Je Microsoft-account verwijderen in 3 stappen

© PXimport

Je Microsoft-account verwijderen in 3 stappen

Laptops & ultrabooks

Geplaatst: 8 juni 2022 - 11:43

Aangepast: 17 januari 2023 - 15:20

Redactie

Ben je niet tevreden over de manier waarop Microsoft met je persoonlijke gegevens omgaat? Dan kun je je Microsoft-account verwijderen. Er zijn wel een paar punten om op te letten.

Microsoft-account opzeggen: waarom?

Microsoft is hard aan het werk om accounts onmisbaar te maken. Bijvoorbeeld om in te loggen in Windows 10 . Een account is immers onmisbaar om diensten aan de man te brengen, waaraan verdiend wordt. Denk aan OneDrive, Office en de apps uit applicatiewinkel van Windows 10. Ook kunnen er veel verzamelde persoonsgegevens aan je account gekoppeld worden, wat voor Microsoft helemaal ook lucratief is. Maar vooral in dat laatste zit een knelpunt. Sinds de introductie van Windows 10 ligt Microsoft continu onder vuur vanwege de verzameling van persoonsgegevens. Ben je daar niet van gediend, dan heb je op een paar privacy-instellingen na geen mogelijkheden. Het verwijderen van je Microsoft-account maakt de gegevensverzameling voor Microsoft wel lastiger.

Uiteraard kunnen er ook andere redenen zijn om je Microsoft-account te verwijderen. Misschien heb je wel teveel accounts? Wellicht gebruik je helemaal geen Microsoft-diensten meer? Of wil je gewoonweg persoonlijk niets van doen hebben met Microsoft?

© PXimport

Stap 1: Aan elkaar geknoopt

Het opzeggen van complexe diensten als een Microsoft-account vereist enige aandacht. We nemen een krantenabonnement als voorbeeld. Hierbij zou het merkwaardig zijn als na het beëindigen de wasmachine er mee ophoudt en je auto niet meer opengaat. Bij complexe diensten met allerlei vertakkingen en koppelingen kan dit wel gebeuren (niet letterlijk uiteraard). Door bijvoorbeeld je Microsoft-account te verwijderen, kun je foto's kwijtraken, geld verliezen en bestaat de kans dat je tekstverwerker het niet meer doet. Als je per se van je Microsoft-account af wilt, kun je dit soort problemen met de juiste voorbereiding voorkomen.

Stap 2: Vergeet OneDrive niet

Het opheffen van je Microsoft-account gaat veel verder dan je lokaal aanmelden bij Windows 10 via Start / Instellingen / Accounts / In plaats daarvan aanmelden met een lokaal account. Je Microsoft-account is namelijk de 'rode draad' tussen allerlei diensten. Het verbindt Windows-apparaten en biedt toegang tot je bestanden, die je bijvoorbeeld bewaart in OneDrive. Door je Microsoft-account echt op te heffen, beëindig je alle diensten die hiermee samenhangen.

Kopieer eerst alles uit je OneDrive naar eigen opslag op je computer, dan heb je dat alvast binnen. Als je via de Windows Verkenner geen toegang hebt tot je OneDrive, dan kan dit ook via www.onedrive.com. Notities uit OneNote zijn ook gekoppeld aan je Microsoft-account.

Overstappen naar een andere clouddienst is vaak heel eenvoudig: de gekopieerde data op je computer kun je direct verplaatsen naar een clouddienst naar keuze. Veel clouddiensten hebben ook een hulpgids om over te stappen. Wil je bijvoorbeeld je data overzetten van OneDrive naar Google, dan kun je via deze link daar meer over lezen.

© PXimport

Lokaal aanmelden

In dit artikel noemen we de optie om je lokaal aan te melden bij Windows 10. Dit is beter voor je privacy. Bij de installatie van Windows 11 is echter een actieve internetverbinding en een Microsoft Account al sinds oktober vorig jaar vereist. Windows 11-gebruikers kunnen dus niet met een lokaal account inloggen.

Stap 3: Echt verwijderen

Gebruik je een mailadres van Microsoft (Outlook.com, Hotmail of anders) met je Microsoft-account? Dan wordt ook dit adres opgeheven, inclusief al je berichten, contactpersonen, agenda-afspraken en andere instellingen.  Het loont dus de moeite om al je mails en contactpersonen over te zetten, bijvoorbeeld naar Gmail. Dit doe je in Gmail door naar de instellingen te gaan en op Accounts te klikken. Klik naast Mail van andere accounts (met POP3) controleren op Je eigen POP3-mailaccount toevoegen. Vul je volledige Hotmail of Outlook-adres in en klik op Volgende stap. Vervolgens krijg je diverse opties om je gegevens over te zetten.

Een overzicht van computers, tablets en telefoons die gekoppeld zijn aan je Microsoft-account vind je op de beheerpagina van Microsoft. Hef hier de koppelingen op.

© PXimport

Alles wat met programma's en diensten te maken heeft en gekoppeld is aan je Microsoft-account, kun je verwijderen. Denk ook aan lopende abonnementen voor bijvoorbeeld extra OneDrive-opslagruimte of Microsoft Office. Alles nagelopen en gecontroleerd? Ga dan naar deze website om je Microsoft-account op te heffen. Je account wordt nog 60 dagen bewaard en vervolgens echt verwijderd.

Heb je spijt en wil je toch je Microsoft-account herstellen, dan moet je dat dus binnen zestig dagen doen. Na die periode dien je een nieuw account aan te maken. Dit is een vrij gemakkelijk proces, dat door Microsoft op deze pagina wordt uitgelegd. Wil je een Windows-account voor werk én privé, dan kun je meerdere accounts aanmaken. In een ander artikel gaan we dieper in op hoe een extra Windows-account 10 aanmaken werkt, zodat werk en privé beter te scheiden zijn.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000