© PXimport

Zo kun je een PDF bewerken

Geplaatst: 25 juli 2023 - 14:00

Redactie ID.nl

Adobe biedt vrij weinig mogelijkheden om gratis pdf's te bewerken. Sinds enige tijd is er een gratis plug-in voor je browser, maar voor verregaande bewerkingen moet je nog steeds een abonnement afsluiten. Kan dat niet anders? Zeker wel! Wij geven wat alternatieven.

PDF editors

Er zijn websites waar je een pdf kunt uploaden, bewerken en weer opslaan (downloaden). Dergelijke sites zijn best talrijk, maar van verschillende kwaliteit. Sommige kun je eindeloos gebruiken, andere beperken je tot enkele documenten per dag of irriteren met veel reclame. Een veel gebruikte variant is PDFescape. PDFescape maakt het mogelijk online PDF's te bekijken en te bewerken, zelfs zonder deze te downloaden.

Bij het bewerken kun je kiezen uit verschillende opties: voeg een pagina in (of haal er een weg), voeg objecten en tekstblokken toe, verwijder tekst, enzovoorts. Daarnaast werkt PDFescape ook erg handig bij het aanwijzen van aanpassingen, je kunt namelijk vormen, pijlen en notities toevoegen. Het programma kan helaas niet zonder registratie gratis worden gebruikt en een betaald account heeft wel enkele voordelen, waaronder het online opslaan van je documenten.

Zie voor meer informatie de website van PDFescape.

pdfescape

© PXimport

PDF naar Word converteren

Met PDF To Word van Nitro Cloud kun je gemakkelijk PDF-bestanden omzetten naar Word, Excel of PowerPoint-bestanden. Voer je wijzigen door en zet het bestand vervolgens weer eenvoudig terug naar PDF. Nitro Cloud komt, zoals de naam al doet vermoeden, met een handige cloudfunctie. Hierdoor kun je direct je documenten delen en zijn ze altijd en overal voor je beschikbaar.

Je hebt verschillende converteer-mogelijkheden via de site. Je uploadt het bestand en voert vervolgens met mailadres in waar het geconverteerde bestand heen moet. In deze inbox verschijnt vervolgens het pdf-document, of het andere gekozen bestand. Kijk op de website van PDF To Word als je met de dienst aan de slag wilt.

Mocht Nitro Cloud niet helemaal bevallen, dan zijn er ook veel alternatieven die het mogelijk maken om PFD-bestanden te converteren naar Word-documenten, zelf zonder dat je daarvoor software hoeft te installeren. Zo is er bijvoorbeeld smallpfd.com of www.2pdf.nl. Over converteren gesproken: in Word is het ook mogelijk je bestand op te slaan als PDF-bestand. Ga hiervoor naar Bestand / Exporteren.

pdftoword

© PXimport

Risico van bovengenoemde diensten is wel dat je je documenten uploadt naar een andere partij. Wees daar goed bewust van en zorg ervoor dat je geen documenten met gevoelige (bedrijfs)informatie deelt. Wil je wel documenten met gevoelige gegevens converteren, dan kun je wellicht beter kiezen voor de betaalde PDF-conversie van Adobe zelf.

Direct aanpassen

Met het vaak gebruikte Adobe Acrobat kun je gemakkelijk tekst toevoegen, herschikken, vervangen of hele pagina's verplaatsen of verwijderen. Ook afbeeldingen kunnen verwijderd worden of vervangen.

Het grote nadeel van Adobe Acrobat is dat deze PDF-bewerker ook een Adobe-prijsje heeft. Je kunt kiezen uit verschillende mogelijkheden en uitbreidingen, waarbij de standaard variant circa 16 euro per maand kost.

Voor deze prijs kun je overigens nog veel meer met Acrobat dan alleen teksten bewerken en afbeeldingen aanpassen. Zo kun je opmerkingen toevoegen, tekeningen maken en formuleren invullen en ondertekenen. In een ander artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden van Acrobat.

Er is sinds kort ook een gratis pdf-editor van Adobe in de vorm van een plug-in voor Google Chrome en Microsoft Edge. Hiermee kun je pdf's bewerken in de browser, opmerkingen toevoegen en de bewerkte pdf’s lokaal opslaan op de computer of rechtstreeks uploaden naar de Adobe Cloud. Wil je toch iets meer mogelijkheden, dan kun je het Acrobat DC-abonnement alsnog afsluiten. 

Er zijn nog meer goede alternatieven voor Acrobat. Zo zijn er veel extensies voor je browser waarmee je pdf-bestanden kunt bewerken. Wil je geen webtool, dan zijn Bullzip PDF Studio, Scribus of Sejda ook goede opties.

pdf-bestand

© PXimport

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten