Windows Insider worden: Als eerste nieuwe functies testen

© PXimport

Windows Insider worden: Als eerste nieuwe functies testen

Geplaatst: 28 juni 2021 - 08:25

Aangepast: 14 december 2022 - 10:24

Toon van Daele

Voordat nieuwe Windows 10-functies of Windows 11 naar het brede publiek worden uitgerold, zijn ze al uitgebreid getest. Het leuke is dat iedereen hier aan deel kan nemen. Windows Insider worden doe je als volgt, en we gaan ook even in op de risico's ervan.

Sommige computergebruikers wachten met updaten tot de nieuwe versies helemaal stabiel zijn. Early adopters staan daarentegen te popelen om met verse releases aan de slag te kunnen.

Misschien behoor jij ook wel tot die groep en dan is het Windows Insider-programma iets voor jou. We raden je wel af om de volgende stappen te doorlopen op je hoofd-pc, die je dagelijks nodig hebt. Dit omdat de allernieuwste updates vaker voor problemen kunnen zorgen. 

Windows Insider-channel kiezen

Ga naar Instellingen en kies Bijwerken en beveiliging, Windows Insider-programma. Verschijnt er een bericht in verband met diagnostische gegevens, open dan in Instellingen eerst de Diagnostische gegevens en feedback en schakel Optionele diagnostische gegevens in.

Is dat in orde, dan kun je op Aan de slag klikken en op Account koppelen. Selecteer jouw Microsoft-account (of creëer er een door op Microsoft-account te klikken) en bevestig met Doorgaan

© PXimport

Er zijn drie verschillende updatekanalen beschikbaar in het Windows Insider-programma. Ben je technisch aangelegd en ga je graag met de allernieuwste functies aan de slag, kies dan voor het Dev Channel. Je moet dan moet wel rekening houden met functies die nog niet honderd procent werken of zelfs met sporadische crashes.

Houd je het liever iets voorzichtiger? Teken dan in op het Beta Channel, aangezien deze updates al vrij stabiel zijn. Ten slotte is er nog het Release Preview Channel, dat je kennis laat maken met Windows-updates en beveiligingsfuncties enkele maanden voor het grote publiek er toegang toe krijgt.

Voor wie zich de vorige versie van dit programma nog herinnert: deze kanalen komen respectievelijk overeen met de ‘fast ring’, ‘slow ring’ en ‘preview release ring’. Microsoft zorgt voor een automatische transitie naar het overeenkomstige kanaal als je eerder al op zo’n ring had ingetekend.

Selecteer het gewenste kanaal en klik twee keer op Bevestigen en op Nu opnieuw opstarten. Wanneer je opnieuw Windows Insider-programma opent, merk je dat je inderdaad op het gekozen kanaal hebt ingetekend. Wil je naderhand geen previewversies meer ontvangen, zet de schakelknop dan op Aan. Jouw apparaat wordt nu automatisch afgemeld bij de installatie van de eerstvolgende grote Windows-release.

Merk hier ook de optie Feedback geven op: vanuit de Feedback-hub kun je jouw ervaringen met Microsoft delen. Kijk ook geregeld naar Instellingen, Bijwerken en beveiliging, Windows update. Het duurt vast niet lang voor het updatemechanisme je van de eerstvolgende Windows-release voorziet.

Windows Insider-iso downloaden

Microsoft raadt je af om op een hoofd-pc voor een van deze kanalen in te schrijven. Wij kunnen ons in dat advies vinden. Je kunt dat eventueel wel doen op een machine die je nauwelijks of niet gebruikt. Je installeert hier desnoods eerst Windows via de Media Creation Tool

Volg de link, klik op Hulpprogramma nu downloaden, start de tool op en volg de verdere instructies. Daarna kun je via het Windows Insider-programma om de gewenste updates vragen.

Had je al ingetekend op het Windows Insider-programma, dan is het wel zo makkelijk om meteen een schijfkopiebestand van een previewversie op te halen. Surf hiervoor naar de pagina met Windows Insider Preview Downloads en meld je hier aan met je Microsoft-account. 

Klik vervolgens onderaan op Select edition en op Windows 10 Insider Preview ([…] Channel). Je kunt kiezen tussen Dev, Beta en Release Preview. Druk op Confirm en selecteer de gewenste taal. Klik nogmaals op Confirm en kies 64-bit Download. Je kunt nu het gevraagde iso-bestand downloaden.

© PXimport

Je beschikt nu over een iso-bestand met de gevraagde Windows-previewversie. Die kun je in principe ‘in place’ installeren, dus als het ware over je huidige Windows-installatie heen. Dubbelklik hiervoor in de verkenner op het iso-bestand, zodat Windows het als een virtueel dvd-station koppelt. Vervolgens dubbelklik je hier op het bestand Setup.exe om het installatieproces te starten.

Je wilt ongetwijfeld de optie Persoonlijke bestanden en apps behouden selecteren, zodat je geen apps of persoonlijke data van je oude Windows-installatie kwijtraakt. Ga je liever voor ‘een schone installatie’, kies dan voor Wijzigen wat u wilt behouden en selecteer Niets.

Windows Insider in virtual machine

Je kunt deze previewversie tot slot ook virtueel installeren. Zelfs op je hoofd-pc, bijvoorbeeld met het gratis VirtualBox. In een notendop gaat dat als volgt. Start VirtualBox op en klik op Nieuw in de beheermodule. Geef een naam op en kies Microsoft Windows 10 (64-bit) voor Type en Versie. Bevestig twee keer met Aanmaken

Selecteer de virtuele machine en klik op Starten. Klik op het gele mapicoontje, kies Toevoegen, verwijs naar het iso-bestand en selecteer Openen en Kiezen. Bevestig met Start en voer de virtuele Windows-installatie uit. Na afloop kun je die virtueel opstarten vanuit de beheermodule.

© CIDimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000