Opstartprogramma's wijzigen in Windows 10

© PXimport

Opstartprogramma's wijzigen in Windows 10

Geplaatst: 20 juni 2022 - 11:16

Aangepast: 25 november 2022 - 11:40

Redactie

Start je computer traag op? Dit komt wellicht door de vele programma's die automatisch opstarten als je je pc aanzet. Er zijn gelukkig manieren om de opstartprogramma's in Windows 10 te wijzigen.

Wanneer je je computer aanzet en Windows wordt opgestart, worden er automatisch allerlei programma's geladen. Sommige van deze programma's zijn nodig om je computer goed te laten functioneren. Andere programma's zijn gewoon heel handig, zoals cloudsynchronisatiediensten, omdat je ze anders misschien vergeet te laden en daardoor je bestanden niet langer up-to-date zijn.

Via Taakbeheer / Opstarten krijg je een lijst met alle opstartprogramma's te zien.

-

Opstartprogramma's bekijken

Sommige programma's voegen zichzelf echter tijdens hun installatieprocedure toe aan de opstartlijst, zonder jouw medeweten. Wanneer een programma tijdens het opstarten geladen wordt, duurt het langer voordat Windows volledig geladen is, en bovendien blijft het programma op de achtergrond systeembronnen in beslag nemen. En veel van deze programma's hoeven echt niet constant op de achtergrond te draaien.

Het is daarom een goed idee om een kijkje te nemen naar de opstartprogramma's in Windows. Welke programma's worden al automatisch opgestart? Dit kun je bekijken door met de rechtermuisknop op de startknop te klikken en Taakbeheer te selecteren. Klik in het venster dat verschijnt op het tabblad Opstarten om een lijst weer te geven met alle programma's die tijdens het opstarten door Windows geladen (kunnen) worden.

© PXimport

Opstartprogramma's uitschakelen

Of een programma ook daadwerkelijk automatisch geladen wordt, kun je zien onder de header Status. Als een programma is ingeschakeld, wordt het bij het opstarten geladen. onder de header Invloed op opstarten kun je zien in welke mate het programma je computer vertraagt.

Om ervoor te zorgen dat een applicatie niet langer automatisch geladen wordt, moet je erop klikken en rechtsonderaan op Uitschakelen klikken. Als je liever eerst meer informatie over een programma wilt hebben voordat je het uitschakelt, kun je er met de rechtermuisknop op klikken en Online zoeken selecteren. Als je op Eigenschappen klikt, krijg je de eigenschappen van de executable te zien, zoals de bestandslocatie, het formaat en de installatie- en wijzigingsdatum.

Is je pc hierna nog steeds traag? Dan is er waarschijnlijk meer nodig dan alleen je opstartprogramma's opschonen. Er zijn veel manieren om je Windows-pc sneller te maken, bijvoorbeeld door te kiezen voor slimme wallpapers, maar defragmenteren kan ook helpen. Vergeet ook niet dat er vaak bestandsresten overblijven als je programma's de-installeert. Met Revo Uninstaller kun je apps volledig verwijderen. Meer tips om je pc op te schonen lees je in een ander artikel.

Autoruns voor Windows 10

In het Taakbeheer van Windows 10 kun je precies zien welke programma's er meestarten met Windows. Maar gevorderde gebruikers willen wellicht ook weten welke processen er precies opstarten met Windows. Dat zijn er namelijk veel meer! Om dit inzichtelijk te maken kun je het tooltje Autoruns (ontwikkeld door Microsoft zelf) gebruiken. In dit tooltje zie je precies welke processen er allemaal starten en kun je desgewenst processen niet mee laten starten.

Let echter wel op, dat dit voor gevorderde gebruikers is. Het is zaak dat je goed controleert welke onderdelen je daadwerkelijk uitschakelt, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de functie om online achtergrondinformatie over het onderdeel te bekijken. Zorg daarnaast altijd voor een back-up van je computer en persoonlijke bestanden. Gaat er iets mis, dan kun je de situatie relatief eenvoudig herstellen.

En in Windows 11?

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000