Screenshot maken in Windows 11: Zo gepiept!

© PXimport

Screenshot maken in Windows 11: Zo gepiept!

Desktops & monitoren

Geplaatst: 6 november 2022 - 08:30

Aangepast: 25 november 2022 - 11:52

Dirk Schoofs

Je hoeft geen programma te downloaden om in Windows 11 screenshots te maken. De tool die in Windows 10 nog Knippen en aantekenen heette, luistert in Windows 11 naar de naam Knipprogramma. Wij spreken over schermafdrukken, printscreens en screenshots … In Windows 11 spreekt men graag over Knipsels. Op deze manier maak je en bewerk je ze.

Er zijn twee manieren om het knipprogramma van Windows 11 te openen. Zo’n schermafdruk maak je het makkelijkste door combinatie van Windows-toets+Shift+S in te drukken. Hierdoor wordt de achtergrond een beetje donkerder en verschijnt bovenaan een vakje waar je het type schermafdruk kunt kiezen.

De tweede manier is door de app even te zoeken via het vergrootglas van Windows. Typ daar Knipprogramma en dan verschijnt de applicatie ook. In het snelmenu van het knipprogramma kun je vier types schermafbeelding kiezen.

Zone of het volledige scherm

Met het eerste, Rechthoekig knipsel, sleep je een rechthoek over de inhoud van het scherm, zodat die in een nieuw knipsel wordt vastgelegd. De tweede functie Vrije Vorm Knipsels werkt als een lasso-tool. Alles wat binnen de getekende vorm valt, komt op het klembord als knipsel. Dan is er nog een optie om het actieve venster te kopiëren, dat is de tool Vensterknipsel. De vierde knop dient om het volledige scherm te kopiëren.

Het is ook mogelijk om vanuit het Knipprogramma de schermafbeelding met een paar seconden uit te stellen. Op die manier heb je nog even de tijd om een bepaald programma te openen. Die vertraging stel je in via het pictogram met een klokje. Daarna bepaal je dat de knipfunctie 3,5 of 10 seconden later moet beginnen. Selecteer met de muisknop ingedrukt een vorm en laat de muisknop los.

Hoeveel vertraging wil je?

Bewerken en delen

Het knipsel verschijnt rechtsonder in beeld. Nu plak je dit knipsel in een andere app, zoals Word of Paint, of je opent het in het Knipprogramma. Dat bevat verschillende mogelijkheden om iets met de muis of trackpad op het knipsel te markeren.

Handig is ook dat je de afbeelding kunt bijsnijden met het uitsnijdgereedschap. Vaak is een knipsel bedoeld om in een ander programma te gebruiken. Klik rechtsboven op het pictogram met de diskette om het op te slaan als png jpg of gif. Op die manier kun je de afbeelding bijvoorbeeld delen via e-mail.

Op het knipsel kun je zaken markeren.

Nog veel meer Windows 11-tips?

Dan raden we onze cursus Aan de slag met Windows 11 aan!

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000