Wanneer is een NAS geschikt voor jou?

© PXimport

Wanneer is een NAS geschikt voor jou?

Geplaatst: 14 februari 2022 - 09:36

Aangepast: 14 december 2022 - 10:06

Joris Peterse

Een ‘network attached storage’, oftewel NAS, misstaat in geen enkel thuisnetwerk. Maar waarom zou je eigenlijk een NAS kopen? In dit artikel helpen we je op weg om te bepalen of een NAS ook voor jou geschikt is.

Eigenlijk kun je een NAS vergelijken met een kleine thuisserver. Het is een klein computertje dat je in je netwerk plaatst en altijd aan staat – en daarmee dus altijd toegankelijk is. Dit computertje draait geen Windows, maar omwille van veiligheid en stabiliteit een speciale uitvoering van Linux. Laat je daar overigens niet door afschrikken. Een NAS is ook toegankelijk in gebruik en alles is al geïnstalleerd.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat je een (of meerdere) harde schijven plaatst in de NAS. Veel NAS-apparaten zijn 2 Bay of 4 Bay, wat refereert naar het aantal schijven dat je kunt plaatsen. Ook is het mogelijk om via de usb-poort een externe schijf of stick (al dan niet tijdelijk) te koppelen. Vandaar de naam ‘network attached storage’, netwerkopslag. Want ieder apparaat in je thuisnetwerk kan bij de bestanden die je op de NAS-schijf hebt opgeslagen. Ongeacht je nu via wifi verbindt of netwerkkabel.

Opslagmogelijkheden

En dat biedt natuurlijk veel mogelijkheden. Voor de hand liggend is natuurlijk je back-up. Dat kan van bestanden op je pc, smartphone en tablet. Ook als mediacentrum kan je NAS dienst doen: door je films en series erop te plaatsen kan je smart-tv deze benaderen en afspelen.

Voor de hand ligt dat apparaten op je lokale netwerk toegang krijgen tot de NAS, maar je kunt er ook voor zorgen dat deze via het web bereikbaar is, zodat je bijvoorbeeld je geback-upte foto’s via je smartphone tijdens je vakantie alsnog op het scherm tovert. Zorg er natuurlijk wel voor dat je je NAS beveiligt met een gebruikersnaam en een (sterk) wachtwoord.

Gevorderde gebruikers kunnen helemaal hun hart op, door bijvoorbeeld een VPN-server van hun NAS te maken, een persoonlijke cloudopslag, een downloadserver of een website in eigen beheer hosten.

NAS-interface

Een NAS is geen pc met een toetsenbord, muis en beeldscherm. Nadat je het apparaat ingeschakeld en aangesloten op je netwerk hebt, benader je deze via een webinterface van je browser op je pc of via de bijbehorende app op je smartphone of tablet. De bijbehorende handleiding helpt je wellicht op weg om je NAS te benaderen.

Het is zelfs mogelijk om via de Windows Verkenner je NAS te benaderen, zodat je bij de opgeslagen bestanden kunt alsof het een extern opslagmedium is.

 

© PXimport

Is een NAS ook geschikt voor jou?

Een NAS is bij uitstek een geschikt apparaat voor je back-ups, ongeacht die nu van je telefoon, tablet of pc komen. Back-ups zijn natuurlijk voor iedereen een punt van aandacht. Hoe heb jij deze ingeregeld? Gebruik je een externe schijf hiervoor, dan ben je met een NAS wat minder kwetsbaar. Gebruik je cloudopslag, zoals OneDrive, iCloud of Google Drive, houd er dan wel rekening mee dat je je opslag niet in eigen beheer hebt. Je weet niet wie erbij kunnen en als je account om wat voor reden dan ook wordt verwijderd, ben je je toegang tot bestanden definitief verloren. Een onschuldige foto van je eigen baby in een badje kan al aanleiding zijn voor je cloudopslagaanbieder om je account te schorsen. Met alle gevolgen van dien.

Je back-up is dus veiliger en in eigen beheer op je NAS. Maar houd er wel rekening mee dat je nog altijd toegang kunt verliezen tot je belangrijke bestanden in geval van brand. Een extra externe schijf met een back-up van bestanden bij een vriend of familielid is altijd aan te bevelen. Dit heet een off-site back-up.

Welke NAS?

Er zijn verschillende fabrikanten die NAS-modellen aanbieden. De bekendste zijn QNAP en Synology, maar ook bijvoorbeeld Netgear en ASUSTOR zijn betrouwbare merken. Houd er ook rekening mee dat je (meestal) ook een schijf moet aanschaffen. Merken als WD bieden schijven aan die speciaal ontwikkeld zijn voor deze doeleinden.

Wanneer is een NAS geschikt voor jou?-15082296

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten