Devolo dLAN 1200 triple+ Starter Kit – Powerline-adapter met geïntegreerde switch

© PXimport

Devolo dLAN 1200 triple+ Starter Kit – Powerline-adapter met geïntegreerde switch

Netwerk

Geplaatst: 5 december 2017 - 12:19

Aangepast: 24 november 2022 - 12:54

Jeroen Boer

Een powerline-adapter verandert ieder stopcontact in een netwerkaansluiting. Wat is nog handiger dan één netwerkaansluiting? Drie aansluitingen moet devolo gedacht hebben. Wij hebben de devolo dLAN 1200 triple+ Starter Kit met daarin een adapter met drie netwerkaansluitingen getest.

De devolo dLAN 1200 triple + Starter Kit bestaat uit twee adapters. De eerste is een exemplaar met één gigabit-poort terwijl op de tweede adapter drie gigabit-poorten zijn aangebracht. Hierdoor functioneert deze adapter ook als een gigabit-switch. De adapter is hierdoor bijvoorbeeld handig voor in je televisiekastje want je kunt naast je smart-tv ook direct je spelcomputer en mediaspeler aansluiten. Prettig is dat beide adapters voorzien zijn van een geïntegreerd stopcontact zodat je geen stopcontact verliest.

© CIDimport

Geaarde stopcontacten

De adapters maken gebruik van 1200Mbit/s-technologie die naast de nul- en fasedraad ook de aardedraad inzet voor communicatie. Voor de beste prestaties heb je dus geaarde stopcontacten nodig. De 2000Mbit/s-technologie die sommige andere fabrikanten gebruiken is ondanks het hogere getal overigens niet sneller. Dat komt doordat er powerline-chipsets van zowel Broadcom als Qualcomm Atheros beschikbaar zijn. De Powerlinesetjes met een theoretische snelheid van 2000 Mbit/s maken gebruik van een chipset van Broadcom terwijl adapters die 1200 Mbit/s communiceren een chipset van Qualcomm Atheros gebruiken.

Eenvoudige installatie

De installatie behelst niet veel meer dan de adapters op de gewenste plek in het stopcontact steken en de apparatuur aansluiten. De eerste adapter sluit je normaal gesproken bij je router aan terwijl je de tweede adapter plaatst op de plek waar je een netwerkverbinding nodig hebt. Via knopjes op de adapters kun je vervolgens een uniek versleutelingswachtwoord instellen. Dit kan eventueel ook met de bij devolo te downloaden software devolo Cockpit. Die software kun je ook gebruiken om de firmware te updaten. Doe dat vooral, want uit de doos was tijdens onze test nieuwe firmware beschikbaar.

© CIDimport

Snelheid

We hebben de powerline-adapters getest in hetzelfde scenario dat we ook bij eerdere geteste adapters gebruikt hebben. In de eerste testconditie zijn de adapters op één elektriciteitsgroep aangesloten terwijl in de tweede testconditie twee elektriciteitsgroepen gebruikt worden. Over één elektriciteitsgroep haalden de adapters een snelheid van 365 Mbit/s terwijl over twee elektriciteitsgroepen 106 Mbit/s gehaald werd. De prestaties binnen dezelfde groep zijn hiermee prima, over twee groepen is het in lijn met eerdere devolo-adapters die gebruik maken van dezelfde 1200Mbit/s-powerlinetechnologie. We hebben uit nieuwsgierigheid ook de snelheid van de gigabit-switch in de adapter getest en haalden een snelheid van 840 Mbit/s. Verkeer dat ‘lokaal’ binnen de switch blijft tussen twee apparaten die direct op de powerline-adapter zijn aangesloten haalt dus een prima snelheid.

Conclusie

Met de dLAN 1200 triple+ Starter Kit zet devolo een handig setje powerline-adapters op de markt. De snelheden zijn voor powerline-adapters prima, maar komen zoals altijd niet in de buurt van het beloofde marketinggetal. Ten opzichte van een standaardsetje powerline-adapters krijg je een handige gigabit-switch met drie poorten en ingebouwde stopcontacten. Wel is de prijs van 149 euro vooralsnog aan de hoge kant, een setje met geïntegreerde wifi is niet heel veel duurder.

8,0

ONS OORDEEL

Devolo dLAN 1200 triple+ Starter Kit

Pluspunten

Drie netwerkaansluitingen

Geïntegreerd stopcontact

Prestaties

Minpunten

Prijs

Conclusie

**Prijs:** € 149.- **Aansluitingen:** 1x 10/100/1000-netwerkaansluiting (normale adapter) en 3x 10/100/1000-netwerkaansluiting (tweede adapter) **Afmetingen:** 14,3 x 7,2 x 4,1 cm en 13 x 6,6 x 4,2 cm...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000