Accurapportage Windows 10-laptop: zo regel je dat

© PXimport

Accurapportage Windows 10-laptop: zo regel je dat

Laptops & ultrabooks

Geplaatst: 6 april 2021 - 02:09

Aangepast: 25 november 2022 - 10:52

Wesley Akkerman

Windows 10 beschikt over een functie die de prestaties van je accu bijhoudt. Dit geldt natuurlijk alleen voor de Windows-apparaten die op een accu werken, zoals een laptop en een convertible. Maar hoe krijg je nou toegang tot die gegevens?

Vanaf het eerste moment dat je je Windows 10-laptop of -convertible gebruikt, houdt het besturingssysteem je accu in de gaten. Je kunt toegang tot die gegevens krijgen door gebruik te maken van de Opdrachtprompt. Dat is een programma op je computer die toegang biedt tot nog veel meer informatie, maar in dit geval kijken we puur naar de gegevens die de accu achterlaat.

Met slechts twee regels aan tekens zie je bijvoorbeeld hoeveel cycli je accu inmiddels doorstaan heeft. Ook krijg je te zien op wat voor manier de accu de afgelopen drie dagen gebruikt is. Dit is zeer handige informatie, aangezien accu’s in laptops en convertibles een paar duizend cycli aankunnen voordat ze er de brui aan geven. Dit geldt overigens voor alle apparaten die werken op accu’s.

Verder kan Windows je een beeld geven van wat de levensduur van de batterij nu zou moeten zijn, ten opzichte van wat die daadwerkelijk is. Kortom: handige en interessante informatie, die niet meteen voorhanden ligt. Daarom kijken we nu hoe je toegang krijgt tot die info.

© PXimport

Accurapportage Windows 10 opvragen

Eerst is het zaak dat we de Opdrachtprompt openen. Dat doe je door in het startmenu Opdrachtprompt in te tikken. Omdat het bestand in een html-bestand wordt uitgebracht, is het handig om te weten waar je dat bestand meteen kunt vinden. Typ daarom eerst cd %HOMEPATH%/Desktop in. Dan weet het systeem dat het bestand daarnaartoe moet.

Typ nu de volgende tekst in: powercfg /batteryreport. Als je dit correct overneemt, dan staat nu in beeld dat het bestand is opgeslagen op het pad dat je zelf aangegeven hebt (in ons geval dus de desktopomgeving). Ga naar je bureaublad en open het bestand. Je kunt het bestand openen met een browser naar keuze. Denk dan bijvoorbeeld aan Google Chrome of Microsoft Edge.

© PXimport

Veel informatie

Na het openen van het accurapport, krijg je ontzettend veel gegevens over je accu voorgeschoteld. Laat je er niet door uit het veld slaan en probeer je te concentreren op belangrijke aspecten. Eén van de meest handige functies vind je onder het kopje Battery life estimates. Hier geeft Windows 10 correct en gedetailleerd weer wat je van de accuduur van je laptop of convertible kunt verwachten.

Deze informatie is een stuk betrouwbaarder en gedetailleerder dan de informatie die het accu-icoon in de taakbalk geeft. Merk je dus dat de laptop of convertible minder lang meegaat dan Windows 10 aangeeft, dan doe je er goed aan eens dat rapport op te vragen. Mocht je dus vinden dat je accu anders of vreemd werkt, dan weet je nu hoe je meer info kunt achterhalen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000