Bijna iedereen bewaart wel, al dan niet bewust, persoonlijke data op de servers van Google, Microsoft of Apple. Maar als je gericht bestanden wilt opslaan, is het zinvol om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want er zijn er nogal wat!

Dropbox is al jarenlang een gevestigde naam in de wereld van online opslag. Het was zo’n beetje de eerste dienst waarmee het mogelijk werd om een lokale map automatisch met de cloud en andere apparaten te synchroniseren. Inmiddels hebben andere bekende aanbieders deze technologie overgenomen, zoals Box, Google Drive en SkyDrive. Standaard krijg je slechts 2 GB gratis opslagruimte toegewezen. Het is mogelijk om de webruimte kosteloos uit te breiden door nieuwe personen te introduceren. Voor iedere vriend, familielid of kennis die een account aanmaakt, krijg je 500 MB extra opslagcapaciteit. Als je erg actief bent, bewaar je op deze manier maximaal 18 GB data in de cloud. Meer opslagcapaciteit is tegen betaling verkrijgbaar. Voor 100 GB vraagt het Amerikaanse bedrijf bijvoorbeeld $ 10 per maand.

Opvallend is dat de webinterface niet in het Nederlands beschikbaar is. Afbeeldingen verschijnen binnen de gebruikersomgeving van Dropbox in een mooie fotogalerij en sommige videoformaten zijn rechtstreeks vanuit de browser afspeelbaar. Jammer genoeg speelt de cloudtool geen mp3’tjes af. Een mooie functie is LAN Sync. Hiermee gebruikt Dropbox het thuisnetwerk om bestanden met andere apparaten uit te wisselen. Het is dankzij deze technologie niet nodig om bestanden te downloaden van de webserver, waardoor de synchronisatie veel sneller werkt.

De ontwikkelaars hebben apps voor iOS, Android en BlackBerry uitgebracht. Daarmee benader je gemakkelijk online en offline bestanden op een smartphone of tablet. Verder deel je zelfgemaakte kiekjes meteen met andere apparaten. Het is erg prettig dat Dropbox geen bestandslimiet hanteert, zodat je eventueel ook video’s bewaart. Via de website mag je overigens alleen bestanden uploaden van maximaal 300 MB. Dropbox heeft de afgelopen jaren nogal last gehad van beveiligingslekken. Toch probeert het bedrijf data wel zo veilig mogelijk op te bergen. Voor het transport en de opslag van bestanden gebruikt de dienst encryptie. Verder log je optioneel in via een code die naar je telefoon is verzonden. Dropbox heeft overigens zelf geen datacenter in beheer, want deze taak besteedt het internetbedrijf uit aan Amazon.

8,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

geen bestandslimiet

minimalistische interface

Minpunten

niet Nederlandstalig

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000