Samsung Galaxy Book2 Pro - Opvallend dun en licht

© PXimport

Samsung Galaxy Book2 Pro - Opvallend dun en licht

Geplaatst: 7 juli 2022 - 08:58

Aangepast: 25 november 2022 - 11:41

Jeroen Boer

Samsung stopte in 2014 met de verkoop van laptops in Nederland, maar is sinds kort weer terug. De Samsung Galaxy Book2 Pro is één van de modellen die in Nederland te koop is en valt op door zijn erg lage gewicht in combinatie met een oled-scherm.

Samsung stopte in 2014 met de verkoop van laptops in Europa, maar in andere delen van de wereld ging het bedrijf gewoon door. De Galaxy Book2 Pro is dan ook de opvolger van de Galaxy Book Pro. Samsung brengt naast de geteste Galaxy Book 2 Pro ook een convertible Galaxy Book2 Pro 360 met aanraakscherm op de markt. 

Beide laptops zijn te koop met een 13,3- en 15,6inch-scherm waarmee je dus de keuze hebt uit vier verschillende laptops. Wij ontvingen van Samsung de 15,6inch-uitvoering van de Galaxy Book2 Pro. Direct na het uitpakken valt het lage gewicht op, ondanks het forse scherm weegt deze laptop slechts 1129 gram. 

De metalen behuizing van magnesium en aluminium is ontworpen voor een laag gewicht en opvallend dun. Toch voelt de laptop wel stevig aan. Alleen het gedeelte rondom het toetsenbord laat zich wat indrukken. Je kunt hem zonder zorgen in je tas meenemen en dan is het lage gewicht natuurlijk wel zo prettig. In de dunne behuizing heeft Samsung toch in een behoorlijk aantal aansluitingen voorzien in de vorm van Thunderbolt 4, usb-c, usb, HDMI 1.4, een hoofdtelefoonaansluiting en een microSD-kaartlezer.

Samsung Galaxy Book2 Pro

© PXimport

Samsung Galaxy Book2 Pro

© PXimport

Veel overbodige software

De Galaxy Book2 Pro valt niet alleen op door zijn dunne behuizing, maar ook door de grote hoeveelheid voorgeïnstalleerde software. Samsung heeft meer dan 20 eigen services en programma’s voorgeïnstalleerd die je ook van hun smartphones kent zoals Bixby, Samsung Notes en Samsung Gallery. 

Deze applicaties, die deels dubbelen met applicaties in Windows zelf, zijn vooral handig voor gebruikers van andere Samsung-apparaten. Ben je dat niet, dan kun je de software gelukkig wel gewoon verwijderen. 

Samsung Galaxy Book2 Pro

© PXimport

Samsung Galaxy Book2 Pro

© PXimport

Oled-scherm met glimmend randje

Samsung staat bekend om oled-schermen en zo’n scherm wordt ook op deze laptop gebruikt. Oled-schermen vallen op door hun kleuren, hoge contrast en goede inkijkhoeken. Het is een fijn scherm om mee te werken, al blijft het slechts Full HD. Minder fraai is dat het scherm is afgewerkt met een losse rand die nog meer spiegelt dan het scherm zelf. 

Boven het scherm is een Full HD-camera geplaatst die een scherp beeld produceert. Alleen met situaties met verschillende lichtomstandigheden (zoals de invallende zon) heeft de camera moeite. Het is echter een veel betere camera dan in veel andere laptops gebruikt wordt.

Het toetsenbord is logischerwijs erg plat, maar heeft wel een prettige aanslag en is opvallend stil. Fijn is dat de laptop voorzien is van een numeriek veld en dat de aan-uit-schakelaar is voorzien van een vingerafdrukscanner. De toetsenbordverlichting kent drie helderheidniveaus. Onder het toetsenbord is een ruime glazen touchpad geplaatst die uitstekend werkt.

Goede prestaties

De gebruikte Intel-processor is een model met 12 cores en dat zorgt in combinatie met 16 GB RAM en een snelle ssd voor prima prestaties. In PCMark 10 zet deze laptop een uitstekende score van 5209 punten neer. In Cinebench R23 bedraagt de single-core-score een uitstekende 1536 punten. De multi-core-score van 9213 punten in Cinebench R23 duidt op goede prestaties in applicaties die ontworpen zijn voor meerdere cores. 

Wanneer dezelfde benchmark langere tijd gedraaid wordt, dan zakt de score naar een nog altijd goede 8523 punten. Bij normaal gebruik is de laptop stil, maar bij zwaardere taken is de koeling wel hoorbaar. 

Er is een vrij M.2-slot (rechts) voor een tweede ssd.

© PXimport

De laptop is voorzien van een 68Wh-accu waarmee je bij normale kantoorwerkzaamheden een werktijd van ongeveer twaalf en een half uur hebt. De ssd is een PM991a uit de eigen stal van Samsung. Met een lees- en schrijfsnelheid van 2204,77 en 1194,96 MB/s is het niet de snelste ssd die je momenteel kunt kopen. Toch is de score van 167,53 MB/s in de PCMmark10 Quick System Drive Benchmark dan weer best goed en bij normale werkzaamheden is deze ssd uiteraard meer dan snel genoeg.

De behuizing laat zich eenvoudig openen, maar alleen de ssd is eventueel te vervangen. Opvallend is dat er een tweede M.2-slot vrij is, waardoor de opslag nog eenvoudiger is uit te breiden. Alle andere componenten zijn niet te vervangen, zelfs de wifi-adapter is gesoldeerd.

Conclusie

De Samsung Galaxy Book2 Pro is een laptop die vooral opvalt door zijn lage gewicht en dunne behuizing. Tegelijkertijd krijg je een goed presterend apparaat in handen voorzien van een oled-scherm. Je betaalt wel voor dat lage gewicht, want dezelfde goede prestaties vind je ook op goedkopere laptops.

8,0

Ons oordeel

Samsung Galaxy Book2 Pro (NP950XED-KF2NL)

Pluspunten

Goede accuduur

Laag gewicht

Oled-scherm

Stille werking

Minpunten

Slechts Full HD-scherm

Glanzende schermrand

Veel geïnstalleerde software

Conclusie

**Prijs** € 1499,- **Processor** Intel Core i7-1260P **RAM** 16 GB **Opslag** 512 GB ssd **Scherm** 15,6 inch oled (1920 x 1080) **OS** Windows 11 Home **Aansluitingen** Thunderbolt 4, usb-c, usb, 3,5mm-headsetaansluiting, HDMI 1.4, microSD-kaartlezer **Webcam** 1080p-camera **Draadloos** Wifi 6E, bluetooth 5.1 **Afmetingen** 35,5 x 22,6 x 1,2 cm **Gewicht** 1,13 kilogram **Accu** 68 Wh **Website** [www.samsung.nl](https://www.samsung.com/nl/computers/galaxy-book/galaxy-book2-pro-15inch-i5-16gb-512gb-np950xed-kf2nl/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000