Oude nas als back-up voor nieuwe nas

© PXimport

Oude nas als back-up voor nieuwe nas

Geplaatst: 8 juni 2022 - 06:25

Aangepast: 17 november 2022 - 08:55

Gertjan Groen

Het maken van een back-up van een goedgevulde NAS kan een uitdaging zijn, zeker als je daar niet te veel naar om wilt kijken. Een oude nas als back-up gebruiken is ideaal. Een extra voordeel is dat je die elders kunt onderbrengen voor nog meer veiligheid!

Je kunt een back-up van je NAS natuurlijk naar de cloud maken, zoals we in de vorige workshop hebben behandeld. Daar zijn wel kosten aan verbonden, en de internetverbinding kan een beperkende factor zijn. Een lokale kopie naar een via usb aangesloten harde schijf is ook een mogelijkheid, maar wel wat omslachtiger. Bovendien staan de apparaten naast elkaar, wat minder veilig is. Veel praktischer is een back-up naar een tweede NAS. Dat mag best een wat ouder systeem zijn. Zelfs de oude Synology DS110j, waar we op afstand een back-up naar maken, voldoet prima als back-upbestemming en heeft evenmin moeite met een enkele harde schijf van 6 TB. Dat is veel cloudopslag voor weinig! De back-up kun je maken via je lokale netwerk, maar ook via internet, als je de NAS bijvoorbeeld bij een vriend of kennis neerzet. In deze workshop laten we zien hoe je de back-ups kunt instellen, zowel voor Synology als QNAP.

Synology naar Synology

Wil een back-up maken tussen twee modellen van Synology onderling? Op de NAS die je als back-upbestemming gaat gebruiken, installeer je dan eerst de zogeheten Hyper Backup Vault. Die kun je zien als een soort kluis voor je externe back-ups, waarmee je ook door de inhoud van die back-ups kunt bladeren. Het is handig om vooraf een gedeelde map toe te voegen, bijvoorbeeld met de naam Backup, waar je zelf toegang toe hebt naast eventuele administrators. Maak daarna ook een apart gebruikersaccount (bijvoorbeeld met de gebruikersnaam backupuser) die je alleen lees- en schrijftoegang geeft tot die gedeelde map.

Back-uptaak instellen

Op de NAS die als bron dient, open je dan Hyper Backup en maak je een nieuwe gegevensback-uptaak. Kies dan Extern NAS-apparaat als bestemming. Kies het apparaat en voer de gebruikersnaam (in ons voorbeeld backupuser) en het wachtwoord van een account op die bestemming in. Kies dan bij Gedeelde map de map waarin de back-up moet worden gemaakt, zoals de gedeelde map Backup die we zojuist hebben aangemaakt. Achter Map geef je aan welke naam de onderliggende map moet hebben waarin de back-up komt te staan. Volg dan de wizard waarin je onder meer de te back-uppen mappen en toepassingen kiest op de bron en een back-upschema. We raden je aan om ook codering aan clientzijde te gebruiken, zodat alle gegevens met een wachtwoord zijn afgeschermd zodra ze je NAS verlaten. Dat wachtwoord is ook nodig om de inhoud van de back-up te bekijken of om deze terug te zetten.

© PXimport

Gegevensback-up naar oudere Synology-NAS

Oudere modellen van Synology ondersteunen de toepassing Hyper Backup niet en je kunt hier ook niet de Hyper Back Vault op installeren. Voor deze toepassingen is namelijk minimaal DSM 6.0 nodig. Gelukkig kun je relatief eenvoudig rsync als alternatief gebruiken. Op een oudere Synology DS110j die we als back-upbestemming gebruiken, openen we hiervoor de toepassing Backup en replicatie. Onder Back-upservices schakelen we Netwerk back-up service in. Om een back-up naar die NAS te maken, maak je in Hyper Backup een back-uptaak, maar kies je in plaats van Extern NAS-apparaat voor de optie rsync.

© PXimport

Poorten doorsturen

Op de router zet je de poorten voor de netwerkback-up open. Voor Hyper Backup gaat het om tcp-poort 6281. Als je rsync gebruikt zet je poorten 22 (tcp) en 873 (tcp) open. Verwijs deze poorten door naar het interne ip-adres van de NAS. Doe hetzelfde voor poort 5001 voor beheer op afstand. Eventueel kun je dit poortnummer voor extra bescherming veranderen. Dit doe je via het configuratiescherm van DSM. Gebruik uiteraard hetzelfde poortnummer in de portforwarding.

Bij een NAS op afstand is het erg handig om gebruik te maken van Dynamic DNS

-

Verdere tips

Bij een NAS op afstand is het handig om gebruik te maken van Dynamic DNS, zodat je via een eenvoudig te onthouden adres kunt inloggen. Zorg ook dat je een gebruikersaccount hebt om op afstand in te loggen in DSM (DiskStation Manager), de beheeromgeving van Synology. Zo kun je bijvoorbeeld updates installeren en controleren of de back-up is gelukt en het volume gezond is.

Synology naar QNAP

Om een back-up van Synology naar QNAP te maken of andersom, heeft het de voorkeur om gebruik te maken van rsync. Wil je een QNAP als bestemming gebruiken, dan installeer je daarop Hybrid Backup Sync (HBS). Open dan de bewuste toepassing en ga naar Services. Hier zie je een optie om de rsync-server in te schakelen. Daarbij kun je ook een gebruikersnaam (bijvoorbeeld rsync) en wachtwoord kiezen. Klik ten slotte op Toepassen om de instellingen actief te maken. Op je Synology-NAS open je nu Hyper Backup en maak je een back-uptaak aan, waarbij je als doel de optie rsync kiest. Bij Servertype kies je voor een rsync-compatibele server. Bij Back-upmodule kies je de map waarin de back-up moet worden bewaard.

© PXimport

QNAP naar Synology

Om een back-up van je QNAP-NAS naar een Synology-NAS te maken, begin je met een paar aanpassingen op je Synology-NAS. Ga naar Configuratiescherm en kies Bestandsservices. Op het tabje rsync kun je deze service inschakelen met een vinkje bij Rsync-services inschakelen. Kies dan Toepassen. Zet een vinkje bij Gesynchroniseerde account inschakelen, klik op Gesynchroniseerde account bewerken, kies een gebruiker en vul een wachtwoord in specifiek voor rsync. Op je QNAP-NAS open je Hybrid Backup Sync en ga je naar Synchroniseren om een nieuwe synchronisatietaak in één richting te maken. Kies Externe Rsync-server als bestemming. Bij Servertype kies je daarna Rsync-compatibele server. Vul de toegangsgegevens in die je hiervoor had gekozen. Klik dan op Maken. Je kunt nu links de map op je NAS kiezen die moet worden geback-upt en rechts de map op de Synology-NAS waarin de back-up moet worden bewaard. Hierna kun je eventueel een back-upschema instellen.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000