Windows 11 met meer monitors: zo regel je dat

© PXimport

Windows 11 met meer monitors: zo regel je dat

Geplaatst: 22 maart 2022 - 09:32

Aangepast: 25 november 2022 - 11:31

Wesley Akkerman

Uiteraard is het zo dat je een computer met Windows 11 kunt voorzien van twee of meer monitors. Waarom je dat zou doen? Meer schermruimte betekent in een oogopslag meer programma’s kunnen zien en gebruiken, zonder steeds handmatig te hoeven wisselen.

Bovendien kun je op het ene scherm relevante tekst voor je werk of studie open hebben staan en op het andere scherm een tekstverwerker. Met een simpele muisklik wissel je van actief scherm, zonder dat je het overzicht verliest. Kortom: meerdere monitoren zijn geen must, maar wel een groot voordeel waardoor je snel en accuraat te werk kunt gaan. Maar hoe regel je dit op Windows 11 en waar moet je allemaal aan denken? We nemen je mee langs de mogelijkheden.

Windows 11 en extra monitors

Het maakt overigens niet echt uit om hoeveel monitors het gaat. Zolang je pc de werkdruk aankan en je genoeg poorten en schermen tot je beschikking hebt, kun je op dezelfde manier schermen blijven toevoegen. Het aansluiten van een scherm werkt heel simpel: dat gaat meestal via een hdmi-poort aan de achter- of voorkant (op een desktop) of zijkant (op een laptop). Maar het kan ook zijn dat je gebruik moet maken van een DisplayPort

© PXimport

Na het aansluiten schakelt Windows 11 meteen over op de standaardinstellingen. Het kan zijn dat het extra scherm spiegelt wat er op het hoofdscherm gebeurt. Via de Instellingenapp kunnen we dit aanpassen. Open Instellingen met de Windows-toets en i en ga naar Systeem > Beeldscherm. Daar zie je nu twee of meer monitors staan. Cijfer 1 geeft het hoofdscherm aan.

Je past de positie van de schermen aan door het juiste scherm te selecteren en te verslepen. Zo zorg je ervoor dat de muis goed oversteekt wanneer je over de rand beweegt met de muisaanwijzer. Pas je iets aan? Druk dan op Toepassen. Twijfel je over welke monitor je aanpast? Druk dan op Identificeren.

Onder de knop Identificeren staat het kopje Meerdere beeldschermen. Hier pas je aan wat de schermen moeten doen. Je kunt de beeldschermen dupliceren of uitbreiden of alles weergeven op één enkel beeldscherm naar keuze. Om één grote desktopervaring te maken, kies je voor de optie uitbreiden. Werk je op een laptop, maar wil je een extern display het hoofdscherm maken? Stel dan in dat monitor 2 het hoofdscherm wordt; dan kun je je laptop wellicht netjes opbergen.

Overige opties

Nu we toch in dit menu bezig zijn, loop dan even snel wat instellingen na. Vul onder Schaal en lay-out eens 125 procent in en check of dit een rustiger beeld voor je oplevert. Voornamelijk menu-elementen en letters worden zodoende groter in beeld gebracht, waardoor ze beter zichtbaar zijn. Controleer ook de resolutie (moet die hoger of juist lager?) en de schermstand.

Wellicht heb je een verticaal georiënteerd scherm, dan is het wel handig als je het scherm als zodanig instelt. Tot slot kun je de verversingssnelheid wellicht aanpassen. Windows 11 houdt standaard rekening met 60 Hertz, maar wellicht behoort 120 of 144 Hertz wel tot de mogelijkheden van jouw setup.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000