Google kondigt Chromebooks voor cloud gaming aan

Google kondigt Chromebooks voor cloud gaming aan

Geplaatst: 14 oktober 2022 - 07:31

Aangepast: 25 november 2022 - 11:50

Wesley Akkerman

Hoewel Chromebooks an sich niet bekend staan om hun gamingkwaliteiten, kun je er toch prima een game op spelen via de cloud. Daarom presenteert Google, in samenwerking met drie partners, nieuwe modellen waarop je via de cloud je favoriete spellen kunt spelen.

De nieuwe Chromebooks zijn de Acer Chromebook 516 GE, Asus Chromebook Vibe CX55 Flip en Ideapad Gaming Chromebook van Lenovo. De genoemde modellen hebben overeenkomende opties en mogelijkheden die de game-ervaring moeten bevorderen. Zo zijn ze uitgerust met hoge resolutie-schermen met een verversingssnelheid van 120 Hertz en anti-ghosting-opties.

 

Ghosting is een effect in games waarbij het lijkt alsof een deel van het beeld achterblijft wanneer de processor het volgende beeld al laadt. Dan kan het scherm de actie niet bijhouden, wat een soort spookachtig effect oplevert op het scherm. Dat zou je dus niet op deze Chromebooks tegenkomen. Ook zijn er RGB-toetsenbord en is er ondersteuning voor de nieuwe wifi 6e-standaard.

Google kondigt Chromebooks voor cloud gaming aan-22448300

Chromebooks voor gaming

 

Dit is een opvallende move van Google, dat net de stekker uit zijn eigen cloudgamingdienst Stadia trok. Uiteraard is dit niet de enige streamingdienst waarmee je videogames naar je lokale hardware streamt. Zo heb je ook opties als Nvidia Geforce Now en Xbox Cloud Gaming. Om alles in goede banen te leiden zocht Google onder meer de samenwerking met Nvidia op.

 

Geforce Now biedt verschillende abonnementen aan, waarvan optie RTX 3080 de hoogste en duurste is. Voor 19,99 euro per maand stream je games in 120 frames per seconde en meer; en deze optie is ook beschikbaar voor de nieuwe Chromebooks. De resolutie bedraagt maximaal 1.600p. Verder krijg je toegang tot een techniek genaamd ray tracing, voor realistische visuals.

 

Daarnaast kun je dus aan de slag gaan met Xbox Cloud Gaming. Dit is een webapp die je op je Chromebook kunt installeren (Geforce Now is een gewone app). Via de Xbox-bibliotheek krijg je toegang tot honderden games, waaronder Microsofts eigen titels. Denk dan aan Forza Horizon 5, Grounded en Microsoft Flight Simulator (je hebt hier wel een Xbox Game Pass Ultimate-abonnement voor nodig).

Google kondigt Chromebooks voor cloud gaming aan-22448297

Games streamen naar Chromebooks

 

Het mooiste aan het streamen van videogames, is dat je daar – over het algemeen – geen dure of ingewikkelde hardware voor nodig hebt. Je moet wel beschikken over een relatief goed scherm en een stabiele internetverbinding. Maar je hoeft niet te investeren in grafische kaarten of gigantische hoeveelheden aan werkgeheugen, twee productgroepen die allebei flink in prijs gestegen zijn.

 

Maar je moet wel even scherp blijven op het aanbod van abonnementen. Hoewel we Nvidia Geforce Now en Xbox Cloud Gaming hier in één adem noemen, zijn het twee verschillende soorten abonnementen. Met de Xbox-variant krijg je toegang tot games die Microsoft via Xbox Game Pass Ultimate aanbiedt; je hoeft deze spellen dus niet los aan te schaffen en kunt ze blijven spelen zolang ze beschikbaar zijn.

 

Geforce Now werkt net even anders. Want voor 10 of 20 euro per maand kun je alleen games streamen die je via andere online winkels aanschafte. Denk dan aan een digitale winkel als Steam. Er is wel een gratis optie van Geforce Now beschikbaar, maar die versie is zeer beperkt. Bovendien kun je dan maar een uur per dag games streamen – en dat is niet altijd fijn om te onthouden.

Google kondigt Chromebooks voor cloud gaming aan-22448298

Handige specs om te weten

 

Hoewel de verschillende Chromebooks onderling op elkaar lijken, zijn er wel enkele verschillen. De Lenovo IdeaPad Gaming Chromebook heeft bijvoorbeeld 8 GB aan werkgeheugen en een batterij die maximaal elf uur meegaat. Dit model krijgt in de Verenigde Staten een prijskaartje van 599 dollar en zal vanaf oktober 2022 te koop zijn. De Europese prijs zal mogelijk rond de 750 euro liggen.

 

De Chromebook Vibe CX55 Flip van Asus biedt tot 16 GB aan werkgeheugen aan, evenals een elfde generatie Intel Core i7-processor. Ook is er 512 GB aan interne opslagruimte beschikbaar en de accu gaat maximaal tien uur mee. De prijs is helaas nog niet bekend, maar ook dit model moet eind dit jaar of begin volgend jaar verkrijgbaar zijn in Nederland. We wachten nog op bevestiging.

 

Tot slot kijken we nog even naar de Acer Chromebook 516 GE. Deze Chromebook kost 999 euro en is vanaf het eerste kwartaal van 2023 verkrijgbaar. Dit model heeft onder meer 8 GB aan werkgeheugen en 256 GB aan opslagruimte. Onder de motorkap zit verder een Intel Core i5-processor. De accu gaat negen uur mee.  Uiteraard draaien alle modellen op Chrome OS.

 

Wat opvalt aan de specificaties en genoemde prijzen, is dat de fabrikanten wellicht net even te hard hun best doen. Chromebooks worden vaak als goedkope(re) alternatieven in de markt gezet, omdat ze geen sterke hardware nodig hebben (aangezien alles in de cloud werkt). Maar met deze modellen proberen de bedrijven wellicht toch gamers over de streep te trekken met meer premium opties.

Chromebook kopen

Vallen deze modellen je te duur uit maar ben je wel van plan een Chromebook aan te schaffen? Onlangs hebben we enkele van de beste Chromebooks van dit moment met elkaar vergeleken.

Zit er wat voor je tussen of kijk je liever even verder? Bekijk hier het huidige Chromebook-aanbod van Bol.com of vergelijk Chromebook-prijzen via Kieskeurig.nl.

Heb je eenmaal je nieuwe Chromebook in huis, dan raden we tot slot deze gratis online cursus Thuiswerken op een Chromebook aan.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten