Test: Wat is de beste cloud-dienst?

Je bestanden online parkeren kan op een hoop verschillende plekken, maar waar kun je dat het beste - en het veiligste - doen? In deze groepstest bespreken we zeven verschillende diensten. Wat is de beste cloud-dienst?

Opslag in de cloud is altijd handig voor erbij. Of het nu gaat om toegang tot bestanden vanaf meerdere apparaten, het delen van bestanden met anderen of een veilige extra ‘off-site’ opslaglocatie. De keuze van een aanbieder is best iets om even voor te gaan zitten. Snelheid en betrouwbaarheid zijn belangrijk, maar de lat ligt hoger. Gratis accounts staan onder druk maar zijn nodig vanwege de concurrentie.

We testen zeven clouddiensten met een goede reputatie, die de mogelijkheid voor een gratis account bieden en betaalbare upgrades hebben naar minimaal 100 GB (maar liever 1 TB of zelfs meer). Bieden ze de belangrijkste features, zonder dat je direct een betaald abonnement hoeft af te sluiten? En welke prestaties mag je verwachten? De gemeten snelheid resulteert in een prestatiescore, waarbij de uploadsnelheid iets zwaarder meetelt dan de downloadsnelheid.

Box

beste cloud-dienst

© PXimport

Box bestaat sinds 2005 en richt zich vooral op bedrijven en samenwerking in teams, met zakelijke abonnementen voor minimaal drie gebruikers. Voor individuele gebruikers biedt het ook nog altijd een gratis Personal-account met 10 GB maar wel een vervelende beperking: bestanden mogen niet groter dan 250 MB zijn. Voor video’s is dat problematisch.

Personal Pro (8 euro per maand) geeft meer opslag (100 GB) en soepelere bestandslimiet van 5 GB. Een gratis account heeft overigens meer beperkingen. Zo wordt geen versiegeschiedenis voor bestanden bijgehouden en kun je geen wachtwoord of vervaldatum instellen voor gedeelde links. Veel concurrenten bieden dit alles wel bij een gratis account.

Aan apps is er geen gebrek, zowel mobiele apps als desktop-apps zijn voor alle belangrijke platforms beschikbaar. Vooral de Android-app werkt erg fijn. De app kan bijvoorbeeld direct meer dan honderd bestandstypen weergeven en pdf- en Office-documenten zijn doorzoekbaar. Net als Dropbox wordt ook Box flink ondersteund in apps van derden, zoals bekende Office-apps en bestandsbeheerders.

Ook is Box geïntegreerd in Office 365 waardoor je Office-documenten direct in Box kunt openen, maken en bewerken. Voor Google Documenten biedt het een vergelijkbare integratie. Synchronisatie gaat lekker snel: we meten een uploadsnelheid van 33,6 Mbit/s en de downloadsnelheid ligt rond 80 Mbit/s.

Box

Prijs: € 96,- per jaar (100 GB) / Gratis ( 10 GB)
Website: box.com8Score80

 • Pluspunten

 • Gebruiksvriendelijk

 • Veel Office-integraties

 • Snelle synchronisatie

 • Minpunten

 • Gratis account beperkt

Dropbox

beste cloud-dienst

© PXimport

Grote kans dat je er al een hebt: een Dropbox-account. De dienst bestaat al bijna tien jaar en haalde het vorig jaar nog tot de tweede plek (achter Slack) in de Forbes Cloud 100, de lijst met prominentste aanbieders van clouddiensten. Bij een Basic-account krijg je 2 GB. Dat is niet heel veel, maar het account wordt wel zeer breed ondersteund.

De gebruiksvriendelijke clouddienst blinkt uit in integratie met andere apps en diensten. Zo kun je met bijvoorbeeld de Office-apps op je iPad direct documenten uit Dropbox openen, naast natuurlijk OneDrive. Wat features betreft maakt Dropbox ook een goede indruk. Je kunt gemakkelijk bestanden delen en oudere versies van documenten worden tot dertig dagen terug bewaard.

Het verdienen van extra ruimte wordt lastiger nu zoveel mensen al Dropbox gebruiken, maar lukt het je dan krijg je er permanent 500 MB bij voor iedere vriend die je overhaalt. Zo kun je tot 18 GB bijverdienen. Ook zijn er soms andere tijdelijke bonussen, zoals een of twee jaar 50 GB extra bij aanschaf van een bepaalde smartphone. Daarna moet je het weer teruggeven, wat in de praktijk voor de nodige uitdagingen zorgt.

Het aanzetten van de automatische uploadfunctie voor foto’s en video’s op smartphone of tablet geeft een bonus van 3 GB. Bij een Basic-account heb je tegenwoordig wel de desktop-app nodig om daar gebruik van te kunnen maken. Volgens Dropbox om te voorkomen dat je account volloopt, al zal het ook te maken hebben met de flinke bandbreedte die foto’s en video’s vragen. De uploadsnelheid is goed met 23,2 Mbit/s. Downloaden gaat nog een flink stuk sneller, ongeveer 205 Mbit/s.

Dropbox

Prijs: € 99,- per jaar (1 TB) / Gratis ( 2 GB)
Website: dropbox.com8Score80

 • Pluspunten

 • Heel gebruiksvriendelijk

 • Betrouwbaar en voldoende snel

 • Brede integratie

 • Minpunten

 • Beperkte gratis opslag

Google Drive

beste cloud-dienst

© PXimport

Google Drive geeft je 15 GB gratis opslag als standaard onderdeel van je Google-account. Het vormt het hart van allerlei diensten van Google. Voor gebruik in teams biedt dit ook al goede features, zoals het samenwerken aan documenten in Google Documenten, maar voor grotere bedrijven biedt Google andere mooie oplossingen zoals Google Apps for Business.

We gaan met een persoonlijk account aan de slag, maar zijn ons wel bewust van enkele privacykwesties. Het bedrijf gebruikt de gegevens die het via de verschillende diensten verzamelt onder meer om gepersonaliseerde inhoud aan te leveren, zoals relevantere zoekresultaten en advertenties. Je profiteert er ook enigszins van: de zoekfunctie blijkt erg effectief.

Of de locatie van datacenters (die Google in ons eigen landje bouwt) ermee te maken heeft weten we niet, maar de prestaties zijn zeer goed met een uploadsnelheid van ruim 175 Mbit/s. De downloadsnelheid ligt zelfs twee keer zo hoog. De prestaties maken de (vrij gunstig geprijsde) upgrades interessanter.

Maak je actief gebruik van Gmail of Google Foto’s dan is zo’n upgrade wellicht nodig: je e-mail en bijlagen gebruiken ook de ruimte van Google Drive net als foto’s en video’s, als je ze tenminste in het originele formaat bewaart. Geef je Google de vrijheid de kwaliteit terug te brengen, dan tellen ze niet mee.

Google schuwt andere platforms gelukkig niet, in tegenstelling tot Apple: voor Google Drive bestaat bijvoorbeeld een prima iOS-app. Binnen Android is Google Drive een must. Veel Android-apps bewaren gegevens en documenten in Google Drive. Zo kan WhatsApp bijvoorbeeld een volledige back-up van je chatgeschiedenis en media in Google Drive maken.

Google Drive

Prijs: € 24,- per jaar (100 GB) / Gratis (15 GB)
Website: google.com/drive/10Score100

 • Pluspunten

 • Zeer goede prestaties

 • Ruime gratis opslag

 • Minpunten

 • Opslag gedeeld met andere diensten

 • Minder goede privacyvoorwaarden

Op de volgende pagina kijken we naar iCloud, OneDrive, Stack en Sync.

iCloud

beste cloud-dienst

© PXimport

Gebruik je een Mac, iPad of iPhone dan ontkom je bijna niet aan iCloud van Apple, dat sterk is geïntegreerd in deze besturingssystemen. Talloze onderdelen worden via iCloud gesynchroniseerd, maar de echte cloudopslag in de vorm van iCloud Drive liet op zich wachten tot de komst van iOS 8 en OS X Yosemite.

Standaard krijg je gratis 5 GB aan opslag, die naar wens is uit te breiden. De ruimte wordt benut door bijvoorbeeld talloze apps die je op iPhone of iPad gebruikt en eventueel ook op de Mac. De apps bewaren gegevens en documenten in iCloud. Zo kun je documenten die je met de bekende iWork-apps van Apple maakt (Pages, Numbers en Keynote) handig uitwisselen tussen Mac en iPad.

De opslag is ook direct toegankelijk. Dat gaat het handigst op een Mac via Finder. Het lukt trouwens ook via een browser en onder Windows, met het control-panel iCloud voor Windows. Op de iPhone missen we een soort ‘iCloud Drive’-app om door mappen en bestanden te bladeren.

Android wordt helemaal niet goed ondersteund. Ook missen we veel andere features die concurrenten wel hebben. Het delen van bestanden via een link is bijvoorbeeld niet mogelijk. De uploadsnelheid is met 4 Mbit/s erg laag, downloaden gaat wel erg snel.

iCloud

Prijs: € 12,- per jaar (50 GB) / Gratis ( 5 GB)
Website: icloud.com6Score60

 • Pluspunten

 • Groot gebruiksgemak

 • Sterk geïntegreerd in iOS en macOS

 • Minpunten

 • Beperkt qua features

 • Zeer Apple-gebonden

OneDrive

beste cloud-dienst

© PXimport

OneDrive van Microsoft is in Windows 10 nadrukkelijk aanwezig, ook al doet het zijn werk hoofdzakelijk op de achtergrond. Een enkeling noemt het nog SkyDrive, de voorloper van OneDrive, maar er zijn wel flinke stappen gemaakt sinds die ‘Windows-only’ clouddienst.

Hoewel voor Linux (nog) geen (officiële) client beschikbaar is, is de platformonafhankelijkheid van OneDrive uitstekend. De gratis accounts zijn in augustus vorig jaar wat teruggeschroefd: je krijgt tegenwoordig maar 5 GB in plaats van 15 GB. Nog steeds is dat vrij ruim, al maakte Microsoft zich niet populair met die wijziging. Een upgrade naar Basic is een optie en geeft je 50 GB (2 euro per maand). Maar als je de bekende Office-toepassingen gebruikt zijn de Office 365-abonnementen interessanter (zie kader) en dat is ook wat we voor deze test hebben gebruikt.

OneDrive is haast onmisbaar voor Office-gebruikers. Zo kun je, in lijn met bijvoorbeeld Google Documenten, in teamverband samenwerken aan documenten. Het openen van Office-documenten op de iPad gaat ook eenvoudig.

Nog een sterk punt is de erg mooi uitgevoerde browserinterface. Minpunt is de snelheid: downloaden gaat snel, maar de uploadsnelheid van 26,4 Mbit/s valt in de praktijk wat tegen.

Maak je veel gebruik van Office en OneDrive, dan zijn de Office 365-abonnementen interessant. Met Personal (7 euro per maand of 69 euro per jaar) krijg je 1 TB opslag voor 1 gebruiker en het recht om de Office-toepassingen (Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher en Access) op één pc, Mac of iPad te gebruiken.

Office 365 Home (10 euro per maand of 99 euro per jaar) biedt 1 TB voor vijf gebruikers en je kunt Office op 5 apparaten installeren. Wie rondkijkt op internet ziet ook goedkopere aanbiedingen: zo’n 72 euro voor een jaar Office 365 Home. De code kun je ook gebruiken om een bestaand abonnement met een jaar te verlengen.

OneDrive

Prijs: € 24,- per jaar (50 GB) / Gratis ( 5 GB)
Website: onedrive.com8Score80

 • Pluspunten

 • Integratie met Windows en Office

 • Mooie browserinterface

 • Minpunten

 • Niet heel snel

Stack

beste cloud-dienst

© PXimport

Het is een beetje een buitenbeentje, deze gratis clouddienst van TransIP. De bekende Nederlandse hostingprovider startte hier al in 2015 mee, maar deelde de accounts sindsdien slechts mondjesmaat uit via invitecodes voor geïnteresseerde gebruikers. Aan interesse heeft het trouwens niet te klagen: in november 2016 werd de mijlpaal van 100.000 gebruikers bereikt. Omdat gebruikers vaak meer diensten afnemen kan het naar eigen zeggen invitecodes blijven uitdelen.

Het feit dat bestanden op Nederlandse servers staan maakt de dienst extra interessant. De grote buitenlandse aanbieders vallen immers onder een andere wet- en regelgeving, waardoor het soms onduidelijk is wat er met de bestanden kan en mag gebeuren. Ook de ruimte is fors: je krijgt gratis 1 TB die opgewaardeerd kan worden naar 2 TB of 10 TB.

De achterliggende technologie heeft TransIP niet zelf ontwikkeld: het leunt sterk op ownCloud dat op zijn beurt weer het WebDAV-protocol gebruikt. Ook bijvoorbeeld Strato HiDrive en Cubby gebruiken WebDAV. Omdat het een universeel protocol is, kun je eenvoudig verbinding maken vanaf Windows of een Mac of andere apparaten zoals een nas. Er is ook gewoon desktopsoftware beschikbaar voor onder meer Windows.

Qua features is Stack niet zo compleet: het heeft haast meer weg van een back-upvoorziening, die door bijvoorbeeld een Synology-nas eenvoudig benut kan worden. De prestaties zijn, zoals valt te verwachten voor een clouddienst in Nederland, netjes, al hadden we er wel meer van verwacht. We meten een uploadsnelheid van 48 Mit/s. De downloadsnelheid ligt daar met 28 Mbit/s wat onder.

Stack

Prijs: € 120,- per jaar (2 TB) / Gratis ( 1 TB)
Website: transip.nl/stack9Score90

 • Pluspunten

 • Opslag op Nederlandse servers

 • Gratis 1 TB opslag

 • Minpunten

 • Alleen op uitnodiging beschikbaar

 • Minder snel dan verwacht

Sync

beste cloud-dienst

© PXimport

Ook dit bedrijf staat (maar net) buiten de Verenigde Staten: in Canada. De desktopsoftware is grotendeels vergelijkbaar met Dropbox: je kunt een map op je pc kiezen die met de cloud wordt gesynchroniseerd. Wat encryptie betreft gaat Sync een flinke stap verder: bestanden worden al op je pc, dus voor de overdracht, versleuteld. Het bedrijf zegt op geen enkel moment toegang tot je bestanden te hebben. Het is voor jezelf wel oppassen: als je het wachtwoord kwijtraakt kun je zelf ook niet meer bij de bestanden.

Voor wie nog steeds Windows XP gebruikt: ook dat wordt door Sync ondersteund, dit in tegenstelling tot Dropbox. Met een gratis account krijg je 5 GB aan opslag. Tegen gunstige tarieven kun je extra opslag bijkopen met de nodige extra features. Opslag bijverdienen kan ook: je krijgt 1 GB extra als een gebruiker zich via jouw link aanmeldt. Die gebruiker krijgt dezelfde bonus.

Handig extraatje is de zogenaamde Vault, een soort aparte kluis. Bestanden die daar in staan worden wel bewaard in de cloud, maar niet met andere apparaten gesynchroniseerd. Verder kun je bestanden delen via een link. Zelfs bij de gratis versie kun je de toegang tot die link met wachtwoord afschermen. Bovendien wordt 30 dagen versiehistorie bijgehouden.

De upgrades naar een betaald account geven je meer ruimte én extra features. Zo kun je voor via een link gedeelde bestanden niet alleen een wachtwoord instellen, maar ook een vervaldatum of downloadlimiet. Bovendien kun je dan mensen via een link uitnodigen om bestanden te uploaden, wat vast weleens van pas kan komen.

De dienst is nog vrij jong en dat is te zien aan de apps voor iOS en Android: ze werken, maar zijn niet heel uitgebreid en worden niet actief bijgewerkt. De snelheid ligt laag, wellicht door de toegepaste encryptie: bij het uploaden halen we maar zo’n 3,2 tot 4,6 Mbit/s. Downloaden gaat sneller met ongeveer 28 Mbit/s.

Sync

Prijs: € 45,- per jaar (500 GB) / Gratis (5 GB)
Website: sync.com6Score60

 • Pluspunten

 • Zero-knowledge encryptie

 • Veel features in gratis account

 • Gunstige upgrades

 • Minpunten

 • Erg lage uploadsnelheid

Conclusie

De verschillende clouddiensten lopen sterk uiteen. Er is veel verschil in gratis opslagruimte en ook prijzen voor extra opslag lopen flink uiteen. Functioneel zijn er ook veel verschillen. Je hoeft je gelukkig niet te beperken tot één aanbieder. Een Dropbox-account is erg praktisch vanwege de sterke integratie met andere apps en diensten. Aan iCloud Drive ontkom je bijna niet als je een iPhone, iPad of Mac gebruikt.

De Android-gebruiker zal al snel over een Google-account en Google Drive beschikken maar de privacyvoorwaarden zijn niet optimaal. Stack biedt een ruime 1 TB gratis opslag. Het is leuk als je eraan kunt komen, maar vooral als extra back-updoel: het mist functies van andere clouddiensten. Sync had de concurrentie gemakkelijk kunnen verslaan, mede dankzij de sterke encryptie, als het tenminste niet zo traag was.

Tekst: Gertjan Groen

0,0

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten