ID.nl logo
Chromebook kopen? Hier moet je op letten
© PXimport
Zekerheid & gemak

Chromebook kopen? Hier moet je op letten

Chromebooks staan bij veel mensen bekend als laptops die weinig kunnen. Onterecht, want juist doordat hardware en software op elkaar zijn afgestemd, hoeft een Chromebook minder onder de motorkap te hebben om goed te presteren. De meeste Chromebooks zijn prima in staat om te fungeren als volwaardige privé- of werklaptop. Wij vertellen je waar je bij de aanschaf op moet letten.

Tip 01: Chrome OS

Deze tip heeft niets te maken met een keuze, maar met bewustwording. Het is namelijk belangrijk om te weten dat alle Chromebooks zijn voorzien van Chrome OS, in plaats van Windows. Dit betekent dat installatie en gebruik van Windows-programma’s op een Chromebook niet mogelijk is. Dat hoeft geen enkel probleem te zijn, er zijn namelijk duizenden apps die je kunt downloaden uit de Chrome Webstore en Google Play Store en de kans is groot dat je favoriete programma, of een variant daarop, daar te vinden is. Dat is echter wel iets dat je waarschijnlijk even wilt controleren voor je besluit een Chromebook te kopen. Het zou immers zonde zijn als je een exemplaar koopt om vervolgens tot de ontdekking te komen dat je niet kunt doen wat je wilde.

©PXimport

Tip 02: Omvang

Toen Chromebooks nog maar net op de markt waren, lag de nadruk heel erg op de lage prijs en als gevolg daarvan ging het ook voornamelijk om compacte modellen. Chromebooks zijn nog steeds veel goedkoper dan reguliere laptops, maar tegenwoordig zijn er ook wat duurdere modellen met meer systeemprestaties en ook een grotere omvang. Dat laatste is wel even iets om uit te zoeken, want net als een Windows-laptop of MacBook kan een Chromebook behoorlijk groot zijn. Een te grote laptop is niet prettig als je hem vaak bij je moet dragen, maar een te kleine laptop is niet prettig als je er veel op moet werken. Bekijk dus even goed wat voor display er in zit (hoeveel inch), maar ook wat de daadwerkelijke afmeting van de Chromebook is. Er zijn namelijk steeds meer laptops met een groot display, die zo’n kleine rand om het scherm hebben, dat de afmeting van de laptop tóch meevalt.

©PXimport

Tip 03: Gewicht

In het verlengde van de omvang, is het gewicht ook iets om te bekijken. De meeste Chromebooks hebben geen harde schijf (maar in plaats daarvan een ssd) of optisch station en zijn daardoor al een stuk lichter dan sommige Windows-laptops. Er bestaan echter ook Chromebooks die wél een harde schijf hebben, en het gewicht van schermen en componenten kan sowieso sterk verschillen. Net als bij een te grote laptop, is het meesjouwen van een te zware laptop niet prettig. Je hoeft niet de Chromebook zelf in handen te hebben om dat te testen, bekijk simpelweg wat de laptop die je voor ogen hebt weegt, en neem iets in handen dat ongeveer hetzelfde weegt.

©PXimport

Let goed op aanwezige aansluitingen, dat kan onprettige verrassingen voorkomen

-

Tip 04: Aansluitingen

Wat we zo fijn vinden aan Chromebooks is dat men, ondanks het beperkte prijskaartje, vaak niet bezuinigt op de aansluitingen. Een hdmi- en usb-aansluiting vind je op vrijwel elke Chromebook, de meeste exemplaren hebben een ingebouwde kaartlezer en een enkel exemplaar ook een ingebouwde Ethernetpoort. Maar welke aansluitingen er precies aanwezig zijn, verschilt per merk en model. Soms is er wel hdmi of usb, maar dan met een microstekker, en dat is wel handig om te weten voor je een aanschaf doet. Ook in de usb-poorten zelf zit verschil. Hoeveel usb-poorten zijn er aanwezig, zijn ze van het snelste soort? Is er ook usb-type-c aanwezig, enzovoort. Je wilt immers niet tijdens het werken pas ontdekken dat er niet genoeg poorten zijn om zowel je harde schijf als je externe muis aan te sluiten.

©PXimport

Tip 05: Beeldscherm

De omvang van het beeldscherm hebben we in tip 2 al even besproken, maar het soort beeldscherm is natuurlijk ook van belang. Bevat de Chromebook van je keuze tn-technologie (diepe zwarte kleuren, hoge verversingssnelheid) of ips-technologie (grotere kijkhoek, betere kleurechtheid)? Is het mat of juist niet, hoe hoog is de helderheid (zodat je er buiten ook goed op kunt zien)? Wat is de maximale resolutie? Full hd? Of 4K (op het moment van schrijven nog slechts aangekondigd)? En is zo’n superhoge resolutie belangrijk voor je, of zie je het verschil nauwelijks. Dit zijn dingen die deels met specificaties af te vangen zijn, maar in alle eerlijkheid raden we je liever aan om naar de winkel te gaan en het beeldscherm met eigen ogen te bekijken. Je zult er toch flink wat uren naar moeten kijken en dan moet het wel een beeldscherm zijn dat je prettig vindt.

©PXimport

Tip 06: Aanraakscherm

Een beeldscherm is niet altijd alleen om naar te kijken, in steeds meer gevallen is het ook interactief. We zien steeds meer Chromebooks met een aanraakscherm, wat handig is als je niet de hele dag je muis wilt gebruiken. Daar zeggen we wel direct bij: staar je niet blind op een aanraakscherm. Zo’n scherm is eigenlijk pas handig als je een Chromebook hebt die je helemaal om kunt klappen, zodat je van de laptop een tablet maakt. In dit geval is het toetsenbord niet in beeld en is het aanraakscherm je enige optie. Is je Chromebook niet omklapbaar, dan is het aanraakscherm wat ons betreft weinig efficiënt en zonde om extra voor te betalen.

©PXimport

Er komen waarschijnlijk steeds meer Chromebook-tablets met los te koppelen toetsenbord

-

Tip 07: Detachable screen

Dit is voor Nederland nog een klein beetje toekomstmuziek, maar we verwachten komend jaar een flink aantal Chromebooks met ‘detachable screens’. Dit zijn Chromebooks waarvan de systeemhardware zich niet in de body maar in het schermdeel bevindt. Dat levert een Chromebook-tablet op met los te koppelen toetsenbord, in plaats van een Chromebook-laptop met vast – en eventueel omklapbaar - scherm. Qua opzet dus te vergelijken met de Microsoft Surface Pro, maar dan als Chromebook in plaats van Windows-computer. Op het moment van schrijven was van dit type Chromebook alleen de HP Chromebook X2 in Nederland verkrijgbaar, maar er komen ongetwijfeld meer bij. Dus als dit concept je aanspreekt is het misschien een idee om een aankoop nog een half jaartje uit te stellen voor meer keuze en waarschijnlijk lagere prijzen.

©PXimport

Tip 08: Opslagcapaciteit

In een artikel over Windows-laptops zou opslagcapaciteit wat ons betreft een breekpunt zijn. Een Chromebook afrekenen op z’n opslagcapaciteit zou echter niet eerlijk zijn. Chromebooks zijn juist ontwikkeld met het oog op online opslag, zodat een grote harde schijf of dure ssd niet noodzakelijk is. Het is daarbij goed om te weten dat Google de eigenaar van een Chromebook gratis 100 GB opslagcapaciteit geeft in Google Drive, naast de standaard opslagcapaciteit die het bedrijf aanbiedt via de clouddienst. Desalniettemin is het natuurlijk wel fijn als je ook lokaal wat zaken op kunt slaan (al was het alleen maar om Netflix-films en series te downloaden, iets wat met een Chromebook wel kan en met een Windows-laptop niet). De opslagcapaciteit van Chromebooks loopt nogal uiteen. We zien Chromebooks met 32 GB opslagcapaciteit, maar ook met 256 GB, en zelfs meer dan een TB, al zit daar dan een reguliere harde schijf ingebouwd. Denk voor je overgaat tot een aankoop goed na of je vaak offline bent (waarbij je dus geen toegang hebt tot cloud-opslag) en of je andere redenen kunt verzinnen waarom offline opslag belangrijk voor je is. Als blijkt dat dat niet zo is, kun je veel geld besparen door voor weinig opslagcapaciteit te gaan.

©PXimport

Tip 09: CPU en geheugen

Ook rekenkracht is voor een Chromebook minder relevant dan voor een Windows-laptop, maar helemaal onbelangrijk willen we het niet noemen. Zo mag je aannemen dat een Chromebook met een Intel Celeron-processor en 4 GB geheugen, aanzienlijk minder krachtig is dan een laptop met een Intel Core i5-processor met 8 GB geheugen, en dat verschil zul je ook terugzien in het prijskaartje. Het blijft lastig, zéker als het om een Chromebook gaat, om te bepalen welke processor nu precies zorgt voor welke prestaties. Onze ervaring is dat een Chromebook met een prijs tot ongeveer zeshonderd euro vooral bedoeld is voor basale zaken, als internet, mail, tekstverwerking enzovoort. Chromebooks boven dat bedrag zijn meestal krachtig genoeg om ook andere zaken, zoals fotobewerking en lichte games aan te kunnen. Boven de duizend euro kun je ook gaan denken aan videobewerking.

©PXimport

Tip 10: Videokaart

De processor en het geheugen bepalen in grote mate hoeveel je met je Chromebook kunt doen, maar als het gaat om grafische applicaties, zoals games en videobewerking, dan is de ingebouwde videokaart van groot belang. We kunnen helaas niet een specifieke videokaart noemen die je in staat zal stellen tot videobewerking, sterker nog, zelfs het onderscheid tussen een afzonderlijke videokaart en een geïntegreerde chip op het moederbord is niet doorslaggevend. Het handigste om te doen is bekijken welke videokaart de Chromebook van je keuze aan boord heeft, en met Google zoeken wat de mogelijkheden zijn van die kaart. Dit loont echt de moeite, want er zijn soms Chromebooks die je verrassen en waarmee je voor een redelijke prijs meer kunt dan met modellen van de concurrentie.

©PXimport

Tip 11: Batterij

Tot slot, wat ons betreft één van de belangrijkste afwegingen: de capaciteit van de batterij. Die verschilt bij Chromebooks gigantisch. Er zijn heel veel Chromebooks met een batterij die het zo’n 12 tot 14 uur uithoudt, alvorens opgeladen te moeten worden. Er zijn echter ook negatieve uitschieters, die het maar vier uur uithouden. Dat hoeft niet erg te zijn. Als je je laptop voornamelijk thuis aan het stroom gebruikt, zal de capaciteit van de batterij niet zo boeiend zijn. Mocht je de Chromebook vaak onderweg gaan gebruiken, dan is 8 tot 10 uur toch wel het minste dat je van het apparaat mag verwachten.

©PXimport

Kooptips

Er zijn weinig producten die qua prijs en prestaties zo uiteenlopen als Chromebooks. We hebben daarom ook drie verschillende soorten voor je op een rij gezet: een instapmodel, een model uit het middensegment, en een model uit de topklasse. Soort: Lenovo N23 Chromebook 80YS005JNH Prijs: € 229,- Het is onvoorstelbaar dat je tegenwoordig voor 229 euro een complete laptop kunt kopen, maar deze N23 van Lenovo bewijst dat dat toch echt geen fictie is. Het display is met een omvang van 11,6 inch natuurlijk wél echt heel klein, en de Celeron processor en 4 GB geheugen geven je niet heel veel rekenkracht. Dat maakt deze Chromebook echter juist ideaal voor bijvoorbeeld in de schoolbanken, want de laptop is vederlicht (1350 gram) en de batterij gaat maar liefst tien (!) uur mee. Soort: Acer Chromebook 15 CB515-1HT-P9M1 Prijs: € 569,- Wie niet teveel wil betalen, maar wel een Chromebook wil met wat kracht onder de motorkap, kan bij dit model van Acer terecht. Een ips-display (full-hd) van maar liefst 15 inch, en aan boord een Intel Pentium quadcore-processor, 8 GB geheugen en 64 GB opslagcapaciteit. Zwaar gamen en video monteren kun met deze laptop niet, maar verder hoef je je niet in te houden. Een ideale tussenoplossing. Soort: Acer Chromebook Spin 13 CP713-1WN-866Q Prijs: € 1199,- Hoewel het aanraakscherm van deze omklapbare Acer Chromebook wat aan de kleine kant is (13,5) inch, blinkt deze laptop uit op het gebied van prestaties. Aan boord heeft deze Chromebook een krachtige Intel Core i7 quadcore-processor en maar liefst 16 GB geheugen. De resolutie van het ips-beeldscherm is quad-hd, oftewel 2256 x 1504 pixels. Een prima Chromebook voor games, foto- en videobewerking, maar bestel dan wel een extra harde schijf, want met 128 GB kom je niet zo heel ver.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit
Huis

Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol van de Bespoke AI Jet Ultra aangekondigd. Deze snoerloze steelstofzuiger wordt omschreven als een zeer krachtig model, en werd eerder onthuld tijdens het Welcome to Bespoke AI-evenement.

Het apparaat beschikt over een verbeterde AI Cleaning Mode 2.0 en een geavanceerd HEPA-filtratiesysteem. De Bespoke AI Jet Ultra heeft volgens tests een zuigkracht tot 400 W. De HexaJet-motor speelt hierbij een belangrijke rol: de zeshoekige statorstructuur met een tweefasige diffuser en dunnere waaier verbeteren de luchtstroom en verhogen de efficiëntie. In de minimale vermogensstand kan de stofzuiger tot ongeveer 100 minuten werken op één accu. 

"Dit nieuwe model bouwt voort op het eerdere succes van de Bespoke AI Jet," aldus Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

Intelligente schoonmaakondersteuning

Het toestel is uitgerust met de verbeterde AI Cleaning Mode 2.0. In deze modus worden de druk op de borstel en de luchtdruk tijdens het stofzuigen gedetecteerd, waarna zes verschillende schoonmaakomgevingen kunnen worden herkend. De schoonmaakprestaties worden vervolgens automatisch aangepast. De Active Dual Brush kan onderscheid maken tussen normale en hoogpolige tapijten, terwijl de Slim LED Brush+ hoeken kan detecteren. 

Door het vermogen en de borstelsnelheid aan verschillende schoonmaakomgevingen aan te passen, verbruikt de batterij volgens Samsung tot 21 procent minder energie en neemt de wendbaarheid tot 8 procent toe met prestaties die vergelijkbaar zijn met de middelste vermogensstand. 

Verbeterd filtratiesysteem

Samsung heeft het filtratiesysteem verbeterd om stofdeeltjes op te vangen wanneer de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. De Bespoke AI Jet Ultra beschikt over een meerlaags filtersysteem dat fijnstof effectief opvangt. Binnenkomende lucht passeert interne compartimenten zoals de cycloon en een filter van metaalgaas die achtereenvolgens stofdeeltjes opvangen, wat volgens het bedrijf resulteert in een filtratie-efficiëntie van 99,999 procent. 

Het HEPA-filtersysteem vangt stofdeeltjes op tot 0,3 µm, waardoor er minder stof in de lucht terechtkomt. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Bespoke AI Jet Ultra is verkrijgbaar in twee kleuren: Satin Black en Satin Mint. De adviesprijs voor beide modellen is 1349 euro. De stofzuiger zal vanaf eind april te koop zijn in de Benelux.

Bekijk hier andere Samsung-stofzuigers op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app
© Алексей Закиров - stock.adobe.com
Huis

Goed alternatief voor EasyPark? Zo werkt de Q-Park-app

Nu de parkeer-app EasyPark onder vuur ligt vanwege de fors hogere servicekosten die vanaf 1 mei 2025 in rekening worden gebracht, is het tijd om eens te kijken naar alternatieven. De app van Q-Park bijvoorbeeld: stukken goedkoper en ook nog eens makkelijk in gebruik.

Om te beginnen download je de Q-Park-app via Apple App Store of Google Play Store . Open na de installatie de app en druk op Inloggen wanneer je al een account hebt, of kies voor Account aanmaken om je registratie te voltooien. Je ontvangt ook nog een bevestigingscode per mail die je moet invullen tijdens de registratie. Een werkend e-mailadres is dus belangrijk.

Voer vervolgens je e-mailadres en wachtwoord in en tik op Bevestigen. Eenmaal ingelogd krijg je toegang tot het hoofdscherm, waar je beschikbare parkeergarages in jouw buurt vindt.

View post on TikTok

Dit scherm toont in real time hoeveel plaatsen er nog vrij zijn en wat de verwachte kosten zijn. Wil je direct instructies naar een locatie? Raak dan Navigeren aan en gebruik de ingebouwde routebeschrijving van je toestel. Houd er rekening mee dat je soms toestemming moet geven voor locatiediensten, wat je bij de eerste keer gebruik in de systeeminstellingen kunt regelen. Zo ben je binnen enkele minuten klaar om overal vlot te parkeren, zonder eindeloos rondjes te hoeven rijden in drukke stadscentra. 

Betalen en tariefoverzicht

Per parkeergarage of -terrein kun je direct zien hoeveel elektrische oplaadpunten er zijn. Als je echter benieuwd bent naar de parkeerkosten, dan wordt het je in de app niet heel gemakkelijk gemaakt. Die kosten zijn namelijk niet opgenomen in de app: je wordt doorverwezen naar de website van Q-Park, waar je vervolgens alsnog handmatig de parkeerlocatie moet invoeren. Niet heel gebruikersvriendelijk.

Parkeren op straat gaat gelukkig wel iets eenvoudiger: daar hoef je alleen de parkeersessie te starten. Als je creditcard of bankrekening is gekoppeld, hoef je vervolgens verder nergens meer naar om te kijken.

De app houdt de duur van je parkeeractie bij en rekent automatisch het juiste bedrag af. Zo voorkom je onnodige boetes. Zodra je terug bij je auto bent, beëindig je de sessie via Parkeersessie stoppen. Houd er rekening mee dat sommige locaties een maximaal dagtarief hanteren. Door dit vooraf te checken, kom je nooit voor verrassingen te staan. Ook prettig is dat je geen transactiekosten betaalt als je op straat parkeert, zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij EasyPark.

Makkelijk garages inrijden

Een andere handige optie is de functie mobiel parkeren. Als je dit in de app instelt, kun je voortaan automatisch parkeergarages van Q-Park inrijden waar nummerbordherkenning is ingeschakeld. Welke dat zijn, zie je in de app. In de app geef je daartoe het nummerbord van je auto op, maak je een koppeling met iDeal of je creditcard en na het verifiëren van je rekeningnummer door middel van een machtiging van één cent wordt de betaling voortaan automatisch afgeschreven wanneer je de parkeergarage of het parkeerterrein afrijdt. Je betaalt in deze gevallen ook geen 40 cent transactiekosten. En: zowel bij het in- als uitrijden wordt de slagboom automatisch voor je geopend.

Handige tips

Het leuke aan de de Q-Park-app is dat deze meer biedt meer dan alleen het parkeren zelf. Zo kun je meldingen inschakelen door op Instellingen en vervolgens Pushmeldingen te tikken. Hierdoor ontvang je een notificatie wanneer je parkeersessie bijna afloopt of wanneer er een actietarief geldt.

Stel je voor dat je met vrienden dineert in een onbekende stad: de functie Vind mijn auto wijst je exact de weg terug naar je parkeerplek. Alles werkt intuïtief, omdat de app een overzichtelijke interface heeft en jou begeleidt bij elke stap. Mocht je tegen problemen aanlopen, dan kun je met Help direct contact opnemen met de supportafdeling. Let op dat je je gegevens up-to-date houdt, zodat je altijd toegang hebt tot de juiste betaalopties.

Meerdere auto's

Heb je meerdere auto's of wil je je account delen met anderen? Dat kan ook: in je profiel kun je namelijk meerdere nummerborden toevoegen. Logt iemand anders op een andere telefoon in met hetzelfde account, dan kan deze persoon de app dus ook gebruiken voor zijn of haar auto.

Tot slot

De Q-Park-app bespaart je kostbare tijd door parkeren makkelijk te maken en automatisch je betalingen te regelen. Dankzij de duidelijke interface en realtime informatie vind je moeiteloos beschikbare parkeerlocaties. Bovendien kun je snel je parkeeractie verlengen en betaalopties beheren, zodat je nooit meer onnodig betaalt. Prettig daarbij is dat je geen transactiekosten betaalt.