Ventilator in pc maakt lawaai: dit kun je doen

© PXimport

Ventilator in pc maakt lawaai: dit kun je doen

Laptops & ultrabooks

Geplaatst: 12 juni 2021 - 09:51

Aangepast: 25 november 2022 - 10:59

Wesley Akkerman

De ventilator in je pc kan behoorlijk wat herrie maken. Maar gelukkig zijn er ook dingen die je kunt doen om dat tegen te gaan. Het is vaak wel een teken dat er iets aan de hand is met je pc. Dus als je het probleem wil oplossen, kun je het beste grondig te werk gaan.

Je kunt natuurlijk meteen je computer openschroeven om te kijken wat er scheelt, maar je kunt ook eerst de software controleren. Welke programma’s draaien er nu en hoeveel geheugen wordt er gebruikt? Je kunt dat heel gemakkelijk controleren door de knoppencombinatie Ctrl + Shift + Esc in te drukken op Windows of Ctrl + spatiebalk op de Mac. In beide gevallen komt er een venster tevoorschijn waarmee je kunt achterhalen welke resources er nu gebruikt worden op je computer.

In dit venster kun je om meer details vragen, waarmee je kunt achterhalen welk programma geheugen opvreet. Je kunt sorteren op geheugengebruik, waardoor het probleem vanzelf naar boven komt. Is er niets aan de hand? Dan ligt het geheugengebruik onder de 50 procent. Zie je dat één programma toch heel veel geheugen opslurpt, dan kun je hem afsluiten om te zien of de ventilator weer kalmeert. Het kan ook zijn dat je ventilator opspeelt tijdens het gamen bijvoorbeeld. Maar geen nood: dat hoort er nu eenmaal bij, om ervoor te zorgen dat de hardware koel blijft.

© PXimport

Ventilator en ventilatie controleren

Het kan geen kwaad om de ventilator en de ventilatie te controleren. Zorg ervoor dat je computer of laptop genoeg ademruimte heeft. Zet een toren niet tussen twee massieve delen, bijvoorbeeld. En zet je laptop ook niet op een kussen. Ze moeten in beide gevallen hun warmte kwijt kunnen. Als de openingen geblokkeerd worden, dan moet de computer harder blazen om koel te blijven. En dan gaat je ventilator dus als een malle tekeer om dat te bewerkstelligen.

Het kan ook helpen je pc of laptop een keertje grondig schoon te maken. Want stof komt gewoon overal, hoe goed je je omgeving ook bijhoudt. Sommige pc’s en laptops hebben speciale stofzuigeropeningen, waarmee je in één keer veel stof opzuigt. Maar in sommige gevallen moet je de laptop of computer openmaken om de opgehoopte stof weg te halen. Zet niet zomaar een stofzuigermond op een opening van je computer, want daarmee kun je de ventilator, of een ander onderdeel, mogelijk beschadigen. Openmaken is altijd een betere optie.

Mochten de problemen dan nog steeds niet verholpen zijn, dan is het zaak te kijken naar de ventilator. Je doet er dan goed aan te kijken of er geen stof aanwezig is of je vervangt het gewoon helemaal wanneer de problemen zich blijven voordoen. Voor mensen die een eigen computer gemaakt hebben is dat waarschijnlijk peulenschil, maar voor eigenaars van een laptop kan het een lastigere klus zijn. Doe dit alleen wanneer je weet waar je mee bezig bent of wanneer je experimenteert met oudere hardware die je niet meer nodig hebt. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000