ID.nl logo
10 tips om je clouddiensten te optimaliseren
© PXimport
Huis

10 tips om je clouddiensten te optimaliseren

We geven je tien optimalisatietips en -trucs voor je clouddiensten. Hoewel het altijd een goed moment is om deze tips door te voeren, is het begin van de zomer ideaal zodat je opgeruimd en veilig de vakantie doorkomt (waar je ook bent).

Tip 01: Selectieve sync

Elke clouddienst heeft de mogelijkheid om slechts een gedeelte van alle bestanden met je pc of laptop te synchroniseren. Dat is handig als je bijvoorbeeld een gedeelde map hebt waarin regelmatig wijzigingen plaatsvinden, of wanneer je een erg grote map hebt, maar nog weinig vrije schijfruimte. Dan is het dus fijner om die map niet lokaal naar je pc te synchroniseren. In Dropbox selecteer je welke mappen je wilt synchroniseren door op het Dropbox-pictogram in het systeemvak te klikken, te kiezen voor het tandwiel en daarna voor Voorkeuren. Lees ook: 17 tips om alles uit Dropbox te halen.

Ga naar het tabblad Account en klik op Selectieve synchronisatie. Je kunt nu mappen aan en uitvinken om te synchroniseren. Klik op Bijwerken om de wijzigingen actief te maken. Voor OneDrive klik je in het systeemvak met de rechtermuisknop op het OneDrive-icoon en kies je voor Instellingen. Op het tabblad Account kun je dan op Mappen kiezen klikken. Voor Google Drive klik je met de rechtermuisknop op het Drive-pictogram in het systeemvak en kies je voor de drie verticale puntjes linksboven. Daarna klik je op Voorkeuren. Bij Synchronisatieopties kies je voor Alleen deze mappen synchroniseren.

©PXimport

Tip 01 Klik op Selectieve synchronisatie om de mappen te kiezen die je offline beschikbaar wilt hebben.

Geen paniek?

Browsers en sommige overijverige beveiligingsprogramma's geven soms een waarschuwing bij sommige downloads. Er wordt bijvoorbeeld gemeld dat er een beveiligingsactie is ondernomen. Meestal is dit onzin. Als je twijfelt aan een download, kun je deze altijd laten onderzoeken door VirusTotal.com. Hierbij wordt je bestand gecontroleerd door meer dan vijftig (!) beveiligingsprogramma's en zie je snel of je te maken hebt met een gevaarlijke situatie of dat er niets aan de hand is.

Wij hebben alle programma's die we noemen in dit artikel getest en vrijwel allemaal zijn ze (op moment van schrijven) 100% schoon.

Tip 02: Tweestapsverificatie

Het inschakelen van authenticatie in twee stappen zorgt ervoor dat de veiligheid van je cloudopslag (en allerlei online accounts) sterk wordt vergroot. Om in te loggen met deze vorm van authenticatie, heb je niet alleen je gebruikersnaam en wachtwoord meer nodig, maar ook een tijdelijke code die door een smartphone-app wordt gegenereerd. Zelfs als je wachtwoord dan in verkeerde handen valt, is alles nog veilig. Handig als je in het buitenland op een niet-vertrouwd wifi-netwerk of in een internetcafé (met het risico op malware) inlogt. In Dropbox schakel je het in door naar www.dropbox.com te gaan en in te loggen.

Klik op je naam rechtsboven en daarna op Instellingen. Ga naar Beveiliging en klik op Inschakelen bij Tweestapsverificatie. Volg de instructies. Op je smartphone heb je de Google Authenticator-app (ook voor Android) nodig. Daarmee scan je als eerste de barcode, waarmee straks de codes worden gegenereerd. Na het scannen is je account aan Google Authenticator toegevoegd. Om voor OneDrive tweestapsverificatie in te schakelen, meld je je aan en ga je naar Beveiliging en privacy / Meer beveiligingsinstellingen / Verificatie in twee stappen inschakelen. Voor Google Drive ga je hiernaartoe.

©PXimport

Tip 02 Bij het inschakelen van tweestapsverificatie, krijg je een QR-code te zien die je moet scannen met je smartphone-app, zoals Google Authenticator.

Tip 03: Ongebruikte apparaten

Elke keer als je inlogt op een apparaat, wordt dat door de clouddienst aan je lijst met vertrouwde apparaten toegevoegd. Als je een apparaat verkoopt of weggeeft, is het handig om het apparaat weer te verwijderen. Helaas gaat dat niet automatisch en het is belangrijk eens in de zo veel tijd de lijst eens door te nemen. Je vindt de lijst voor Dropbox op www.dropbox.com. Vervolgens klik je rechtsboven op je naam en kies je voor Instellingen en het tabblad Beveiliging. Daar zie je alle gekoppelde apparaten onderaan. Klik rechts op het kruisje om een apparaat te verwijderen.

Voor OneDrive ga je hiernaartoe en zie je al je pc's linksonder in beeld. Als je op een pc klikt, kun je daarna voor Pc verwijderen kiezen. Voor Google Drive ga je hiernaartoe en klik je op Gekoppelde apps en sites bij Inloggen en beveiliging. Vervolgens klik je op Apps beheren om te zien welke apps allemaal verbonden zijn. Individuele apparaten kun je niet direct beheren via Google.

©PXimport

Tip 03 Poeh ... dat zijn wel heel veel oude apparaten. Tijd om de lijst op te ruimen.

Tip 04: Grote bestanden

Soms is het nodig een groot bestand naar een bekende te sturen. Een handige en vooral veilige oplossing daarvoor is Digify. Met de gratis variant krijg je de optie om een zelfvernietigingstimer in te stellen en om informatie over je bestanden in te zien, zoals hoe vaak het is gedownload. Je krijgt gratis 1 GB aan data. Geüploade bestanden worden met AES 256 bit versleuteld. De dienst heeft bovendien integratie met Google Drive en Dropbox.

Tip 05: Muziekcollectie spelen

Met OneDrive en Google Drive is het mogelijk om muziek in de cloud beschikbaar te maken. Voor Google Play Music gebruik je de extensie Google Play Muziek voor Chrome, waarmee je gratis tot 50.000 nummers kunt uploaden. Je vindt deze extensie in de Chrome Webstore. Klik aldaar op Toev. aan Chrome / App toevoegen / App starten. Log in met je Google-account. Ga onderaan naar Muziek uploaden en klik op Selecteren op je computer om de muziek te kiezen en te uploaden. Je kunt ook nummers naar Google Play slepen.

Voor OneDrive upload je de muziek door deze naar je Muziek-map te kopiëren. Dat doe je met de OneDrive-client voor Windows. Open Windows Verkenner en ga naar je OneDrive-map. Of ga in je browser hiernaartoe, blader naar de Muziek-map en kies voor Uploaden. Vervolgens blader je naar de muziek die je wilt uploaden. Is het uploaden voltooid, dan ga je naar de Groove-webspeler, of je opent de Groove-app op de Xbox One, Windows 10 of je mobiele apparaat (iOS of Android). Daar zie je nu je muziekcollectie verschijnen.

©PXimport

Tip 05 Kies voor OneDrive only om alle muziek vanaf je OneDrive-cloud te zien.

Tip 06: Google Foto's

De camera's in onze smartphones worden alsmaar beter. Na een willekeurige zomervakantie heb je al gauw honderden foto's gemaakt. Het kan lastig zijn om deze allemaal op je smartphone te houden, omdat er soms maar weinig opslagruimte beschikbaar is. Gelukkig is er Google Foto's (ook voor iOS). Deze dienst geeft je de mogelijkheid om onbeperkt foto's te uploaden, in redelijk hoge kwaliteit. Deze foto's kun je vervolgens van je smartphone verwijderen, zodat je eenvoudig weer ruimte over houdt voor nog meer foto's en andere dingen. De foto's zijn eenvoudig te delen met familie en vrienden en je vindt foto's zo terug met Googles zoekmogelijkheden. Een handige functie is bovendien Stories, waarmee je een diavoorstelling met bijschriften en locaties kan maken.

©PXimport

Tip 06 Google Foto's geeft je de optie om onbeperkt foto's in redelijk hoge kwaliteit op te slaan.

Tip 07: LAN-synchronisatie

Voor Dropbox bestaat er de mogelijkheid om je bestanden tussen pc's snel te synchroniseren, zonder tussenkomt van de Dropbox-servers. Dat is bijvoorbeeld handig als je meerdere computers met je Dropbox-account op hetzelfde netwerk hebt staan. Je schakelt het synchroniseren over een lokaal netwerk eenvoudig in door op het Dropbox-icoon te klikken en te kiezen voor het tandwiel. Vervolgens ga je naar Voorkeuren / Bandbreedte en vink je de optie LAN-synchronisatie inschakelen aan.

©PXimport

Tip 07 Zet een vinkje bij de onderste optie om een stuk sneller bestanden tussen pc's in je lokale netwerk te synchroniseren.

Tip 08: Cloudencryptie

Hoewel clouddiensten ongelooflijk handig zijn (omdat ze je bestanden waar dan ook beschikbaar maken), is er ook het nadeel dat een onbekend bedrijf toegang heeft tot je bestanden. Na de Snowden-onthullingen is duidelijk dat de overheid ook graag mee kijkt. Daarom kan het een goed idee zijn om deze bestanden te versleutelen. Een dienst waarmee je dat kunt doen, is bijvoorbeeld Boxcryptor. Boxcryptor werkt bovenop Dropbox, OneDrive en Google Drive en versleutelt je bestanden, voordat deze worden geüpload naar de betreffende clouddienst.

Het geheel werkt compleet transparant, wat wil zeggen dat je als gebruiker je geen zorgen hoeft te maken over de encryptie. Je hoeft geen handmatige acties uit te voeren om iets te mounten of te ontgrendelen, het gaat verder automatisch. Bij de gratis versie kun je BoxCryptor koppelen aan één clouddienst en op twee apparaten je versleutelde bestanden inzien. De ongelimiteerde betaalde versie kost 36 euro per jaar voor een persoonlijke licentie. Een alternatief voor Boxcryptor is SpiderOak, een losstaande clouddienst, die al je bestanden eveneens voor het uploaden versleutelt. Met de gratis versie krijg je 2 GB aan opslagruimte, voor 7 dollar per maand wordt dat 30 GB en voor 12 dollar 1 TB.

©PXimport

Tip 08 Boxcryptor ondersteunt de meeste clouddiensten en werkt zonder dat jij hoeft na te denken over de encryptie.

Tip 09: Foto's verkleinen

Als je graag schijfruimte op je computer wilt besparen en je erg veel foto's op je pc hebt, is Caesium een handige oplossing om foto's te verkleinen en samen te persen. Dit kun je dus ook toepassen op de foto's in de mappen van je cloudopslag (waarna je de originelen bijvoorbeeld op je NAS bewaart). Je kunt een draagbare of gewone installeerbare versie downloaden. Na het downloaden was Caesium bij ons Duitstalig.

Klik op Werkzeuge / Einstellungen. Klik daarna links op de vlag met Sprache en kies voor English. Klik op OK en herstart Caesium. Vervolgens klik je in de werkbalk op het eerste pictogram links Add Pictures en blader je naar de foto's die je wilt samenpersen. Onderaan in Caesium kun je de opties beheren, zoals de kwaliteit en het formaat. Ook kun je kiezen om de grootte te wijzigen. Daarvoor vink je Resize aan en kies je de gewenste breedte of hoogte. Ten slotte kies je de map waar het resultaat terechtkomt en klik je op Compress. Je klikt op Preview om te zien hoe de foto er daarna alvast uitziet.

©PXimport

Tip 09 Met Caesium verklein je eenvoudig een heleboel foto's in één keer.

Tip 10: Google Cloud Print

Met oude printers is het bijna onmogelijk om af te drukken vanaf een mobiel apparaat. Google Cloud Print is daar een oplossing voor en stelt je in staat om een printer met het internet te verbinden, zodat je eenvoudig vanaf je mobiele apparaat kan printen. Sommige printers hebben al ingebouwde ondersteuning voor Cloud Print. Is dat echter niet het geval, dan kun je een ouderwetse printer gebruiken door deze aan te sluiten op een pc met Google Chrome. In Chrome tik je vervolgens de url chrome://devices/ in de adresbalk om de lijst met printers te zien. Klik bij Klassieke printers op Printers toevoegen en volg de instructies van Google Chrome.

©PXimport

Tip 10 Met Google Cloud Print print je eenvoudig van veel apparaten af, waar je ook bent.

▼ Volgende artikel
Check-in op iPhone: slimme geruststelling voor onderweg
© Vadym - stock.adobe.com
Huis

Check-in op iPhone: slimme geruststelling voor onderweg

Veel gebruikers vragen hun kinderen of hun vrienden om iets te laten weten wanneer ze veilig zijn aangekomen. Uiteraard kan de ander een sms of een geruststellend appje sturen, maar in iOS zit een functie die hier speciaal voor is gemaakt.

In dit artikel laten we zien hoe je met een iPhone automatisch laat weten dat je veilig bent aangekomen via iMessage:

  • Voeg Check-in toe in een iMessage-chat
  • Stel in of de melding moet gaan op basis van reistijd of locatie
  • Selecteer het vervoermiddel en pas instellingen aan

Lees ook: Hier ben ik! Zo deel je je locatie via Google Maps of WhatsApp

Stap 1: Check-in toevoegen aan de chat

De functie heet toepasselijk Check-in. De optie maakt deel uit van de standaard berichten-app van Apple: iMessage. Voorwaarde is wel dat zowel de verzender als de ontvanger over een iPhone beschikken waarop minstens iOS 17 staat. Laten we er even van uitgaan dat jij degene bent die onderweg is en het thuisfront wilt geruststellen. Je opent de app Berichten. Daar ga je in de chat naar degene met wie je zo’n check-in wilt versturen en je tikt linksonder op het plusteken. Vervolgens kies je de optie Meer en kun je Check-in selecteren. Geef aan of je het bericht Beperkt of Volledig wilt delen. Eventueel kun je de voorbeeldgegevens vergelijken zodat je weet wat je moet kiezen.

De optie Check-in maakt deel uit van iMessage.

Is jouw fiets weleens verdwenen?

Met deze handige tracker houd je 'm goed in de gaten

Stap 2: Op basis van reistijd of locatie

De andere persoon zal verschillende meldingen ontvangen: wanneer de sessie begint, wanneer je aankomt en als je vertraging hebt. Zelfs wanneer je iPhone een langere tijd offline is, zal er automatisch een melding verzonden worden. Standaard werkt Check-in met een timer waarin je aangeeft hoelang je onderweg denkt te zijn. Tik op Wijzig om deze duur aan te passen. Het is ook mogelijk een melding te versturen op basis van de locatiegegevens. In dat geval moet je in een volgend scherm het adres invullen waar je naartoe gaat. Op de kaart verschijnt een cirkel die je op drie groottes kunt instellen. Op die manier bepaal je de actieradius waarop Check-in zich zal baseren om te melden dat je bent gearriveerd. Je kunt ook aangeven met welk vervoermiddel je reist.

Geef de bestemming in en het vervoermiddel.

Stap 3: Versturen

Je krijgt nog een overzicht van de volledige check-in. Tik op Gereed en daarna op Versturen. Met Check-in kun je slechts één chat tegelijk versturen. Het is mogelijk dat je tijdens de reis een waarschuwing ontvangt om je te melden. Als je daar niet op reageert, ontvangt de andere persoon een bericht met informatie zoals de afgelegde route en het batterijpercentage. Deze persoon kan dan via een berichtje of via de telefoon informeren of alles goed gaat.

Je ontvangt nog even een samenvatting van de check-in.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Luxaflex vies? Zo krijg je ze moeiteloos schoon
© eliosdnepr
Huis

Luxaflex vies? Zo krijg je ze moeiteloos schoon

Als er één plek in huis is waar stof zich graag verzamelt, dan is het wel op de luxaflex. En hangen ze in de keuken, dan worden ze niet alleen stoffig, maar ook nog eens vettig. Gelukkig hoef je niet uren te schrobben om ze weer schoon te krijgen: met de tips uit dit artikel zijn ze zo weer blinkend schoon.

Dit artikel in het kort: • Regelmatig doen: even afstoffen • Grondig schoonmaken: aluminium en kunststof • Grondig schoonmaken: houten luxaflex • Bedieningskoorden schoonmaken • Nicotine-aanslag verwijderen • Luxaflex langer mooi houden

Luxaflex schoon? Lees dan: De 5 beste tips om snel en simpel je ramen te lappen

Regelmatig doen: even afstoffen

Regelmatig afstoffen voorkomt dat vuil zich ophoopt. Een plumeau of microvezeldoek werkt prima. Draai de lamellen open zodat je overal bij kunt en werk van boven naar beneden. Een oude sok over je hand schuiven is een handige manier om elke lamel afzonderlijk schoon te vegen.

Wil je tijd besparen?* Gebruik dan een speciale lamellenborstel. Hiermee kun je in één beweging meerdere lamellen tegelijk afnemen. Druk niet te hard, om beschadigingen te voorkomen. Stofzuigen kan ook, maar gebruik dan een meubelmondstuk op de laagste stand en ondersteun de luxaflex met je andere hand.

* Wie niet eigenlijk...?

©africaimages.com (Olga Yastremsk

Als stoffen alleen niet meer genoeg is, moet je een stapje verder gaan. Hoe je dat doet, hangt af van het materiaal waarvan de luxaflex gemaakt zijn.

Grondig schoonmaken: aluminium en kunststof

Gebruik het bad…

Haal de luxaflex voorzichtig uit het kozijn en leg in een bad met lauwwarm water en een scheutje allesreiniger. Laat kort weken en veeg de lamellen schoon met een zachte spons. Spoel goed af en laat de luxaflex hangend drogen. Zorg ervoor dat metalen onderdelen niet te lang nat blijven om roestvorming te voorkomen en droog aluminium luxaflex direct af om oxidatie te vermijden.

…of de douche

Als de luxaflex te groot is voor een bad, kan afspoelen in de douche een alternatief zijn. Gebruik een plantenspuit met een sopje voor hardnekkige vlekken en spoel daarna grondig af. Let op dat kunststof koorden niet te nat worden (want dan kunnen ze hun stevigheid verliezen of verkleuren). Laat goed drogen en ventileer de ruimte goed om schimmelvorming te voorkomen.

Met stoom

Soms is weken in bad of afspoelen in de douche geen optie. Een stoomreiniger kan dan uitkomst bieden, vooral bij aluminium en kunststof luxaflex. Gebruik de stoom op lage stand en houd voldoende afstand om schade te voorkomen. Een andere methode is een sopje met een plantenspuit op de luxaflex vernevelen en daarna droogwrijven met een microvezeldoek.

Grondig schoonmaken: houten luxaflex

Hout is gevoelig voor vocht, dus in bad leggen of onder de douche afspoelen is geen goed idee. Gebruik een licht vochtige doek met een mild schoonmaakmiddel en test nieuwe middelen altijd eerst op een onopvallende plek. Je kunt ook speciale houtzeep gebruiken. Doe dat wel met mate en kies bij voorkeur een variant die geen vettig laagje achterlaat, omdat sommige houtzepen een dun laagje vormen dat stof kan aantrekken.

Je kunt ook een doek met een klein beetje afwasmiddel gebruiken, maar zorg dat deze nauwelijks vochtig is. Droog de lamellen direct na met een schone doek om watervlekken te voorkomen. Behandel ze eventueel met een verzorgende houtolie of was, maar alleen als het materiaal daar geschikt voor is. Laat ze na behandeling open drogen en voorkom direct zonlicht om kromtrekken en verkleuring te vermijden.

Nicotine-aanslag verwijderen In ruimtes waar wordt gerookt, kan een gelige laag op de luxaflex ontstaan. Dit is lastig te verwijderen met alleen water en zeep. Meng gelijke delen water en azijn en gebruik een zachte doek om de lamellen af te nemen. Spoel daarna na met een schone, licht vochtige doek en droog direct af.

©Rafael Ben-Ari

Bedieningskoorden schoonmaken

De koorden van luxaflex worden vaak vergeten bij het schoonmaken, maar kunnen door stof en vet behoorlijk groezelig worden. Wikkel een vochtige doek met mild schoonmaakmiddel om het koord en trek het koord er voorzichtig doorheen. Herhaal indien nodig en laat goed drogen.

Luxaflex langer mooi houden

Regelmatig afstoffen voorkomt dat vuil zich ophoopt. Maak ze in keukens vaker schoon. Vermijd overmatig watergebruik, vooral bij houten luxaflex. Laat ze open drogen na een schoonmaakbeurt en houd ze, als je ze niet gebruikt, opgetrokken om stofophoping te verminderen. Zo blijven je luxaflex langer mooi en schoon.

🪶 Op zoek naar een plumeau?

(ook handig voor spinrag in hoekjes en aan het plafond)