Zo gebruik je de functietoetsen op een Chromebook

© PXimport

Zo gebruik je de functietoetsen op een Chromebook

Geplaatst: 13 mei 2021 - 02:02

Aangepast: 14 december 2022 - 10:29

Justin Doornekamp

Ben je gewend om op een laptop te werken, dan zal het even wennen zijn om een Chromebook te gebruiken. Een Chromebook werkt immers net even wat anders dan een laptop en zelfs de toetsenborden kunnen erg van elkaar verschillen. Zo vind je op een Chromebook-toetsenbord bijvoorbeeld toetsen voor Chrome OS-specifieke functies. In dit artikel behandelen we de functietoetsen die je op een Chromebook vindt. 

Waar je op een regulier Windows-toetsenbord de functietoetsen ziet als F1 tot en met F12, is dat op een Chromebook net even wat anders. Op dezelfde rij, tussen de ESC-knop en de aan- en uitknop, zie je namelijk geen F-toetsen, maar toetsen met een specifiek symbool. Laten we ze voor het gemak de symbooltoetsen noemen.

Druk je op je Chromebook op één van deze toetsen, dan wordt de actie uitgevoerd die overeenkomt met het symbooltje op de toetsen. Druk je op het pijltje naar links, dan ga je in je browser een pagina terug. Druk je op het geluidsicoontje met een streep erdoor, dan zet je je geluid uit. Dit spreekt vrij voor zich, maar weet je toch niet waar een bepaald icoontje voor staat, dan kun je deze pagina van Google erbij pakken. 

Van sneltoets naar functietoets

Maar wellicht vind je dergelijke sneltoetsen voor ChromeOS-specifieke acties helemaal niet handig en wil je de toetsen net als op je Windows-pc gebruiken als functietoetsen, dus als F1, F2 of F8-knop bijvoorbeeld.

Gelukkig kan dat ook, door middel van de zoektoets, ook wel de Launcher-toets genoemd. Gebruik je een Windows-toetsenbord op een Chromebook, dan werkt de Windows-toets tussen Ctrl en Alt als de zoektoets of de Launcher-toets.

Door de Launcher-toets op je Chromebook ingedrukt te houden in combinatie met een van de symbooltoetsen, activeer je functieknop. Daarmee wordt het pijltje naar links de F1-knop, het pijltje naar rechts de F2 knop, het geluidsicoontje met een streep erdoor F8, enzovoort.

 

© PXimport

Wil je deze toetsen altijd gebruiken als functieknoppen in plaats van als toetsen voor ChromeOS-specifieke acties, dan kun je dat ook instellen. Je hoeft de Launcher-toets dan niet meer te gebruiken.

Klik in je scherm op de tijd, hetgeen een klein submenu opent. Ga vervolgens naar de instellingen van je Chromebook (het tandwielicoontje) en klik op Apparaat. Selecteer de optie Toetsenbord, scrol naar beneden om de optie Toegankelijkheidsopties altijd weergeven in het systeemmenu in te schakelen.  

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000