Asus ExpertBook B9450F review – Laptop met lange accuduur voor zakelijk gebruik

© PXimport

Asus ExpertBook B9450F review – Laptop met lange accuduur voor zakelijk gebruik

Laptops & ultrabooks

Geplaatst: 2 november 2020 - 08:30

Aangepast: 25 november 2022 - 10:37

Jeroen Boer

De zakelijk gebruiker die altijd op pad is, heeft hogere eisen dan de doorsnee consument. Voor die doelgroep biedt Asus een nieuwe ExpertBook, die een vederlicht ontwerp moet combineren met een uitstekende accuduur. Wij zijn benieuwd en vertellen je er meer over in dezeAsus ExpertBook B9450F review.

Zoals de naam duidelijk maakt is de ExpertBook B9450F bedoeld voor professioneel gebruik, later zullen we duiden welk type professional Asus voor ogen heeft. Dat blijkt ook wel uit het bijbehorende prijskaartje van 2199 euro voor de geteste uitvoering.

Toen ik de Asus ExpertBook BF9450F uit de doos haalde, viel één ding gelijk op: deze laptop is voelbaar een absoluut lichtgewicht, Hij weegt dan ook maar 880 gram en dat is zelfs vergeleken met bijvoorbeeld een ZenBook 14 die met 1,17 kilogram ook niet zwaar is, een erg duidelijk verschil. Volgens Asus is dit dan ook de lichtste 14inch-laptop ter wereld. Om dit voor elkaar te krijgen gebruikt Asus voor de behuizing iets anders dan het aluminium dat de fabrikant doorgaans gebruikt.

De ExpertBook is gemaakt van een magnesium-lithium-legering die zwart is afgewerkt. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat de enigszins grof aanvoelende behuizing van kunststof is gemaakt. Ik vind het persoonlijk een fraai materiaal dat door zijn matte afwerking bovendien niet gevoelig is voor vingerafdrukken. Het is verder opvallend hoe ver het scherm open kan, dat kan namelijk helemaal plat. Zo kun je het scherm ook met de laptop op schoot altijd goed zien.

De ExpertBook is dus zeker een laptop die is ontworpen om altijd mee te nemen. En dat kan beschermd, want een sleeve wordt meegeleverd.

© PXimport

© PXimport

Opvallende netwerkaansluiting

Qua aansluitingen krijg je een heel bruikbare selectie die past bij een moderne laptop. Zo heeft Asus in twee Thunderbolt3-aansluitingen voorzien en is er ook nog een usb-a-aansluiting geplaatst. In tegenstelling tot bij vrijwel iedere laptop die ik ken is elke van deze drie aansluitingen, dus ook de a-poort, geschikt voor de snellere gen2-snelheid. Voor het aansluiten van een scherm kun je kiezen uit één van de Thunderbolt-poorten of de ook aanwezige hdmi-uitgang. Naast die hdmi-uitgang vind je ook een aansluiting in het micro-hdmi-formaat. Geen vierde beelduitgang, maar door Asus bedoeld als netwerkaansluiting.

In de verpakking vind je een bijpassende adapter die er een netwerkaansluiting van maakt. Het gaat dan ook niet om een usb-netwerkadapter, maar een in de laptop geïntegreerde netwerkadapter van Intel. Veel professionele gebruikers prefereren Intel-netwerkadapters en deze adapter heeft bovendien geen overhead van de usb-verbinding. In theorie presteert deze oplossing dus beter. Een 3,5mm-geluidsuitgang is in tegenstelling tot op recente ZenBooks gewoon aanwezig.

De ExpertBook is zowel van een webcam met Windows Hello als een vingerafdrukscanner voorzien. Je kunt dus op alle mogelijke manieren inloggen bij Windows, dat zie je niet vaak. De beeldkwaliteit van de webcam is overigens niks speciaals, Asus gebruikt zeker geen extra goede webcam voor deze zakelijke laptop. Wel handig: er is een ingebouwd schuifje zodat je zeker weet dat je niet bespioneerd. Een zakelijk detail dat ik overigens ook graag op consumentenlaptops zou zien.

© PXimport

© PXimport

Prestaties

De processor is een Intel i7-10510U, een quadcoreprocessor met acht threads. De ingebakken gpu is een normale UHD graphics-variant, niet een wat snellere Iris Plus. De cpu wordt gecombineerd met 16 GB ram en een Samsung PM981 nvme-ssd. Dat is een uitstekende ssd, iets dat de lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 3478,28 en 2316,87 MB/s illustreren. De ExperBook kan overigens twee nvme-ssd’s aan, als je de laptop openmaakt vind je nog een leeg slot.

In PCMark scoort de combinatie 3824 punten en dat is wat lager dan je zou verwachten. Een tests met Cinebench en Intel Power gadget wijst uit dat Asus de TDP van de processor tot de minimale 10 watt heeft verlaagd. Dit tempert de prestaties, maar verlaagt wel het energieverbruik. Dat is uiteraard gedaan voor een zo goed mogelijke batterijduur. De ExpertBook is voorzien van een 66Wh-accu die het opvallend lang uithoudt. Asus belooft 24 uur, dat is echter zoals meestal wat optimistisch.

In de PCMark 10 Modern Office batterijtest die kantoorwerkzaamheden simuleert houdt deze laptop het wel maar liefst 20 uur en 40 minuten uit. En in de praktijk is 16 uur werken zeker haalbaar. Dit is dan ook een laptop die met recht de Intel Project Athena-certificering mag dragen. Je lader kun je in ieder geval gerust thuislaten en een lange vliegreis werken is geen enkel probleem.

Het scherm is een 14 inch Full HD-scherm dat zoals ik verwacht van een zakelijke laptop mat is afgewerkt. Qua beeldkwaliteit is het een uitstekend scherm. De helderheid is echter niet opvallend hoog. Wellicht zou een laptop die je overal in het wild wil gebruiken, een wat helderder scherm moeten hebben.

Het toetsenbord tikt uitstekend en heeft een net wat lekkerdere klik dan bijvoorbeeld een ZenBook. Het toetsenbord is voorzien van verlichting in drie niveaus. De touchpad is voorzien van Asus’ NumberPad waarbij je de touchpad ook als virtueel numeriek veld kunt gebruiken.

© PXimport

© PXimport

Conclusie

En dan het antwoord op de vraag voor wie deze laptop bedoeld is. De door Asus gehinte Expert is in ieder geval niet een grafische professional die volop 4K-video’s bewerkt. Qua kracht is deze laptop zeker voor de prijs namelijk niet heel indrukwekkend. Het grote pluspunt van deze laptop is toch vooral de superlichte behuizing in combinatie met de echt uitstekende accuduur.

Dit is de laptop met de beste accuduur die ik persoonlijk getest heb. Ben je altijd onderweg, dan zijn dit zeker eigenschappen die je goed kunt gebruiken. Het is dus een perfecte laptop als voor je werk altijd met bijvoorbeeld het vliegtuig onderweg bent. Iets dat momenteel overigens natuurlijk minder gebruikelijk is.

Voor de doorsnee consument biedt het compromis dat deze laptop maakt echter weinig meerwaarde. Die echt indrukwekkende accuduur en het vederlichte ontwerp heb je als consument (thuis) vermoedelijk niet nodig, terwijl je er duidelijk flink voor betaalt. Voor veel minder geld haal je betere prestaties in huis in een wat zwaardere verpakking. Voor de doelgroep, de zakelijke gebruiker waar iedere gram en minuut telt, is dit echter een heel fijn apparaat.

8,5

ONS OORDEEL

Asus ExpertBook B9450FA-BM0367R

Pluspunten

Minpunten

Prestaties

Prijs (beperkte doelgroep)

Conclusie

**Prijs** € 2199,- **Processor** Intel Core i7-10510U **Geheugen** 16 GB **Scherm** 14 inch IPS (1920x1080p) **Opslag** 1 TB ssd (NVMe 3.0 x4 M.2) **Afmetingen** 32 x 20,3 x 1,49 cm **Gewicht** 0,88 kilo **Accu** 66 Wh **Aansluitingen** 2x Thunderbolt 3, usb 3.2 (gen 2), hdmi, 3,5mm-geluidsuitgang, Netwerkaansluiting (via micro-hdmi-uitgang) **Draadloos** Wifi 6, bluetooth 5 **Extra’s** Webcamschild, Sleeve, netwerkadapter, vingerafdrukscanner en gezichtsherkenning **Website** [www.asus.com]( https://www.asus.com/Commercial-Laptops/ASUS-ExpertBook-B9450FA/ )...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000