ZigBee in je smarthome: dit wil je weten
ZigBee is een smarthomeprotocol dat als basis kan dienen voor een slim huis. Die basis is het netwerk waar de apparaten in huis verbinding mee kunnen maken en onderling mee kunnen communiceren. In dit artikel nemen we het protocol uitgebreid onder de loep.
Omdat de Zigbee standaard universeel is, kunnen veel apparaten er gebruik van maken. De communicatie tussen apparaten kan twee kanten op. Het is dus niet zo dat apparaat x alleen een seintje geeft aan apparaat y; y kan namelijk hetzelfde doen aan x.
Het voordeel van ZigBee is ook dat je toegang krijgt tot een uitgebreid meshnetwerk. Elk apparaat staat namelijk in verbinding met twee andere apparaten die in de buurt staan, waardoor je altijd een stabiele connectie hebt. Mocht een apparaat uitvallen, dan kunnen andere apparaten de verbinding overnemen. Het nadeel van ZigBee is dat het bereik van de devices vrij kort is, waardoor er niet te veel muren of meters tussen kunnen bestaan. In een ideale situatie is het bereik vijftien meter.
ZigBee is een open protocol
Een ander nadeel van ZigBee is dat niet elk product met elkaar in de basis kan communiceren. Het is namelijk een open protocol en dat houdt in dat fabrikanten zelf aanpassingen kunnen doorvoeren, om de standaard beter bij hun product te laten passen. In de praktijk kan dit voor de nodige verwarring zorgen. Zo zouden lampen prima met elkaar kunnen communiceren, maar kan de schakelaar roet in het eten gooien als niet elke lamp ondersteunt wordt. Dat is van tevoren niet meteen duidelijk. Je zult dus zelf actief onderzoek moeten doen als je iets wil kopen.
Verder werkt ZigBee op de 2,4 GHz-band. Dat betekent dat veel apparaten snel gecertificeerd kunnen worden voor het systeem, terwijl je ondertussen te maken krijgen met een drukke verbinding. Wifi en bluetooth werken ook op dit kanaal, waardoor er mogelijk vertraging of storing kan ontstaan. Daarnaast is het protocol energiezuinig en is het daardoor goed geschikt voor apparaten die op batterijen werken.
©PXimport
ZigBee-hub en -controller
Voor het bedienen van ZigBee-apparaten heb je wel een hub en controller nodig, aangezien je smartphone niet direct in verbinding staat met het apparaat of de apparaten. Als je denkt aan een hub dan kun je denken aan die van Philips Hue of Ikea. Vaak is het zo dat je meerdere producten van andere fabrikanten aan dezelfde hub kunt hangen, mits ze in dezelfde productcategorie vallen.
Wil je meerdere producten uit verschillende categorieën met elkaar laten communiceren, dan heb je een controller nodig. Dit wordt ook wel een gateway genoemd. Denk dan bijvoorbeeld aan de Homey of SmartThings. Zowel de hub als de gateway maakt verbinding met het internet en alle apparaten, waardoor die de spin in het web is van je smarthome. Zodoende kun je alle ZigBee-apparaten in huis met je smartphone of via je laptop aansturen, wanneer je de juiste apps geïnstalleerd hebt.