Hdmi of DisplayPort: welke moet je gebruiken?

Hdmi of DisplayPort: welke moet je gebruiken?

Desktops & monitoren

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 16 september 2022 - 13:16

Als je op zoekt bent naar een goede gamingmonitor, dan zie je soms door de bomen het bos niet meer. Veel factoren zijn belangrijk. Maar wat een doorslaggevende factor kan zijn, zijn de aanwezige poorten. Zo heb je vaak de keuze uit hdmi of DisplayPort, maar welke is beter?

Helaas is er geen simpel antwoord beschikbaar. Het hangt namelijk af van je persoonlijke situatie. Het ligt er maar net aan wat je wil doen en wat voor ondersteuning je overige hard- en software aanbiedt. Bovendien krijg je nog te maken met versies van de genoemde poorten, die verschillende specificaties aanbieden. Je moet als consument dus op best wat dingen letten.

Hdmi-poorten

Zo biedt de hdmi-poort drie versies aan momenteel: 1.4, 2.0 en 2.1. De verschillen zijn:

  • Hdmi 1.4: ondersteunt tot 4k (4.096 bij 2.160 pixels) op 24 Hz, 4k (3.840 bij 2.160 pixels) op 30 Hz of 1080p op 120 Hz

  • Hdmi 2.0: ondersteunt tot 4K op 60 Hz, en latere versies (hdmi 2.0a en 2.0b) ondersteunen tevens high dynamic range (hdr)

  • Hdmi 2.1: ondersteunt tot 10K op 120 Hz, evenals hdr met dynamische metadata, verbeterde audio return channel (arc) en variabele refresh rates (vrr)

Hoewel de standaarden op wat andere punten van elkaar verschillen, zijn dit voor nu even de belangrijkste dingen die je wil weten. Verder wil je dat de hdmi-poort tenminste AMD FreeSync ondersteunt, waardoor je tijdens het gamen geen ‘scheuren’ in het beeld tegenkomt. 

De DisplayPort

In tegenstelling tot de hdmi-poort, is de DisplayPort gemaakt voor computers en monitors. In veel gevallen lijken beide standaarden op elkaar; en dan bedoelen we met name wat ze kunnen. Ook DisplayPort kan beelden in hoge resoluties presenteren bijvoorbeeld. Dit wil je voor nu weten:

  • DisplayPort 1.2: ondersteunt tot 4k op 60 Hz, 1.2a-poorten ondersteunen mogelijk AMD FreeSync

  • DisplayPort 1.3: ondersteunt tot 4k op 120 Hz of 8K op 30 Hz

  • DisplayPort 1.4: ondersteunt tot 8K op 60 Hz en hdr

  • DisplayPort 2.0: ondersteunt tot 16K met hdr op 60 Hz en 10K zonder hdr op 80 Hz

De DisplayPort heeft het handige voordeel dat die zowel AMD FreeSync als de vergelijkbare Nvidia G-Sync-technologie ondersteunt. Als je monitor hier ondersteunt voor aanbiedt, dan ben je dus verzekerd van een scheurvrij beeld. Die zekerheid heb je niet bij hdmi, omdat die G-Sync niet altijd ondersteunt. Verder kun je met één DisplayPort meer monitors aansluiten.

Welke is nou beter?

Om te bepalen welke daadwerkelijk beter is, moet je kijken naar je persoonlijke situatie. Heb je bijvoorbeeld de keuze voor DisplayPort 1.4 en hdmi 2.0, dan is de eerste de beste keuze. Maar moet je kiezen tussen DisplayPort 1.2 en hdmi 2.0, dan is hdmi 2.0 weer de betere optie. Bovendien is hdmi de betere optie als je graag in hdr wil gamen, mits je computer die technologie ondersteunt.

En dat is waar het eigenlijk onderaan de streep om draait: wat voor opties bieden je computeronderdelen aan? Als je dat weet, dan weet je ook welke monitor het beste bij je opties past. Zorg ervoor dat de aansluitingen op je videokaart en monitor altijd gelijk zijn aan elkaar. Biedt je monitor hdmi 2.1 aan, maar je videokaart niet? Dan valt het scherm terug op de mogelijkheden van hdmi 2.0, bijvoorbeeld.

 Als je zelf je pc’s bouwt, dan houd je hier mogelijk al rekening mee; maar als je een laptop of computer in de winkel koopt, let dan goed op dergelijke specificaties.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000