Slaaptimer voor Windows: zo gebruik je hem

© PXimport

Slaaptimer voor Windows: zo gebruik je hem

Geplaatst: 8 november 2021 - 15:06

Aangepast: 25 november 2022 - 11:14

Wesley Akkerman

Je kunt een slaaptimer instellen voor je Windows-computer, zodat die na een bepaalde periode automatisch uitgezet wordt. Maar hoe doe je dat precies? Dat leggen we uit in dit artikel.

De gemakkelijkste manier om dit voor elkaar te krijgen, is via de Opdrachtprompt. Die open je door het Startmenu te openen en het woord Opdrachtprompt in te typen. Selecteer het bovenste zoekresultaat. In het geopende, zwarte venster typ je vervolgens de volgende regel in: Shutdown -s -t 3600. Dat klikt allemaal minder ingewikkeld dan het is. De -s laat de computer weten dat die uit moet, terwijl de -t 3600 indiceert dat dit over een uur moet gebeuren (3.600 seconden, dus). Zo stel je eenmalig en heel snel een timer in, waarna de computer vanzelf uitgaat. Wil je een langere uitsteltijd? Dan verander je simpelweg het getal dat we hierboven vermelden.

Snelkoppeling slaaptimer aanmaken

Hoewel dit een gemakkelijke methode is, snappen we dat het soms vervelend is steeds de Opdrachtprompt te openen. Je kunt bijvoorbeeld een snelkoppeling aanmaken. Ga daarvoor naar het bureaublad en klik erop met je rechtermuisknop. Selecteer Nieuw en klik op Snelkoppeling aanmaken. Kopieer en plak de volgende tekst in het invulveld: Shutdown -s -t 3600 (of een ander getal). Geef de snelkoppeling nu een naam en druk op Voltooien

© PXimport

Je kunt daarna ook een snelkoppeling maken voor het annuleren van de timer. Volg de stappen hierboven op en vul in het invulveld de tekst Shutdown -a in. Geef ook deze snelkoppeling een naam en druk wederom op Voltooien.

In beide gevallen is het overigens mogelijk het icoontje van de slaaptimer aan te passen. Zo staat er dus geen lelijke snelkoppeling op je bureaublad die mogelijk de stijl van de software-omgeving overhoop gooit. Selecteer daarvoor het zojuist aangemaakte icoontje met je rechtermuisknop en druk op Eigenschappen. Druk nu op de knop Android pictogram. Je ziet nu een klein venster omhoog komen met daarin een aantal opties.

Kies één van de beschikbare opties uit die Windows presenteert of druk andere op Bladeren… om een eventueel gedownload icoontje te selecteren. Het kan zijn dat Windows een waarschuwing geeft wanneer je het icoon veranderd, maar die kun je wegklikken. Als je klaar bent met uitkiezen, druk je op OK en vervolgens op de knop Toepassen. Voortaan zie je dan een zelfgemaakt icoontje op je bureaublad staan met een zelf ingestelde snelkoppeling naar een handige functie.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000