Amazon Echo en Echo Dot (4de generatie, internationale versie) - nu nog op taalcursus

© PXimport

Amazon Echo en Echo Dot (4de generatie, internationale versie) - nu nog op taalcursus

Geplaatst: 2 maart 2021 - 09:03

Aangepast: 14 december 2022 - 10:37

Rens Blom

Amazon verkoopt zijn spraakgestuurde Echo- en Echo Dot-luidsprekers sinds kort ook officieel in Nederland. De slimme speakers begrijpen onze taal echter nog niet en werken alleen in het Engels. Heeft een Amazon Echo kopen zin of kun je beter wachten tot ze Nederlands snappen? Computer!Totaal testte de luidsprekers en vergeleek ze met de Google Nest Audio en Mini.

De Echo-luidsprekers zijn al langer in het buitenland te koop en sinds kort ook in Nederland. Het gaat om twee modellen: de Echo Dot (60 euro) en Echo (100 euro). Amazon leende beide apparaten drie weken uit zodat ik ze kon testen en kon vergelijken met de Google Nest Mini (40 euro) en Nest Audio (95 euro). Geduchte concurrenten die gebruikmaken van Google's Assistent-spraakassistent en wél Nederlands spreken. 

Bij de Nederlandse introductie van de Echo's, in november 2020, kon Amazon niets vertellen over Nederlandse taalondersteuning. "Op dit moment hebben we nog niks om te laten zien", vertelde een topman aan Nu.nl. Navraag bij de fabrikant leert dat het statement niets veranderd is. De Alexa-spraakassistent blijft vooralsnog Brits-Engels praten. 

Installatie 

De kennismaking met de Engelstalige speakers begint bij het installeren. Steek de stekker van de Echo (Dot) in het stopcontact en download de Alexa-app voor Android of iOS. Deze app is enkel in het Engels te gebruiken. Log in of maak een account aan en volg de eenvoudige stappen om je speaker te installeren. Dit duurt slechts een paar minuten.

De app zit duidelijk in elkaar, biedt veel functies en komt naar mijn mening logischer over dan Google's Home-app. Die gebruik je voor Nest-speakers maar ook voor allerlei andere Google-domotica en -diensten. Amazons app bevalt mij beter, al is 'ie dus niet in het Nederlands te gebruiken. 

© PXimport

© PXimport

© PXimport

In het Engels praten

Een ander pluspunt van de Echo's is hun werking. De ingebouwde microfoons om je spraakcommando's en vragen op te vangen werken bijzonder goed. Ze horen mij bijna altijd direct de eerste keer en verwerken de informatie nauwkeurig en snel. Sneller dan de Nest Mini en Nest Audio, zo is mijn ervaring. Met name smart home-producten reageren sneller op spraakcommando's via de Echo-speaker. Ik merk het verschil met de Nest's omdat ik die al gebruikte en stoor me nu een beetje aan de langere verwerkingstijd van Google's platform. Het verschil is misschien een seconde, maar het valt me wel op. 

© PXimport

De grote keerzijde van al dit moois is dat je de vragen en commando's dus in het Engels moet uitspreken. Van Nederlands kan de Echo (Dot) geen chocolade maken. Geen punt voor wie goed Engels spreekt, maar als je er minder bedreven in bent, kan het even wennen zijn. Muziek afspelen en domotica bedienen heb je vast snel onder de knie, want dit gaat via korte en duidelijke commando's. Complexere vragen stellen kan lastiger zijn, zeker als je dit niet gewend bent of nu in het Nederlands doet op een Google Nest-luidspreker.

Voor een slimme luidspreker die zich focust op stembediening, is het gebrek aan Nederlandse taal een serieus aandachtspunt. Helemaal omdat Amazon niets kwijt wilt over eventuele Nederlandse taalondersteuning. 

© CIDimport

Smart home-mogelijkheden

Positiever zijn de vele smart home-mogelijkheden van de Echo's. Hieraan is te merken dat Amazon al in 2014 gestart is met de verkoop van een spraakgestuurde speaker. In de afgelopen jaren hebben veel ontwikkelaars hun producten of diensten geschikt gemaakt voor Amazon's Alexa-integratie. Heel veel domotica is daarom te bedienen via de Echo (Dot). 

Van lampen, beveiligingscamera's en robotstofzuigers tot thermostaten, televisies en luidsprekers; het assortiment is heel groot. Vrijwel alle bekende merken ondersteunen Alexa. Amazons eigen producten zijn zoals verwacht uitstekend geïntegreerd met Alexa. Zo kun je via spraakcommando's je slimme Ring-alarmsysteem bedienen, om maar een voorbeeld te noemen. 

Het zal je niet verrassen, maar de Echo's kunnen niet veel met Google's Nest-domotica. Je kunt via je stem de Nest-thermostaat bedienen en de videobeelden van een Nest-camera op een Echo-speaker met scherm laten zien. Zo'n Echo-speaker is niet via Amazon.nl te koop, wel bij de Duitse versie. 

© CIDimport

© CIDimport

De Echo heeft overigens nog een interessante functie die ontbreekt in de Echo Dot. Het gaat om een ingebouwde Zigbee-controller om domotica aan te sturen. Die controller kan een hub vervangen en betekent bijvoorbeeld dat je Philips Hue-lampen direct aan de Echo kunt koppelen. De los verkrijgbare Hue-bridge is niet nodig. Google's Nest-luidsprekers missen deze functie. 

Geluidskwaliteit van de Echo en Echo Dot

Met alle mogelijkheden van de Echo's zou je bijna vergeten dat ze ook muziek kunnen afspelen. De Echo Dot heeft als compact model één luidspreker. In de grotere Echo zitten een omhooggerichte middenluidspreker en twee tweeters die naar links en rechts wijn. Het verschil in geluidskwaliteit is groot. De Echo Dot klinkt prima voor een achtergrondmuziekje, maar stel je er niet te veel van voor. 

In vergelijking met de Nest Mini presteert de Echo Dot wel beter. Gezien de grotere behuizing is dat niet verwonderlijk. Interessanter is het kwaliteitsverschil tussen de Nest Audio en Echo. Hoewel de speakers grofweg even groot zijn, komt er beduidend beter geluid uit de Echo. Stemmen klinken duidelijker, muziekinstrumenten komen voller over en de speaker produceert veel meer bas. Hij laat zijn ondergrond - in mijn geval een Ikea-salontafel - meetrillen. De Nest Audio doet dat niet en klinkt wat doffer. 

© CIDimport

Noemenswaardig is dat je de Nest Audio alleen draadloos kunt gebruiken. De Echo Dot is via zijn line-uitgang te koppelen aan een goede luidsprekerset, die je zo slim maakt. De Echo kan dit ook en ondersteunt daarnaast line-in. Zo kun je het geluid van een externe bron uit de Echo laten klinken. Beide speakers ondersteunen bovendien bluetooth 5.0 en kunnen dus ook via deze draadloze methode muziek afspelen. Daarnaast kun je twee Echo's of Echo Dot's koppelen voor stereogeluid of juist multiroomaudio, waarbij alle luidsprekers hetzelfde afspelen. 

Privacy

Goed om te weten is dat de Echo's werken door je spraakopdrachten te laten verwerken op Amazon-servers. Dat gebeurt online en Amazon-medewerkers beluisteren een klein deel van de wereldwijde opnames om de Alexa-spraakassistent te verbeteren. De fabrikant beklemtoont al jaren dat de medewerkers niet weten van wie ze de opnames beluisteren, zo ook in 2019. 

De microfoon van de Echo-luidspreker staat standaard altijd aan. Dat vindt niet iedereen een prettige gedachte. Om die reden heeft de luidspreker een knopje dat de microfoon compleet uitschakelt, waardoor de luidspreker niets hoort. Pas als je het knopje weer indrukt, schakelt hij de microfoons weer in. 

© CIDimport

Conclusie: Amazon Echo kopen?

De Amazon Echo en Echo Dot zijn slimme luidsprekers die technisch een goede indruk achterlaten. Ze reageren nauwkeurig en snel op spraakcommando's, bieden een goede geluidskwaliteit en zijn te koppelen aan een volwaardige luidsprekerset. Amazons ervaring met smart home-functies komt tot uiting in de uitgebreide Alexa-ondersteuning van uiteenlopende diensten en producten en een gebruiksvriendelijke app. Extra handig aan de Echo is dat hij dankzij zijn Zigbee-controller ook als hub kan functioneren. 

De Echo's zijn dan ook ideaal als slimme luidspreker om hands-free muziek te luisteren en/of je smart home aan te sturen. Maar dan kom ik bij het voornaamste minpunt van de luidsprekers: ze begrijpen geen Nederlands. Dat is onpraktisch als je Nederlandse (straat)namen, radiozenders, artiesten, productnamen en winkels uitspreekt, want die snapt de Echo niet. Bovendien moet je alle vragen en commando's in het Engels stellen. Daar valt beter mee te leven, maar het blijft niet-ideaal. Google's Nest-luidsprekers zijn wél in het Nederlands te gebruiken en dat is echt een voordeel. 

Daar staat tegenover dat Google's luidsprekers minder goed klinken, muziek minder veelzijdig zijn en minder uitgebreide smart home-mogelijkheden hebben. Amazon heeft de basis dus beter op orde, maar moet nu de taalbarriére nog oplossen. De Echo en Echo Dot zijn nu daarom voor een nichépubliek, maar hebben wel enorm potentieel. 

8,0

ONS OORDEEL

Amazon Echo en Echo Dot (4de generatie)

Pluspunten

Geluidskwaliteit (Echo)

Complete, duidelijke app

Smart home-mogelijkheden

Accurate en snelle stembediening

Zigbee-controller (Echo)

Minpunten

Begrijpt geen Nederlands

App ook alleen in het Engels

Prijs Echo Dot

Conclusie

**Prijs** € 60,- (Echo Dot), € 100,- (Echo) **Kleur** Donkergrijs **Verbinding** 802.11b/g/n/ac, bluetooth 5.0, line-in (Echo Dot), line-in en line-out (Echo) **Bediening** Bluetooth, tiptoetsen, Alexa-app, spraak **Formaat** 89 x 100 x 100 millimeter (Echo Dot), 133 x 144 x 144 millimeter (Echo) (H x B x D) **Gewicht** 328 gram (Echo Dot), 970 gram (Echo) **Website** [https://amazon.nl](https://www.amazon.nl/introductie-van-echo-4e-generatie-internationale-versie-met-hoogwaardig-geluid-smart-home-hub-en-alexa-houtskool-nederlandse-taal-niet-beschikbaar/dp/B085H3DKLT/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000