Zo kun je de standaardbrowser in Windows 11 instellen

© PXimport

Zo kun je de standaardbrowser in Windows 11 instellen

Geplaatst: 27 augustus 2022 - 11:36

Aangepast: 14 december 2022 - 09:42

Justin Doornekamp

In Windows 10 kun je met een paar muisklikken je standaardbrowser instellen, maar in Windows 11 komt er iets meer bij kijken. Het proces is wel wat minder omslachtig geworden sinds de Windows-update die onlangs verscheen. In dit artikel leggen we uit hoe je een standaardbrowser in Windows 11 instelt.

Heb je Windows 11 net op je pc gezet, dan kun je niet om Edge heen, de browser van Microsoft zelf. Hoewel Edge draait op Chromium van Google en daarmee een beetje lijkt op Chrome, gebruik je misschien liever toch daadwerkelijk de browser van Google. Of natuurlijk een van de andere populaire browsers.  

Zo doe je dat

Om in Windows 11 een standaardbrowser in te stellen, open je de Instellingen-app. Dit kun je direct doen door op je toetsenbord de combinatie Windows+i te gebruiken.

Ga in de Instellingen naar Apps en klik op Standaard-apps. In de zoekbalk onder Standaardwaarden voor toepassingen instellingen ga je op zoek naar je favoriete browser, bijvoorbeeld Chrome of Firefox. Kun je de browser niet vinden? Het kan zijn dat je de browser nog niet (correct) hebt geïnstalleerd op je computer. Probeer de browser (opnieuw) te installeren en kijk of je deze vervolgens terugvindt in de lijst.

Heb je de browser gevonden, dan kom je in een venster terecht waar je allerlei standaardbestands- of koppelingstypen kunt instellen, waaronder .htm, .html of .shtml. Heb je Chrome geselecteerd, dan zie je bovenin het venster de optie Google Chrome instellen als uw standaardbrowser. Wanneer je op de knop Standaard instellen klikt, dan zul je zien dat alle genoemde bestands- en koppelingstypen standaard zullen worden geopend in Chrome. 

© PXimport

Windows bijwerken

Er is een kleine kans dat je de Windows-update van maart (update KB5011563) nog niet hebt gedownload, waardoor je de optie om een standaardbrowser in te stellen niet ziet. Je ziet dan alleen het overzicht van alle standaardbestands- of koppelingstypen, waardoor je per type individueel moet aangeven met welke browser je een bestand of koppeling wilt openen. En dat is vrij omslachtig. 

Werk je pc dus bij tot de laatste Windows-versie en het probleem zou opgelost moeten zijn. Een bijgewerkte pc is bovendien wel zo veilig!

In Windows 10 werkt het instellen van een standaardbrowser overigens op een vergelijkbare manier. Ga in de Instellingen-app naar Systeem / Standaard apps en kies bij Webbrowser voor Chrome, Firefox of een andere browser

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000