Tips voor een koele thuiswerkplek

© PXimport

Tips voor een koele thuiswerkplek

Netwerk

Geplaatst: 26 mei 2020 - 12:15

Aangepast: 25 november 2022 - 10:24

Joris Peterse

Vanwege Corona is het advies nog altijd: zoveel mogelijk thuiswerken. Met de zomer voor de deur is er nieuwe uitdaging die steeds groter wordt. Hoe houdt je je thuiswerkplek koel? Een airco, ventilator of op ijsblokjes kauwen ligt voor de hand, maar met deze andere praktische tips kun je zo efficiënt mogelijk thuiswerken in een koel huis.

Ventilatie

Je bent geneigd op een mooie dag lekker de ramen (en deuren) open te zetten om wat frisse lucht binnen te laten. Vooral als het erg warm is buiten. Probleem is echter dat als je dat op het warmste moment van de dag doet, je het huis juist opwarmt met de lucht van buiten. Ondanks dat je misschien het liefst zoveel mogelijk van het stralende weer mee wilt krijgen, is het slimmer om juist op die momenten de ramen én gordijnen dicht te doen om de warmte buiten te houden. Op de koelere momenten, zoals ’s ochtends, ’s avonds en ’s nachts kun je de ramen juist openzetten om de koelere lucht binnen te laten. Desnoods laat je het even goed doortochten om alle warmte het huis uit te krijgen.

In een paar simpele stappen kun je eenvoudig een melding krijgen wanneer buiten een bepaalde temperatuur bereikt wordt. Bijvoorbeeld met IFTTT (If This, Then That), een interessante site waarmee je al je webdiensten aan elkaar knoopt. Met een simpel recept kun je een melding krijgen op je smartphone, wanneer de temperatuur buiten een bepaald punt bereikt heeft. Denk aan een graad of 18 à 20. Na het ontvangen van de melding kun je de ramen en gordijnen dicht doen om de koele lucht binnen te houden.

Mobiele Airco

In veel landen is een airconditioning een vast onderdeel van het huis. Hier in Nederland gek genoeg niet. Met een warme zomer met veel thuiswerkuren zou dat geen overbodige luxe zijn. Een heel aircosysteem aanschaffen en plaatsen, dat is een flinke stap. Een mobiele airco is makkelijker om de temperatuur te reguleren in je thuiswerkkantoor. Zo’n mobiele airco, dat is nu net zo’n aankoop die je pas doet wanneer je hem het hardst nodig hebt tijdens warme dagen. Houd er wel rekening mee dat juist rond die tijd het aanbod en de prijzen schommelen vanwege de grote vraag.

Kijk bij de aanschaf van een mobiele airco niet alleen naar de prijs en het vermogen. Uiteraard is het ook goed om te weten dat het apparaat niet juist geschikt is voor een grotere of kleinere ruimte. Tenslotte is het ook raadzaam om een stille mobiele airco te kiezen, zodat je geconcentreerd je werk kunt blijven doen in je verkoelde werkruimte.

Volgens prijsvergelijker Kieskeurig.nl zijn dit de populairste mobiele airco’s van het moment:

Ventilator

Natuurlijk kun je ook een ventilator op je bureau neerzetten voor verkoeling. Sterker nog, er zijn zelfs kleine ventilatoren die je aansluit op de usb-poort van je pc of laptop. Zo’n briesje kan aangenaam verkoelend aanvoelen. Als de temperatuur in het thuiskantoor echter al hoog is opgelopen, dan verplaats je eigenlijk alleen nog maar warme lucht met zo’n ventilator, waardoor je niet alleen weinig verkoeling meer krijgt, je droogt zelf ook uit.

Een handige tip is om een koud (of bevroren) flesje water voor de ventilator te zetten of op te hangen, om toch nog een beetje koele lucht te verplaatsen. Let er echter wel op dat dit uiteindelijk de luchtvochtigheid verhoogt en het op lange termijn daardoor nog warmer wordt.

© PXimport

Water

Over flesjes water gesproken. Het is een tip die je doorgaans niet zo vaak op een techsite leest: maar blijf veel water drinken, zodat je lichaam zelf ook met de warmte om kan gaan en je minder snel last hebt van bijvoorbeeld hoofdpijn of concentratieproblemen door uitdroging. Probeer ook koffie en frisdrank te vervangen met water. Met een gevuld flesje water op je bureau word je regelmatig herinnerd aan het feit dat je een slok moet nemen. Er zijn ook apps die je er om de zoveel tijd aan herinneren om water te drinken en waarin je bijhoudt hoeveel water je op een dag binnen hebt gekregen. Denk aan Herinnering voor water drinken (Android) of Drink Water Reminder N Tracker (iOS) .

Windows 10 energiebeheer

Je staat er wellicht niet zo gauw bij stil, maar de pc of laptop die je gebruikt voor het thuiswerken blaast natuurlijk ook continu warme lucht uit. Dat zal niet zo’n groot verschil maken als je in kleine Excel- of Wordbestandjes werkt, maar bij videobellen of zware processen als videorendering maakt de ventilator van je systeem al flink wat toeren. Je kunt Windows 10 zo instellen dat het systeem zich wat minder in het zweet werkt.

Om dit in te stellen ga je naar het Configuratiescherm / Energiebeheer / De schema-instellingen wijzigen / Geavanceerde energie-instellingen wijzigen. In het venstertje dat opent kun je aangeven dat sommige systeemonderdelen zich wat minder in het zweet mogen werken. Bijvoorbeeld bij Energiebeheer voor processor kun je aangeven dat de processor niet op de volle 100% hoeft te werken, 75% zou ook voldoende kunnen zijn (hoewel dit afhankelijk is van je werkzaamheden en beschikbare rekenkracht natuurlijk). Ook de grafische rekenkracht terugschroeven kan hier verschil maken. Vergeet echter niet de standaardinstellingen weer terug te zetten wanneer het wat koeler is of wanneer je de extra rekenkracht juist wél weer hard nodig hebt – bijvoorbeeld als je wilt gamen. Dit doe je door op de grote knop Standaardinstellingen voor schema gebruiken onderin het venster te drukken, gevolgd door Toepassen.

© PXimport

Koel slim huis

Met smart home-producten kun je een koel huis automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan slimme gordijnen. Deze kun je bijvoorbeeld met spraakbediening via de Google Assistent gebruiken om de zon te weren. IKEA verkoopt bijvoorbeeld de Fyrtur-serie slimme rolgordijnen.

Natuurlijk heb je geen slimme verlichting nodig om je huis te laten koelen. Maar slimme verlichting werkt in ledlampen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld spotjes of ouderwetse peertjes komt er van ledverlichting geen warmte af. Wanneer je overdag de gordijnen dicht hebt of juist ’s avonds de warmte uit je huis probeert te krijgen, helpen alle kleine beetjes.

Coole gadgets

Al eerder schreven we over ventilatoren die je via usb aansluit. Maar er zijn meer gadgets of gewoon praktische aankopen die je kunt doen voor een minder warme werkruimte. Denk bijvoorbeeld aan je muis. Coolermaster heeft de MM710-muis, die geventileerd is.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000