Zo geef je apps op je Chromebook toegang tot de sd-kaart

© PXimport

Zo geef je apps op je Chromebook toegang tot de sd-kaart

Laptops & ultrabooks

Geplaatst: 27 maart 2021 - 13:22

Aangepast: 25 november 2022 - 10:51

Wesley Akkerman

Je kunt bepaalde downloads op een micro-sd-kaart zetten in plaats van het interne geheugen van je Chromebook. Maar daarvoor moet je wel even een paar stappen doorlopen. Zo geef je apps als Netflix en Plex toegang tot de micro-sd-kaart als Chromebook-gebruiker.

Omdat een Chromebook gemaakt is met online werken in het achterhoofd, is het niet vreemd dat verschillende modellen uitgerust worden met weinig intern geheugen. Gelukkig beschikken veel modellen wel over een micro-sd-kaartsleuf, waarmee je het geheugen dus heel snel uitbreidt. Dat is fijn voor de mensen die toch even offline moeten werken of bepaalde bestanden willen downloaden op een Chromebook. 

Micro-sd-kaart in je Chromebook

Voordat het echter zover is, moet je toestemming geven dat apps iets op de micro-sd-kaart mogen plaatsen. Dat doe je door naar de instellingen te gaan van je Chromebook. Vervolgens open je de apparaatinstellingen en selecteer je de optie waarmee je je geheugen beheert. Je kunt ook een term als ‘geheugenbeheer’ gebruiken in de zoekbalk, dan kom je de optie vanzelf tegen. In dit nieuwe scherm zie je de naam van je micro-sd-kaart staan, met rechts daarvan een schuifregelaar. Sleep die van links naar rechts. Als die blauw is, dan heb je de handeling succesvol voltooid.

© PXimport

Nu is het de bedoeling dat het systeem zichzelf opnieuw opstart. Na het opstarten ga je wederom naar de Chrome OS-instellingen en kies je voor het kopje Google Play Store. Onder dat kopje staat een optie waarmee je de Android-voorkeuren instelt. In dit geval kun je ook het woord ‘Android’ intikken in het zoekveld, dan kom je hier ook op uit. 

De applicaties

In het volgende scherm selecteer je de optie voor applicaties en notificaties. Hier vind je een lijst met geïnstalleerde Android-applicaties. Scrol door die lijst totdat je de app gevonden hebt waarvan je wil dat die de micro-sd-kaart gebruikt (bijvoorbeeld Netflix). Bovenin kun je ook gewoon de app opzoeken die je nodig hebt, middels het zoekveld. Het is helaas niet mogelijk meerdere apps tegelijkertijd toegang te geven tot je sd-kaart. Dit is een handmatige handeling.

Heb je de app op het scherm staan die je zocht? Dan open je hem en kies je in het volgende scherm voor de optie toestemmingen. Hier kun je aangeven dat je wil dat de app toestemming heeft tot het geheugen. Je moet de schuifregelaar wederom van links naar rechts vegen. Vervolgens is het zaak dat je naar de app in kwestie gaat en daar de downloadlocatie aanpast. Sommige apps bieden die mogelijkheid aan, zoals de eerdergenoemde Netflix-app. In veel gevallen kun je namelijk kiezen of de downloadlocatie een interne of externe locatie is. De micro-sd-kaart is een externe locatie.

Heb je dit gedaan voor de apps die je voor ogen had? Dan kun je nu het beste alle apps even afsluiten en opnieuw opstarten. Vanaf dat moment hebben de ingestelde apps toegang tot de micro-sd-kaart in je Chromebook.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000