De beste 4 bay-nas’en in alle prijsklassen

Een nas met twee schijven is zelfs voor menig thuisgebruiker wat aan de krappe kant, zeker wanneer er gegevensbescherming via raid1 (mirroring) is ingesteld. De beste 4 bay-nas'en bieden met raid5 meer netto schijfcapaciteit, zodat je een omvangrijke mediaserver of uitgebreid bewakingssysteem kunt inrichten. We zetten zeven interessante producten in de schijnwerpers.

Hét nadeel van een 2bay-nas is dat deze modellen uitsluitend gegevensbescherming via raid1 ondersteunen. Vanwege de zogenoemde mirroring halveert daarmee de netto schijfcapaciteit. Een 4bay-nas is voor veeleisende gebruikers heel wat interessanter, aangezien je uit meer raid-opstellingen kunt kiezen. Zo verlies je met raid5 slechts 25 procent schijfcapaciteit, omdat de nas hersteldata evenredig over vier schijven verdeelt. Je verliest dan geen gegevens wanneer er één willekeurige schijf uitvalt.

Verder hebben 4bay-nas’en doorgaans meer mogelijkheden dan de goedkope modellen met twee schijven. De meeste producten ondersteunen bijvoorbeeld linkaggregatie, waarbij je via twee netwerkaansluitingen de doorvoersnelheid opvoert. De betere nas’en hebben zelfs al een 10 Gbit/s-poort. Daarnaast bevat de behuizing vaak meer usb3.0-poorten, zodat je extra randapparatuur kunt koppelen. 4bay-nas’en die geschikt zijn voor mediastreaming beschikken soms ook over een hdmi-poort voor het aansluiten van een televisie.

De duurdere modellen hebben tegenwoordig een led-paneel met statusinformatie, zodat de voorkant niet allerlei knipperende lampjes bevat. Vaak is bij een duurdere nas de behuizing over het algemeen robuuster. Aluminium kan vergeleken met kunststof bijvoorbeeld wel een stootje hebben. Allerlei fabrikanten maken interessante 4bay-nas’en: een overzicht van zeven modellen.

Asustor AS3204T V2 - Met hdmi-poort

Zoals de productnaam al aangeeft, betreft het hier de tweede generatie van de AS3204T. Asustor richt zich met dit product specifiek op mediafanaten. De achterzijde heeft namelijk een hdmi1.4b-poort om video’s rechtstreeks op een televisie af te spelen in een maximale resolutie van 1080p.

Bovendien is er ook een infraroodontvanger ingebouwd, al levert het Taiwanese merk helaas geen eigen afstandsbediening mee. Gebruikers doen een beroep op twee gigabit-poorten om mediabestanden naar clients te streamen. Voor de opslag van data zijn er vier 3,5inch-bays. Wens je meer schijfruimte, dan gebruik je de drie usb3.0-poorten om externe datadragers te koppelen.

De quadcore Intel Celeron-processor haalt in turbomodus een kloksnelheid van 2,24 GHz. De nominale klokfrequentie bedraagt 1,6 GHz. Verder heeft de fabrikant een ddr3l-geheugenbankje van 2 GB geplaatst. Houd er rekening mee dat het werkgeheugen zich niet laat uitbreiden.

Volgens eigen metingen van Asustor haalt deze nas bij een raid5-opstelling in ideale omstandigheden een schrijfsnelheid van 108 MB/s. Bij inschakeling van aes-encryptie daalt de schrijfsnelheid naar maximaal 84 MB/s. Voor het afvoeren van warme lucht bevat het systeem een koelventilator met een diameter van twaalf centimeter. Asustor voorziet de AS3204T V2 van zijn besturingssysteem ADM. De behuizing meet 16,5 x 15,4 x 21,8 centimeter en heeft een gewicht van 1,6 kilogram.

Synology DS918+ - Systeemcache via m.2-ssd’s

De DS918+ beschikt aan de onderzijde over twee klepjes waarin gebruikers nvme-m.2-ssd’s kwijt kunnen. Op die manier creëer je een vlotte systeemcache, zonder dat de nas hiervoor de tragere harde schijven hoeft aan te spreken. De Intel Celeron J3455 vormt het kloppende hart van deze machine.

De vier rekenkernen draaien standaard op een kloksnelheid van 1,5 GHz, al schakelt de cpu zo nodig in turbomodus een tandje bij tot 2,3 GHz. De behuizing bevat een ddr3l-module van 4 GB, maar daar plaats je eventueel nog een tweede geheugenbankje bij.

De nas biedt voldoende power om 4K-beeldmateriaal te transcoderen met een snelheid van 30 frames per seconde. Voor de opslag van data ondersteunt de DS918+ zowel opslag met een formaat van 2,5 als 3,5 inch. Daarnaast sluiten gebruikers via twee usb3.0-poorten en een eSata-aansluiting desgewenst extra externe opslagdragers aan. Wie nóg meer opslagcapaciteit wenst, schaft voor zo’n vijfhonderd euro optioneel de uitbreidingseenheid DX517 aan. Je gebruikt dan maximaal negen schijven.

Voor communicatie met het netwerk zijn er twee gigabit-aansluitingen met ondersteuning voor linkaggregatie. Opvallend is dat Synology kiest voor twee kleine ventilatoren van 9,2 centimeter om de boel koel te houden. Het kastje is 16,6 x 19,9 x 22,3 centimeter groot en weegt 2,28 kilo. Als besturingssysteem is het veelgeprezen DiskStation Manager (DSM) voorgeïnstalleerd.

QNAP TS-453BT3 - Thunderbolt 3 en 10 Gbit

De peperdure TS-453BT3 is een nas voor creatievelingen. Voor directe communicatie met een Mac implementeerde QNAP twee thunderbolt3-aansluitingen, al zijn ze ook als usb-c-poorten te gebruiken. De bestandsoverdracht via zo’n poort bedraagt maximaal 514 MB/s, ideaal dus om grote videobestanden uit te wisselen.

Overigens heeft het apparaat ook vijf usb3.0-poorten aan boord. De 10Gbit/s-poort is een ander speerpunt van deze hoogwaardige nas, waardoor de schrijfsnelheid via het netwerk volgens de Taiwanese fabrikant kan oplopen tot 683 MB/s. Daarnaast zijn er ook nog twee gigabit-poorten.

Net als de eerder besproken DS918+ voeg je aan dit exemplaar eveneens twee m.2-ssd’s toe. Je kunt hiervan normale schijfvolumes creëren, maar interessanter is om de snelle ssd’s voor de systeemcache te gebruiken. Mediabestanden speel je rechtstreeks op een televisie af, want de achterzijde beschikt over twee hdmi1.4b.uitgangen. Hiermee spelen mediafanaten 4K-bestanden af op een snelheid van maximaal 30 frames per seconde. Voor de bediening van het apparaat op een televisie levert QNAP een bescheiden mediacenter-afstandsbediening mee.

Verder pronkt er op de voorzijde een compact oled-paneel (zie foto: de kleine lettertjes boven de groene ledjes). Hiermee lees je statusinformatie af en voer je met de select- en enter-toetsen eenvoudige handelingen uit. De TS-453BT3 gebruikt dezelfde cpu als de DS918+, namelijk de Intel Celeron J3455 met een nominale kloksnelheid van 1,5 GHz. Standaard zijn er al twee ddr3l-geheugenbankjes aanwezig van 4 GB. Voor de warmteafvoer koos QNAP voor een koelventilator van 12 centimeter. De behuizing is 16,8 x 17 x 22,6 centimeter en de machine weegt 2,51 kilo.

WD My Cloud Pro PR4100 - Laagdrempelige nas

Als massaproducent van harde schijven verkoopt Western Digital zijn nas’en logischerwijs inclusief harde schijven. Zo is de My Cloud Pro PR4100 met 8, 16, 24, 32 en 40 TB schijfruimte te koop. Wie liever zelf geschikte schijven selecteert, schaft voor minder dan vijfhonderd euro een ‘kale’ machine aan.

Vergeleken met de andere producten in dit overzicht is de behuizing met 17 x 19,2 x 23,2 centimeter van vergelijkbare grootte. Logisch, je kunt tenslotte vier 3,5inch-schijven in dit netwerkapparaat kwijt. Naast een aan/uit-schakelaar heeft de voorzijde een usb3.0-poort met daarbij een fysieke kopieerknop. Daarnaast zien we een eenvoudig lcd-display met bedieningsmogelijkheden.

Achterop bevinden zich nog eens twee usb3.0-poorten en twee gigabit-aansluitingen. Daarnaast is er een ventilatierooster waarachter een ventilator schuilgaat. Jammer genoeg is WD niet erg scheutig met informatie over de aanwezige hardwarecomponenten. Via een omweg achterhalen we alsnog de gebruikte onderdelen.

Het systeem draait op de Intel Pentium N3710-processor, waarbij vier rekenkernen een standaardklokfrequentie halen van 1,6 GHz. In turbomodus bereikt de cpu maximaal 2,56 GHz. Verder heeft de PR4100 4 GB ddr3l-geheugen in huis. Uitbreiding van het werkgeheugen is niet mogelijk. De Amerikaanse fabrikant geeft geen informatie vrij over lees- en schrijfsnelheden. De PR4100 gebruikt als interface WD’s eigen besturingssysteem My Cloud OS.

Zyxel NAS542 - Betaalbare nas

Natuurlijk wil lang niet iedereen honderden euro’s aan een 4bay-nas spenderen, bijvoorbeeld wanneer je het netwerkstation louter voor dataopslag gebruikt. In dat geval is dit exemplaar van Zyxel een interessante optie. Als je goed zoekt, vind je de NAS542 voor minder dan tweehonderd euro. Het product is al even op de markt, maar nog altijd bieden veel bekende webwinkels deze nas aan.

Een dualcore-processor van FreeScale zorgt met een kloksnelheid van 1,2 GHz voor de rekenkracht. Daarnaast is er 1 GB ddr3-geheugen ingebouwd. Opvallend is dat het systeem naast twee gigabit-aansluitingen en drie usb3.0-poorten ook een sd-kaartlezer bevat. De maximale capaciteit van de kaartlezer is 128 GB.

Voor de inbouw van schijven hebben gebruikers keuze tussen opslagdragers met een formaat van 2,5 en 3,5. Hoewel het een zeer goedkope 4bay-nas betreft, kun je er wel van alles mee doen. Zo ondersteunt dit model een raid5-opstelling met gegevensbescherming.

De schrijfsnelheid bedraagt dan naar eigen zeggen 77 MB/s. Verder heeft het zogeheten besturingssysteem NSM een dlna-mediaserver, ftp-server, downloadclient en diverse back-upoplossingen in huis. Tot slot bestaat er ook een mobiele app om de data op afstand te benaderen. De machine is 19 x 16 x 22,5 centimeter groot en heeft een gewicht van exact twee kilo.

Netgear ReadyNAS 524X - 10Gbit-nas voor bedrijven

Netgear mikt met de ReadyNAS 524X op het midden- en kleinbedrijf. De netwerkfabrikant biedt maar liefst vijf jaar garantie en belooft vervanging van kapotte hardwarecomponenten op de volgende werkdag. Verder koos Netgear voor een serverprocessor van Intel, namelijk de Pentium D1508.

Twee rekenkernen draaien op een nominale kloksnelheid van 2,2 GHz, met eventuele uitschieters naar 2,6 GHz. Daarnaast is er 4 GB ddr4-geheugen aanwezig. Voor de inbouw van harde schijven hebben gebruikers keuze uit 2,5- en 3,5inch-schijven met een maximale capaciteit van in totaal 48 TB. Wie extra opslagdragers wil koppelen, doet een beroep op drie usb3.0-poorten en een eSata-aansluiting.

Dankzij een gigabit- én 10Gbit/s-poort functioneert deze nas moeiteloos binnen de modernste netwerken. De schijven bevinden zich achter een strak deurtje waarin een eenvoudig lcd-display is verwerkt. De voorzijde bevat ook een bedieningspaneel met vijf knoppen om simpele handelingen zonder computerscherm te verrichten.

Voor het koelen van hittegevoelige hardwarecomponenten is een ventilator van 9,2 centimeter verantwoordelijk. Netgear koos voor een nogal robuuste behuizing van metaal, vandaar dat het gewicht van 4,53 kilo relatief hoog is. Verder meet deze nas 19,4 x 18,5 x 23,9 centimeter. Naast een uitvoering zonder schijven is de ReadyNAS 524X ook inclusief vier 3,5inch-schijven te koop.

Buffalo TeraStation 3410DN - Kant-en-klare nas

De TeraStation 3410DN is niet zonder voorgemonteerde schijven te koop. Vandaar dat de opgegeven prijs van ruim negenhonderd euro een vertekenend beeld geeft, want dat is inclusief vier harde schijven van elk 4 TB. In plaats van 16 TB kun je ook voor een capaciteit van 4, 8 of 12 TB kiezen. Overigens zitten de schijven uiteraard niet ‘vast’, dus je kunt deze interne opsladragers zo nodig vervangen.

Het is helaas niet duidelijk of de 3410DN ook schijven met meer dan 4 TB opslag ondersteunt. Deze nas is dan ook vooral interessant wanneer gebruikers of bedrijven een kant-en-klare oplossing zonder groeimogelijkheden wensen. Naast gespiegelde opslag via raid1 kun je in het Linux-besturingssysteem ook voor een raid5- of raid6-opstelling kiezen.

Het systeem draait op een chipset van Annapurna Labs, namelijk de AL212. Dit betreft een dualcore-processor met een kloksnelheid van 1,4 GHz. In combinatie met 1 GB ddr3-geheugen is de 3410DN dus geen snelheidswonder. Wat betreft de connectiviteit zijn er twee gigabit-poorten met ondersteuning voor linkaggregatie en twee usb3.0-aansluitingen voorhanden.

De behuizing lijkt erg op die van een compacte desktop. De afmetingen van het systeem zijn 17 x 21,5 x 23 centimeter. Inclusief de vier voorgemonteerde schijven weegt de 4310DN zo’n zeven kilo.

0,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000