Nas-mogelijkheden en de trends om op te letten

© PXimport

Nas-mogelijkheden en de trends om op te letten

Geplaatst: 21 oktober 2020 - 05:44

Aangepast: 17 november 2022 - 08:57

Jeroen Boer

Een moderne nas is veel meer dan een centrale verzameling bestanden die je vanaf al je netwerkapparaten kunt benaderen. We nemen nas-mogelijkheden anno 2020 onder de loep en kijken naar trends op dit gebied. Ook handige informatie mocht je binnenkort een nas kopen willen!

Snellere processors maken zaken als virtualisatie mogelijk en zorgen ervoor dat een nas voor steeds meer taken is in te zetten. Toch blijft het centraal aanbieden van bestanden belangrijk en door de opkomst van snellere netwerkstandaarden kan er ook met grote bestanden gewerkt worden, handig voor bijvoorbeeld 4K-beeldbewerking.

Laten we eerst eens kijken naar een nieuwe ontwikkeling op dit gebied: ssd's. Zijn die echt nodig in een nas of zijn hdd's voldoende?

Nas met ssd: Ja of nee?

Nas-fabrikanten als Synology, QNAP en Asustor voegen aan hun duurdere modellen steeds vaker twee m.2-sloten voor uitbreiding met ssd’s toe. Deze ssd’s worden dan ingezet als lees- en schrijfcache. Dat klinkt interessant, maar voor thuisgebruik heeft een dergelijke cache doorgaans weinig meerwaarde. Een ssd-cache heeft immers geen zin bij sequentiële schrijfoperaties zoals het kopiëren van bestanden of het streamen van films.

Pas bij echt veel gelijktijdige gebruikers of zware toepassingen als grote databases of virtuele machines biedt toevoegen van een ssd meerwaarde. Caching is één toepassing, uiteraard kunnen ssd’s ook als normale opslag ingezet worden. Je kunt dan net als in een normale pc heel snelle sequentiële lees- en schrijfsnelheden halen, mits je nas voorzien is van een multi-gigabit-netwerkaansluiting. Dat kan handig zijn voor heel intensieve toepassingen, maar veel ssd-opslag is nog altijd erg prijzig.

Toch verwachten we dat ssd’s in de nas steeds normaler gaan worden, niet voor niets bieden fabrikanten als WD als Seagate tegenwoordig naast speciale harde schijven voor nas-gebruik ook speciale nas-ssd’s aan.

Ondersteuning voor Docker

Je krijgt nog meer mogelijkheden door te kiezen voor een nas die ondersteuning biedt voor Docker. Dit zijn hoofdzakelijk duurdere nas-apparaten voorzien van een Intel-processor, al heeft QNAP wel enkele modellen voorzien van een arm-processor die geschikt zijn. Docker is een lichtgewicht virtualisatieplatform waarmee je containers kunt draaien. Containers bevatten alles wat nodig is om één specifieke applicatie te kunnen draaien. Hierbij wordt het Linux-besturingssysteem van de nas als basis genomen, dus op een nas zal het om Linux-applicaties gaan.

 

© PXimport

In de praktijk kun je de Docker-containers vaak vergelijken met de packages die je normaal gesproken op je nas installeert om de functionaliteit uit te breiden. Het grote voordeel van Docker is dat er veel meer keuze uit toepassingen is. Een Docker-container hoeft immers anders dan bij een package niet voor een specifieke nas(-processorarchitectuur) gemaakt te worden. Het nadeel is dat het soms even puzzelen is om een container aan de gang te krijgen. Wil je echter flink experimenteren met je nas, dan raden we je zeker een model met Docker-ondersteuning aan.

Opkomst van multi-gigabit

De 1 Gbit/s die de standaardnetwerkaansluiting biedt, is steeds vaker niet snel genoeg voor steeds data-intensievere toepassingen zoals videobewerking. Link-aggregation voor een snelheid van 2 Gbit/s is zeker op de duurdere modellen nas-apparaten al jarenlang standaardfunctionaliteit, maar biedt lang niet in alle situaties een hogere doorvoersnelheid. Snellere netwerkstandaarden met een snelheid van 2,5, 5 of 10 Gbit/s bieden wel in alle omstandigheden een hogere doorvoersnelheid.

Er zijn nog niet veel nas-apparaten die standaard voorzien zijn van een 10Gbit/s-netwerkaansluiting. Wel zijn er diverse modellen voorbereid op een snelle netwerkaansluiting in de vorm van een pci-express-uitbreidingsslot. Interessant voor thuisgebruik is de opkomst van de langzamere multi-gigabit-standaarden met een snelheid van 2,5 en 5 Gbit/s (802.11bz). We verwachten in 2020 steeds meer betaalbare nas-modellen met een snellere netwerkaansluiting in voornamelijk de 2,5Gbit/s-variant. Zo heeft Asustor met de AS5202T al een relatief betaalbare 2bay-nas voorzien van 2,5Gbit/s-netwerkaansluitingen.

Welke processor voor nas?

De processor bepaalt voor het grootste gedeelte de kracht van een nas. Veel nas’en gericht op thuisgebruik bevatten een ARM-processor. Die zijn relatief goedkoop én energiezuinig. Helaas komen ze wel kracht tekort voor geavanceerdere toepassingen zoals virtualisatie of het draaien van Docker-containers. Gelukkig worden modellen met een krachtigere x86-processor steeds betaalbaarder. Meestal worden door nas-fabrikanten Intel-processors uit de Celeron-reeks gebruikt, al heeft QNAP wel enkele modellen die voorzien zijn van een AMD-processor.

 

© PXimport

Die Celeron-processors bieden een goede balans tussen kracht én energiezuinigheid (een nas staat immers altijd aan). De toename van energieverbruik ten opzichte van een nas met ARM-processor is in de praktijk dus beperkt, terwijl een nas met Intel-processor veel meer mogelijkheden beidt op het gebied van virtualisatie of het transcoderen van mediabestanden.

Veel meer dan opslag

Een nas staat in principe altijd aan en kan daarom prima typische servertaken uitvoeren. Denk daarbij niet alleen aan het hosten van een (interne) website, maar ook het draaien van een vpn-server of een ddns-client. De nas kan door het uitbreiden met packages en Docker-containers echter veel meer. Zo kan een nas dienen als controller voor een eigen domoticasysteem. Maar ook de controllersoftware voor bijvoorbeeld de accesspoints van Ubiquiti kun je op een nas installeren. Zo heb je voor dergelijke taken geen extra apparaat nodig.

Uiteraard is een nas ook geschikt voor allerlei mediafunctionaliteit zoals het streamen van films en muziek. De krachtigere modellen zijn daarbij in staat om video te transcoderen zodat je je bijvoorbeeld 4K-materiaal kunt streamen naar een apparaat dat geen 4K ondersteunt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten