, Dolby Digital Plus-geluid en een helderheid van 300 cd/m² biedt hij een prima kijkervaring. De tv draait op een Linux-besturingssysteem en is voorzien van diverse aansluitmogelijkheden. Ook hier is het erg prettig dat er een 12V-aansluiting aanwezig is, waardoor je deze televisie heel gemakkelijk op het interne stroomnetwerk van je caravan of camper of de sigarettenaansteker kunt aansluiten. Met de voorgeïnstalleerde apps van Amazon Prime, Deezer, Facebook, Netflix, Twitch en YouTube kun je bovendien meteen aan de slag.