ID.nl logo
Chromebook kopen? Hier moet je op letten
© PXimport
Zekerheid & gemak

Chromebook kopen? Hier moet je op letten

Chromebooks staan bij veel mensen bekend als laptops die weinig kunnen. Onterecht, want juist doordat hardware en software op elkaar zijn afgestemd, hoeft een Chromebook minder onder de motorkap te hebben om goed te presteren. De meeste Chromebooks zijn prima in staat om te fungeren als volwaardige privé- of werklaptop. Wij vertellen je waar je bij de aanschaf op moet letten.

Tip 01: Chrome OS

Deze tip heeft niets te maken met een keuze, maar met bewustwording. Het is namelijk belangrijk om te weten dat alle Chromebooks zijn voorzien van Chrome OS, in plaats van Windows. Dit betekent dat installatie en gebruik van Windows-programma’s op een Chromebook niet mogelijk is. Dat hoeft geen enkel probleem te zijn, er zijn namelijk duizenden apps die je kunt downloaden uit de Chrome Webstore en Google Play Store en de kans is groot dat je favoriete programma, of een variant daarop, daar te vinden is. Dat is echter wel iets dat je waarschijnlijk even wilt controleren voor je besluit een Chromebook te kopen. Het zou immers zonde zijn als je een exemplaar koopt om vervolgens tot de ontdekking te komen dat je niet kunt doen wat je wilde.

©PXimport

Tip 02: Omvang

Toen Chromebooks nog maar net op de markt waren, lag de nadruk heel erg op de lage prijs en als gevolg daarvan ging het ook voornamelijk om compacte modellen. Chromebooks zijn nog steeds veel goedkoper dan reguliere laptops, maar tegenwoordig zijn er ook wat duurdere modellen met meer systeemprestaties en ook een grotere omvang. Dat laatste is wel even iets om uit te zoeken, want net als een Windows-laptop of MacBook kan een Chromebook behoorlijk groot zijn. Een te grote laptop is niet prettig als je hem vaak bij je moet dragen, maar een te kleine laptop is niet prettig als je er veel op moet werken. Bekijk dus even goed wat voor display er in zit (hoeveel inch), maar ook wat de daadwerkelijke afmeting van de Chromebook is. Er zijn namelijk steeds meer laptops met een groot display, die zo’n kleine rand om het scherm hebben, dat de afmeting van de laptop tóch meevalt.

©PXimport

Tip 03: Gewicht

In het verlengde van de omvang, is het gewicht ook iets om te bekijken. De meeste Chromebooks hebben geen harde schijf (maar in plaats daarvan een ssd) of optisch station en zijn daardoor al een stuk lichter dan sommige Windows-laptops. Er bestaan echter ook Chromebooks die wél een harde schijf hebben, en het gewicht van schermen en componenten kan sowieso sterk verschillen. Net als bij een te grote laptop, is het meesjouwen van een te zware laptop niet prettig. Je hoeft niet de Chromebook zelf in handen te hebben om dat te testen, bekijk simpelweg wat de laptop die je voor ogen hebt weegt, en neem iets in handen dat ongeveer hetzelfde weegt.

©PXimport

Let goed op aanwezige aansluitingen, dat kan onprettige verrassingen voorkomen

-

Tip 04: Aansluitingen

Wat we zo fijn vinden aan Chromebooks is dat men, ondanks het beperkte prijskaartje, vaak niet bezuinigt op de aansluitingen. Een hdmi- en usb-aansluiting vind je op vrijwel elke Chromebook, de meeste exemplaren hebben een ingebouwde kaartlezer en een enkel exemplaar ook een ingebouwde Ethernetpoort. Maar welke aansluitingen er precies aanwezig zijn, verschilt per merk en model. Soms is er wel hdmi of usb, maar dan met een microstekker, en dat is wel handig om te weten voor je een aanschaf doet. Ook in de usb-poorten zelf zit verschil. Hoeveel usb-poorten zijn er aanwezig, zijn ze van het snelste soort? Is er ook usb-type-c aanwezig, enzovoort. Je wilt immers niet tijdens het werken pas ontdekken dat er niet genoeg poorten zijn om zowel je harde schijf als je externe muis aan te sluiten.

©PXimport

Tip 05: Beeldscherm

De omvang van het beeldscherm hebben we in tip 2 al even besproken, maar het soort beeldscherm is natuurlijk ook van belang. Bevat de Chromebook van je keuze tn-technologie (diepe zwarte kleuren, hoge verversingssnelheid) of ips-technologie (grotere kijkhoek, betere kleurechtheid)? Is het mat of juist niet, hoe hoog is de helderheid (zodat je er buiten ook goed op kunt zien)? Wat is de maximale resolutie? Full hd? Of 4K (op het moment van schrijven nog slechts aangekondigd)? En is zo’n superhoge resolutie belangrijk voor je, of zie je het verschil nauwelijks. Dit zijn dingen die deels met specificaties af te vangen zijn, maar in alle eerlijkheid raden we je liever aan om naar de winkel te gaan en het beeldscherm met eigen ogen te bekijken. Je zult er toch flink wat uren naar moeten kijken en dan moet het wel een beeldscherm zijn dat je prettig vindt.

©PXimport

Tip 06: Aanraakscherm

Een beeldscherm is niet altijd alleen om naar te kijken, in steeds meer gevallen is het ook interactief. We zien steeds meer Chromebooks met een aanraakscherm, wat handig is als je niet de hele dag je muis wilt gebruiken. Daar zeggen we wel direct bij: staar je niet blind op een aanraakscherm. Zo’n scherm is eigenlijk pas handig als je een Chromebook hebt die je helemaal om kunt klappen, zodat je van de laptop een tablet maakt. In dit geval is het toetsenbord niet in beeld en is het aanraakscherm je enige optie. Is je Chromebook niet omklapbaar, dan is het aanraakscherm wat ons betreft weinig efficiënt en zonde om extra voor te betalen.

©PXimport

Er komen waarschijnlijk steeds meer Chromebook-tablets met los te koppelen toetsenbord

-

Tip 07: Detachable screen

Dit is voor Nederland nog een klein beetje toekomstmuziek, maar we verwachten komend jaar een flink aantal Chromebooks met ‘detachable screens’. Dit zijn Chromebooks waarvan de systeemhardware zich niet in de body maar in het schermdeel bevindt. Dat levert een Chromebook-tablet op met los te koppelen toetsenbord, in plaats van een Chromebook-laptop met vast – en eventueel omklapbaar - scherm. Qua opzet dus te vergelijken met de Microsoft Surface Pro, maar dan als Chromebook in plaats van Windows-computer. Op het moment van schrijven was van dit type Chromebook alleen de HP Chromebook X2 in Nederland verkrijgbaar, maar er komen ongetwijfeld meer bij. Dus als dit concept je aanspreekt is het misschien een idee om een aankoop nog een half jaartje uit te stellen voor meer keuze en waarschijnlijk lagere prijzen.

©PXimport

Tip 08: Opslagcapaciteit

In een artikel over Windows-laptops zou opslagcapaciteit wat ons betreft een breekpunt zijn. Een Chromebook afrekenen op z’n opslagcapaciteit zou echter niet eerlijk zijn. Chromebooks zijn juist ontwikkeld met het oog op online opslag, zodat een grote harde schijf of dure ssd niet noodzakelijk is. Het is daarbij goed om te weten dat Google de eigenaar van een Chromebook gratis 100 GB opslagcapaciteit geeft in Google Drive, naast de standaard opslagcapaciteit die het bedrijf aanbiedt via de clouddienst. Desalniettemin is het natuurlijk wel fijn als je ook lokaal wat zaken op kunt slaan (al was het alleen maar om Netflix-films en series te downloaden, iets wat met een Chromebook wel kan en met een Windows-laptop niet). De opslagcapaciteit van Chromebooks loopt nogal uiteen. We zien Chromebooks met 32 GB opslagcapaciteit, maar ook met 256 GB, en zelfs meer dan een TB, al zit daar dan een reguliere harde schijf ingebouwd. Denk voor je overgaat tot een aankoop goed na of je vaak offline bent (waarbij je dus geen toegang hebt tot cloud-opslag) en of je andere redenen kunt verzinnen waarom offline opslag belangrijk voor je is. Als blijkt dat dat niet zo is, kun je veel geld besparen door voor weinig opslagcapaciteit te gaan.

©PXimport

Tip 09: CPU en geheugen

Ook rekenkracht is voor een Chromebook minder relevant dan voor een Windows-laptop, maar helemaal onbelangrijk willen we het niet noemen. Zo mag je aannemen dat een Chromebook met een Intel Celeron-processor en 4 GB geheugen, aanzienlijk minder krachtig is dan een laptop met een Intel Core i5-processor met 8 GB geheugen, en dat verschil zul je ook terugzien in het prijskaartje. Het blijft lastig, zéker als het om een Chromebook gaat, om te bepalen welke processor nu precies zorgt voor welke prestaties. Onze ervaring is dat een Chromebook met een prijs tot ongeveer zeshonderd euro vooral bedoeld is voor basale zaken, als internet, mail, tekstverwerking enzovoort. Chromebooks boven dat bedrag zijn meestal krachtig genoeg om ook andere zaken, zoals fotobewerking en lichte games aan te kunnen. Boven de duizend euro kun je ook gaan denken aan videobewerking.

©PXimport

Tip 10: Videokaart

De processor en het geheugen bepalen in grote mate hoeveel je met je Chromebook kunt doen, maar als het gaat om grafische applicaties, zoals games en videobewerking, dan is de ingebouwde videokaart van groot belang. We kunnen helaas niet een specifieke videokaart noemen die je in staat zal stellen tot videobewerking, sterker nog, zelfs het onderscheid tussen een afzonderlijke videokaart en een geïntegreerde chip op het moederbord is niet doorslaggevend. Het handigste om te doen is bekijken welke videokaart de Chromebook van je keuze aan boord heeft, en met Google zoeken wat de mogelijkheden zijn van die kaart. Dit loont echt de moeite, want er zijn soms Chromebooks die je verrassen en waarmee je voor een redelijke prijs meer kunt dan met modellen van de concurrentie.

©PXimport

Tip 11: Batterij

Tot slot, wat ons betreft één van de belangrijkste afwegingen: de capaciteit van de batterij. Die verschilt bij Chromebooks gigantisch. Er zijn heel veel Chromebooks met een batterij die het zo’n 12 tot 14 uur uithoudt, alvorens opgeladen te moeten worden. Er zijn echter ook negatieve uitschieters, die het maar vier uur uithouden. Dat hoeft niet erg te zijn. Als je je laptop voornamelijk thuis aan het stroom gebruikt, zal de capaciteit van de batterij niet zo boeiend zijn. Mocht je de Chromebook vaak onderweg gaan gebruiken, dan is 8 tot 10 uur toch wel het minste dat je van het apparaat mag verwachten.

©PXimport

Kooptips

Er zijn weinig producten die qua prijs en prestaties zo uiteenlopen als Chromebooks. We hebben daarom ook drie verschillende soorten voor je op een rij gezet: een instapmodel, een model uit het middensegment, en een model uit de topklasse. Soort: Lenovo N23 Chromebook 80YS005JNH Prijs: € 229,- Het is onvoorstelbaar dat je tegenwoordig voor 229 euro een complete laptop kunt kopen, maar deze N23 van Lenovo bewijst dat dat toch echt geen fictie is. Het display is met een omvang van 11,6 inch natuurlijk wél echt heel klein, en de Celeron processor en 4 GB geheugen geven je niet heel veel rekenkracht. Dat maakt deze Chromebook echter juist ideaal voor bijvoorbeeld in de schoolbanken, want de laptop is vederlicht (1350 gram) en de batterij gaat maar liefst tien (!) uur mee. Soort: Acer Chromebook 15 CB515-1HT-P9M1 Prijs: € 569,- Wie niet teveel wil betalen, maar wel een Chromebook wil met wat kracht onder de motorkap, kan bij dit model van Acer terecht. Een ips-display (full-hd) van maar liefst 15 inch, en aan boord een Intel Pentium quadcore-processor, 8 GB geheugen en 64 GB opslagcapaciteit. Zwaar gamen en video monteren kun met deze laptop niet, maar verder hoef je je niet in te houden. Een ideale tussenoplossing. Soort: Acer Chromebook Spin 13 CP713-1WN-866Q Prijs: € 1199,- Hoewel het aanraakscherm van deze omklapbare Acer Chromebook wat aan de kleine kant is (13,5) inch, blinkt deze laptop uit op het gebied van prestaties. Aan boord heeft deze Chromebook een krachtige Intel Core i7 quadcore-processor en maar liefst 16 GB geheugen. De resolutie van het ips-beeldscherm is quad-hd, oftewel 2256 x 1504 pixels. Een prima Chromebook voor games, foto- en videobewerking, maar bestel dan wel een extra harde schijf, want met 128 GB kom je niet zo heel ver.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
© Rens Blom
Huis

Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

Plus- en minpunten
  • Eigen, luxe ontwerp
  • Goed scherm
  • Zes jaar beveiligingsupdates
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Moto AI niet altijd nuttig

De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

Opvallend ontwerp

De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

©Rens Blom

De Edge 60 Fusion valt lekker op.

De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

Complete smartphone

We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

©Rens Blom

Het grote scherm ziet er goed uit

Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

©Rens Blom

Camera's

De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

©Rens Blom

©Rens Blom

Zes jaar updates

Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

©Rens Blom

Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

▼ Volgende artikel
WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland
© ID.nl
Huis

WhatsApp, Google Maps en DigiD populairste apps in Nederland

WhatsApp is de meest geïnstalleerde app op Nederlandse smartphones, gevolgd door Google Maps, DigiD en YouTube. Dat blijkt uit het Mobile App Trends Report 2025 van Framna. Voor dit rapport zijn 600 apps geanalyseerd en 9.000 gebruikers ondervraagd.

Praktisch wint het van nieuws

De Top 20 laat een duidelijke voorkeur zien voor praktische apps, zoals 9292, NS, PostNL en Buienradar. Ook supermarktapps als die van Albert Heijn en Lidl Plus zijn vertegenwoordigd; terwijl ook Marktplaats, Bol en Spotify populair zijn.Nieuwsapps van onder andere NU.nl, NOS en De Telegraaf ontbreken. Daarin verschilt Nederland bijvoorbeeld van Scandinavische landen als Zweden en Denemarken, waarin de categorie nieuwsapps sterker scoort.

Kijken we naar sociale media, dan staan Facebook, Instagram en LinkedIn wel in de Top 20, maar TikTok ontbreekt.

Hoge waardering ≠ (automatisch) vaak geïnstalleerd

Framna keek niet alleen naar hoeveel een app wordt geïnstalleerd, maar ook naar de mate van waardering. De zogeheten "App Pulse-score" is gebaseerd op tevredenheid, gebruikswaarde, relevantie en het imago van de aanbieder. Op basis van die score staan WhatsApp, Spotify en ChatGPT bovenaan. Opvallend: sommige apps met een hoge App Pulse-score – zoals ChatGPT en Teletekst – komen niet voor in de lijst van meest geïnstalleerde apps.

WhatsApp niet weg te denken

WhatsApp is met een gebruikspercentage van 97 procent met afstand de populairste app in Nederland. De app wordt zowel privé als zakelijk gebruikt, onder meer voor klantenservice, groepsgesprekken en afspraakherinneringen. Daarmee speelt WhatsApp een centrale rol in de digitale communicatie van veel Nederlanders.

DigiD en Tikkie onmisbaar geworden

Ook DigiD en Tikkie zijn breed ingeburgerd. DigiD is de standaard geworden voor online toegang tot overheidsdiensten en zorginstanties. Tikkie wordt veel gebruikt voor het eenvoudig terugbetalen van bedragen onderling. Beide apps combineren gebruiksgemak met een duidelijke functie, waardoor ze inmiddels voor veel gebruikers tot de vaste uitrusting van hun telefoon behoren.

Social media dagelijks het meest geopend

In het onderzoek is ook gekeken naar het daadwerkelijke gebruik van apps. Social media worden het vaakst dagelijks geopend (door 62 procent van de ondervraagden), gevolgd door nieuwsapps (61 procent), financiële apps (31 procent) en entertainmentapps (28 procent). Toch halen nieuwsapps de top 20 van meest gebruikte apps niet.

De 20 meest gedownloade apps in Nederland

1: WhatsApp

2: Google Maps

3: DigiD

4: YouTube

5: Facebook

6: Marktplaats

7: Instagram

8: Albert Heijn

9: Spotify

10: Bol

11: PostNL

12: Messenger

13: NS

14: Netflix

15: Buienradar

16: Tikkie

17: Lidl Plus

18: LinkedIn

19: 9292

20: ING