Maak en beheer een kindvriendelijk Windows 10-account

© PXimport

Maak en beheer een kindvriendelijk Windows 10-account

Geplaatst: 14 december 2016 - 12:37

Aangepast: 24 november 2022 - 12:17

Robbert Brus

In een tijd waarin kinderen, nog voor ze kunnen lezen of schrijven, weten hoe ze een computer of tablet kunnen gebruiken, is het belangrijk dat wij als volwassenen ze daarin zo vroeg mogelijk begeleiden. Microsoft biedt in Windows 10 handige opties om de accounts van je kinderen op afstand te beheren en kindvriendelijk te maken, zodat je het gebruik zo nodig kun inperken op elk systeem waarop zij inloggen.

01 Wijze les

Microsoft heeft lering getrokken uit het verleden en de dienst, die voorheen ‘Family Safety’ heette, verbeterd. Hoewel er nog puntjes zijn die ontbreken of beter kunnen, is Microsoft met Windows 10 zeker de juiste richting ingeslagen. Zo is de vernieuwde dienst niet meer beperkt tot een apparaat, maar worden de gegevens online opgeslagen en toegepast op alle apparaten. Als je gezinsleden met hun accounts inloggen op een andere computer of tablet, zullen ingestelde restricties automatisch worden toegepast. In deze cursus leggen we uit hoe je de accounts van je gezin configureert en het digitale gebruik van je kinderen kunt bijhouden en zo nodig kunt inperken.

© PXimport

02 Een kind-account maken

Vanuit Windows 10 kun je gemakkelijk Microsoft-accounts voor de gezinsleden die dat nog niet hebben, aanmaken. Ga naar Start / Instellingen / Accounts en kies Gezin en andere personen. Klik op Een familielid toevoegen en selecteer Kind toevoegen. Kies de optie De persoon die ik wil toevoegen heeft geen e-mailadres, vul de benodigde gegevens in en klik op Volgende. Vul een geldig telefoonnummer in of klik op de blauwe tekst Een ander e-mailadres toevoegen in plaats van een telefoonnummer en ga naar Volgende. Kies of je de accountgegevens met Microsoft wil delen en klik Volgende gevolgd door Sluiten. Heb je geen Windows 10-pc bij de hand, dan kun je ook zo een account aanmaken.

© PXimport

03 Gezinsleden toevoegen

Indien de persoon al over een Microsoft-account beschikt, vul dan via Start / Instellingen / Accounts / Gezin en andere personen / Familielid toevoegen het e-mailadres van het gezinslid in en klik op Volgende. Controleer het e-mailadres en klik op Bevestigen. De persoon zal een uitnodiging in zijn mailbox ontvangen waarin gevraagd wordt of hij of zij lid wil worden van het gezin. Hiervoor hoeft alleen op de bevestigingslink in de e-mail geklikt te worden. Na het bevestigen wordt een website geopend en zijn ook de andere leden van het gezin zichtbaar.

© PXimport

04 Toegang geven

Op de computer waarop je de accounts hebt aangemaakt zullen de gezinsleden automatisch toegang krijgen. Maar op andere systemen wordt niet automatisch toegang verleend. Een gezinslid geef je toegang door naar Start / Instellingen / Accounts / Gezin en andere personen te gaan te gaan, het account te selecteren en op de knop Toestaan te klikken. Bevestig vervolgens de vraag of de persoon zich mag aanmelden door nogmaals op Toestaan te klikken.

© PXimport

05 De eerste keer inloggen

Wisselen van account kun je door op Start te klikken en vervolgens op de afbeelding van de ingelogde gebruiker. Je krijgt dan een lijst met geautoriseerde accounts te zien. De eerste keer dat een gezinslid inlogt wordt de computer klaargemaakt en de benodigde informatie geïnstalleerd, het kan het even duren voordat alles is ingesteld. Als de computer klaar is wordt gevraagd om een pincode in te stellen. Voor jonge kinderen is het gemakkelijker om het wachtwoord of pincode te vervangen voor een afbeelding. Dit doe je door naar Start / Instellingen / Accounts / Aanmeldopties te gaan en op de knop Toevoegen onder Afbeeldingswachtwoord te klikken. Vul het wachtwoord in, klik op Afbeelding kiezen en selecteer een afbeelding. Kies vervolgens drie gebaren. Je kunt klikken, maar ook lijnen trekken of cirkels maken.

© PXimport

06 Je gezin

Wanneer alle accounts zijn aangemaakt en toegang hebben op de gewenste computer, kun je online alle restricties instellen zoals tijdslimieten en kun je rapportages inschakelen zodat je de activiteiten van de kinderen kunt bijhouden. Deze instellingen worden automatisch op elk systeem toegepast zodra het gezinslid zich aanmeldt. Om de instellingen toe te passen ga je hiernaartoe en log in met het Microsoft-account van een volwassene uit het gezin. Klik op Gezin om de aangemelde gezinsleden te zien. Achter de accounts van de kinderen heb je de mogelijkheid recente activiteiten en de aankopen te controleren of de schermtijd aan te passen. In de volgende stappen nemen we elke optie onder de loep.

© PXimport

Windows 10 Mobile

© PXimport

07 Recente activiteit

Vooral bij jonge kinderen is het belangrijk dat je weet waar ze op het web belanden, welke spellen ze spelen en hoeveel tijd ze achter de computer besteden. Via de optie recente activiteit kun je zien welke websites ze hebben bezocht en kun je zo nodig kun je ook website blokkeren. Datzelfde geldt voor apps en games. Je ziet precies hoeveel tijd je kind aan een app heeft besteed en op hoeveel apparaten de app is gebruikt. Indien nodig kun je door op de link Blokkeren te klikken het gebruik een halt toeroepen. Uw kind heeft via zijn apparaat altijd de mogelijkheid toegang aan te vragen. Als je zelf ook achter de computer zit kun je gemakkelijk via het Actiecentrum de schermtijd verlengen. Daarnaast krijg je een e-mail met een aantal opties om de tijd te verlengen of de app toe te deblokkeren.

© PXimport

08 Media en games

Apps, games en media met volwassen inhoud kun je onder Apps, games en media gemakkelijk afschermen voor je kind. De inhoud wordt gefilterd op basis van de leeftijd die je zelf instelt. De restrictie is dus niet per se gekoppeld aan de echte leeftijd van het kind. Zo kun je ook het filter instellen voor een 7-jarige als je kind zes jaar oud is. Naast de leeftijdsgrens kun je hier ook de toegestane apps en games op de Xbox bekijken en kun je eventueel ook toegestane apps of games verwijderen.

© PXimport

Windows Store

Een groot nadeel van de Store in Windows 10, is dat je geen software binnen je gezin kunt delen. Gelukkig is er wel een trucje om toch software op een ander account te installeren. Open hiervoor de Windows Store op het account waarop je de software wilt installeren. Klik op account-pictogram en vervolgens op de naam van het account in het menu. Klik nogmaals op het Microsoft-account en kies Afmelden. Log vervolgens in met het account waarmee je de software al aangeschaft hebt en installeer de software. Als de software is geïnstalleerd log je weer uit en in met het account van het andere gezinslid.

© PXimport

09 Schermtijd

Onder de optie schermtijd kun je de maximale schermtijd voor je kind instellen. De schermtijd wordt toegepast en bijgehouden op alle apparaten. Je kunt vrij uitgebreid aangeven hoeveel tijd het kind totaal mag besteden en wanneer het kind achter de computer mag inloggen. Onder Dagelijks toegestaan geef je het totaalaantal uren aan. In het kader Hoeveel schermtijd, kun je vinden welke hoeveelheid geadviseerd wordt. Naast de totale tijd kun je ook toegestane momenten instellen door op de tijdbalk achter een dag te klikken. Geef een start- en een eindtijd aan en klik op Toevoegen. Dit kun je voor verschillende momenten op een dag instellen. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens de lunch of het diner de accounts automatisch laten uitschakelen. Wel zo gemakkelijk om iedereen op tijd aan de eettafel te krijgen.

© PXimport

Hoeveel schermtijd?

© PXimport

10 Aankopen en Apps downloaden

Gratis is in de wereld van apps en games een zeer relatief begrip. Het gebeurt maar al te vaak dat ouders een gratis app installeren voor hun kroost en er een maand later een rekening van honderden euro’s op de deurmat valt. Hoewel de app gratis is te downloaden kun je vaak voor enorme bedragen aan zogenoemde in-app-aankopen doen. Om deze praktijken te voorkomen kun je onder Aankoop en besteding een geldbedrag toevoegen aan het account van je kind. Zo kunnen ze niet meer dan het vooraf overgemaakte bedrag uitgeven en zelf bepalen waar ze het aan willen besteden. Ook kun je hier aangeven of je kind zelf apps en games mag downloaden op de Windows 10 Store en de Xbox One Store of dat je eventueel alle downloadmogelijkheden laat blokkeren.

11 Xbox instellen

Ook op de Xbox kun je restricties instellen. Helaas heeft Microsoft niet de schermtijdrestrictie naar Xbox gebracht, maar je kunt wel voorkomen dat je kind blootgesteld wordt aan volwassen content en je kunt voorkomen dat er online gecommuniceerd wordt. Wel zo prettig met een computer waar veelal een Kinect-camera op aangesloten is. Door op de link Xbox-privacyinstellingen te klikken word je doorgestuurd naar de Xbox-website. Log zo nodig in met je Microsoft-account en klik op het account dat je wilt beperken. Onder Privacy kun je algehele onderdelen blokkeren zoals de optie om andere personen te bekijken, video te gebruiken en spraak- of tekstberichten te gebruiken. Onder Xbox One- en Xbox 360-onlinebeveiliging kun je specifiek per spelcomputer aangeven wat is toegestaan. Daar heb je ook de mogelijkheid om te bepalen welke content mag worden gekocht en gedownload op de Xbox. Als je de gewenste beveiligingsinstellingen hebt ingesteld klik je onderop op de knop Opslaan.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000