Dit is er straks nieuw in de eerste grote Windows 11-update

© PXimport

Dit is er straks nieuw in de eerste grote Windows 11-update

Geplaatst: 30 juli 2022 - 08:12

Aangepast: 14 december 2022 - 09:50

Justin Doornekamp

In de tweede helft van dit jaar kun je weer een grote update voor Windows 11 verwachten. Microsoft richt zich op het verbeteren van de productiviteit, terwijl het besturingssysteem ook op tablets beter zal werken. Wat kunnen we precies verwachten van Sun Valley 2, ofwel de 22H2-update?

Microsoft werkt momenteel hard aan de nieuwe versie van Windows. Het zal de eerste grote update worden voor Windows 11 en ben je lid van het Windows Insider Program, dan kun je er nu al mee aan de slag. 

Nieuwe functies

Naast diverse verbeteringen in de gebruikersomgeving en minder bugs, kun je ook enkele nieuwe functies verwachten. Zo wordt het startmenu op de schop genomen en kun je net als in Windows 10 meerdere apps in één mapje plaatsen. Hierdoor heb je direct al je spelletjes of Office-tools op één plek in het startmenu. 

Ook kun je straks aanpassen hoeveel vastgepinde apps je in het startmenu ziet. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor een extra rij apps, of juist een rij minder. Op basis daarvan veranderen ook de kolommen onder Aanbevolen.

De taakbalk wordt eveneens aangepakt. Je kunt straks weer bestanden naar de taakbalk verslepen om er een snelkoppeling van te maken. Dit kon al jaren in oudere versies van het Windows-besturingssysteem, maar in de huidige versie ontbreekt deze functie. 

Lees ook: Windows 11-taakbalk, beter of slechter dan in Windows 10?

Touchscreen

Verder worden de touchscreen-mogelijkheden uitgebreid, om sneller te kunnen schakelen tussen functies die je veel gebruikt. Veeg bijvoorbeeld vanaf de onderkant van het scherm naar boven om het startmenu op te roepen of van de rechterbovenhoek naar beneden om de instellingen te zien. 

Door met drie vingers naar beneden te vegen, minimaliseer je apps, terwijl je op dezelfde manier naar links of rechts kunt vegen om te switchen tussen openstaande apps. 

© PXimport

Verkenner

De Verkenner is nog steeds een onmisbare app in Windows. Dat beseft Microsoft zich ook en voert wat welkome verbeteringen door aan de tool. Zo krijgt de Verkenner tabbladen, waardoor je net als in een browser in één venster meerdere mappen open kunt hebben staan.

Clipchamp en Family Safety

Versie 22H2 komt ook met twee nieuwe apps, genaamd Clipchamp en Family Safety. Die laatste is een webapplicatie, waarmee je direct een overzicht hebt van al je familieactiviteiten. Denk aan het lokaliseren van je kinderen tot opkomende activiteiten in je gezamenlijke agenda, naast andere tools om je huishouden te monitoren. En dat is handig, vooral omdat er ook een koppeling kan worden gemaakt met andere computers, Xbox-consoles en Android-apparaten.

Met Clipchamp kun je video’s bewerken. De app is in principe gratis te gebruiken, maar biedt ook abonnementen aan, waarmee je net wat meer bewerkingsmogelijkheden krijgt. 

© PXimport

Wanneer komt de update?

De 22H2-update is de eerste grote onderdelenupdate voor Windows 11 sinds oktober 2021, toen het besturingssysteem voor het eerst beschikbaar kwam. Windows 10 kreeg twee keer per jaar zo'n grote update, Windows 11 één keer. 

De verwachting is dat Microsoft 22H2 vanaf september uitrolt. Niet iedereen krijgt de update tegelijk aangeboden, maar rond die tijd kun je 'm in ieder geval wel min of meer verwachten.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000