Beeldscherm kijkt niet lekker? In 3 stappen verbeter je het!

Beeldscherm kijkt niet lekker? In 3 stappen verbeter je het!

Geplaatst: 8 mei 2024 - 07:24

Dirk Schoofs

Gebruik je Windows 11 en oogt je beeldscherm onprettig? Of vind je het beeld onrustig? Soms red je het niet met de gewone beeldscherminstellingen van het systeem. De geavanceerde instellingen geven je dan meer mogelijkheden.

Stap 1: Basis-instellingen

Begin bij de gewone instellingen die je opent met Windows-toets+I. Onder de kop Systeem ga je naar Beeldscherm. Dit is de plaats waar je de helderheid van het scherm regelt. Bij Schaal wijzig je de weergavegrootte van de tekst. Vind je de blauwe gloed van het beeldscherm niet comfortabel, schakel dan in de optie Nachtlamp in, zodat het beeld een warme gloed krijgt. Is de oranje gloed overdreven, dan klik je die optie open en kun je de sterkte aanpassen. Waarschijnlijk hoeft deze optie niet de hele dag aan te staan; dat regel je met optie Nachtlamp instellen. Hier bepaal je ook de beeldschermresolutie. Je computer zal zelf de aanbevolen resolutie aannemen. Voor een doorsnee beeldscherm is dat vaak 1920 × 1080 pixels. Hoe hoger de resolutie, hoe kleiner alles op het scherm wordt weergegeven, maar een lagere resolutie maakt de weergave dan weer minder scherp.

Beeldscherm kijkt niet lekker? In 3 stappen verbeter je het!-KJmtZoToSPKni5PEZbJoKw

Meestal maakt de standaardinstelling van Nachtlamp het scherm te oranje.

Stap 2: Frequentie

Wanneer je een beetje naar onderen scrolt, kom je bij Verwante instellingen, met als eerste optie Geavanceerd beeldscherm. Hier kun je de eigenschappen lezen van de aangesloten beeldschermen en hun vernieuwingsfrequentie. Het is belangrijk dat de officiële drivers van het beeldscherm geïnstalleerd zijn, zodat Windows weet welke vernieuwingsfrequenties hij aankan. Bovendien zijn er inmiddels beeldschermen die een dynamische vernieuwingsfrequentie ondersteunen. Daarbij past de vernieuwingsfrequentie zich aan naargelang de beelden, bijvoorbeeld tussen 60 en 120 Hz. Een dynamische vernieuwingsfrequentie is bedoeld om de batterij te sparen.

Beeldscherm kijkt niet lekker? In 3 stappen verbeter je het!-Lj_cOLGwTKO_fuEORzh8Gg

In de Geavanceerde instellingen kun je de vernieuwingsfrequentie aanpassen.

Stap 3: Beeldschermadapter

Bij de Beeldscherminformatie kun je de Eigenschappen van de beeldschermadapter openen. Hier pas je heel nauwkeurig de weergave van het beeldscherm aan. Als je op de knop Alle modi weergeven klikt, kom je bij de lijst van alle combinaties van resolutie en vernieuwingsfrequentie die jouw beeldscherm ondersteunt. Hoe hoger het aantal hertz, hoe vloeiender alles in beeld zal komen. Ten slotte is er het tabblad Kleurbeheer in het menu van de beeldschermadapter. In het tabblad Geavanceerd kun je de Beeldschermkalibratie starten. Een wizard neemt je dan mee om de kleurweergave van het beeldscherm te optimaliseren.

Lees ook: Kleurverschillen tussen scherm en print? Kalibreren is de oplossing

Beeldscherm kijkt niet lekker? In 3 stappen verbeter je het!-A0HuYgRXQ_mMN4whkM0OCg

Onder Alle modi weergeven vind je alle combinaties voor jouw beeldscherm.

0

Powered by

logo
Watch on YouTube
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten