Back-up je nas naar de cloud met Synology C2 Storage

© PXimport

Back-up je nas naar de cloud met Synology C2 Storage

Geplaatst: 1 juni 2022 - 02:56

Aangepast: 17 november 2022 - 08:55

Gertjan Groen

Een NAS komt vaak met flink wat software voor het maken van back-ups of synchroniseren van gegevens. In deze workshop geven we tips over hoe je een NAS gebruikt binnen je back-upstrategie met behulp van Synology C2 Storage.

Bij een NAS verdeel je opslag meestal logisch over verschillende gedeelde mappen, die je individueel kunt back-uppen met een programma zoals Synology Hyper Backup. Zo’n back-up kun je naar bijvoorbeeld een externe, via usb aangesloten harde schijf maken, en voor kleinere datasets ook naar een usb-flashdrive. Andere opties, die in de volgende workshops aan bod komen, zijn back-ups naar de cloud of een tweede NAS. In deze workshop zullen we enkele toepassingen uitlichten die je helpen bij het maken van back-ups.

Back-up van systemen

Om een back-up van je pc of laptop naar een NAS te maken, kun je allerhande software gebruiken. Vaak komt je NAS ook met eigen software hiervoor. Er zijn ook gratis programma’s, die meestal wat beperkingen hebben. Zo kun je met de gratis versie van AOMEI Backupper geen differentiële back-ups maken. In zo’n back-up worden feitelijk alleen de veranderingen ten opzichte van een eerdere back-up bewaard. Normaliter zul je de eerste keer, en daarna af en toe, een volledige back-up maken. Tussendoor volstaan differentiële back-ups, die veel sneller klaar zijn.

Back-up naar de cloud?

Omdat één back-up in principe niet genoeg is, zou je ervoor kunnen kiezen om je pc’s en laptops rechtstreeks naar de cloud te back-uppen. Dit kan bijvoorbeeld met Backblaze, dat (per systeem) 7 dollar per maand of 70 dollar per jaar rekent voor de back-updienst. Er is geen limiet voor de omvang van de back-up. Via een browser of de app, beschikbaar voor Android en iOS, heb je toegang tot alle bestanden. Dit kun je eventueel afschermen met tweestapsverificatie. Als het herstellen via de internetverbinding je te lang duurt, kun je de bestanden ook op een flashdrive ontvangen. De kosten krijg je vergoed als je de hardware retourneert. Andere vergelijkbare opties zijn LiveDrive en Carbonite.

© PXimport

Synchronisatie

Synchronisatie mag je in principe niet vergelijken met een back-up. Het idee van synchronisatie is dat alle veranderingen in bestanden worden bijgewerkt op alle apparaten die je gebruikt. Maar als je op één van de apparaten een bestand verandert of verwijdert, of een map wordt gekaapt door ransomware, wordt dit op alle apparaten doorgevoerd. Wat helpt, is dat veel clouddiensten eerdere versies van bestanden en/of verwijderde bestanden voor je kunnen bijhouden en bewaren, zodat je alsnog bijvoorbeeld een bestand dat corrupt is geraakt, kunt herstellen. Dit is heel praktisch, ook als je het (zoals we altijd aanraden) in combinatie met echte back-ups gebruikt. Je hoeft dan niet je back-ups te doorzoeken om een eerdere versie van een bestand te herstellen.

Synchroniseer foto’s van je smartphone

Synchronisatie kan ook erg praktisch zijn in combinatie met je smartphone. Zo kun je met DS photo van Synology de foto’s en video’s die je hebt gemaakt automatisch synchroniseren met je NAS. Je kiest de map of mappen waarvan een back-up moet worden gemaakt, en de doelmap op de NAS waar de bestanden bewaard moeten worden. Desgewenst kun je veranderingen alleen via wifi uploaden, om wat mobiele data te sparen. Als je er vervolgens ook nog voor zorgt dat er automatische back-ups van de map met foto’s op de NAS worden gemaakt, heb je er verder weinig omkijken meer naar.

De meeste NAS’en hebben software om mappen op je pc te synchroniseren met je NAS

-

Synchroniseren met NAS

Synology en QNAP hebben allebei software om bepaalde mappen op je pc of laptop te synchroniseren met bepaalde gedeelde mappen op de NAS. Een clientprogramma houdt bij welke veranderingen er zijn op je systeem en werkt alleen die bestanden bij op de NAS en andersom.

Synology heeft hiervoor Synology Drive Server, dat het eerdere programma Cloud Station Server vervangt. Het is bedoeld voor het synchroniseren van bestanden via een hulpprogramma dat voor andere Windows, Mac en Linux verkrijgbaar is maar ook voor mobiele toestellen met Android en iOS. Dit geeft je tevens versiebeheer, waarbij een instelbaar aantal oudere versies wordt bewaard.

QNAP kent een vergelijkbare oplossing. Als hulpprogramma installeer je Qsync Client of Qsync Pro. Op de NAS open je Qsync Central voor een overzicht van de synchronisatiestatus. Ook kun je hier alle apparaten beheren die aan Qsync Central zijn gekoppeld. Via filters kun je naar specifieke apparaten zoeken of de log bekijken. Als het nodig is, kun je een apparaat op afstand blokkeren of wissen.

© PXimport

Back-up clouddata?

Als je data veiligstelt in de cloud, kun je je afvragen of het nog nodig is om daar een back-up van te maken. Normaliter zal de aanbieder hier zelf al voor zorgen. Toch moet je er rekening mee houden dat de aanbieder tegen technische problemen aanloopt of zijn diensten stopzet. In de serviceovereenkomst van cloudaanbieders zul je daarom vaak het advies vinden om zelf een back-up van je data te maken. Denk aan een Microsoft 365-account waarin je volledige e-mailarchief en agenda is opgenomen. Een andere reden is dat het beleid van een cloudaanbieder misschien niet ideaal is voor jouw situatie. Zo kun je bijvoorbeeld bij Dropbox verwijderde bestanden na dertig dagen niet meer terughalen. Er geldt een zogenoemde gedeelde verantwoordelijkheid. De meeste NAS’en bieden toepassingen om back-ups van clouddata te maken. Synology heeft bijvoorbeeld Cloud Sync om gegevens van Dropbox en Google Drive te synchroniseren. Daar kun je dan vervolgens lokaal weer een back-up van maken. En met Active Backup for Microsoft 365 kun je de gegevens van je Microsoft 365-account op de NAS bewaren.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000